Demontaż samochodu

16 Cze 2017, 20:34

Witam,
Potrzebuję kontaktu do sprawdzonej (z dobrą opinią) stacji demontażu pojazdów lub skupu starych samochodów który "od ręki" przerejestruje auto na siebie bądź wystawi odpowiednie zaświadczenie do urzędu - w Krakowie lub okolicach.

Interesuje mnie maksymalizacja kwoty w gotówce w zamian za samochód.

Daewoo Nubira, rok pierwszej rejestracji 2000, badania techniczne nieważne (były ważne do 22.03.2017, auto nie przeszło na ostatniej kontroli, wyciek oleju silnikowego i awaria rozrządu), masa własna - w dowodzie 1290 kg, ale trochę ubyło z powodu rdzy zżerającej progi.

Wiem o tym że najbezpieczniej i najwygodniej oddać auto do SDP, ale z tego co wiem odliczają od kwoty do wypłaty koszt transportu lawetą. Natrafiłem na oferty typu "złomowanie, 1 zł za 1 kg" ale mam do nich ograniczone zaufanie. Zdaję sobie sprawę że więcej niż w okolicach 1000 zł nie utarguję. Jeżeli miałbym odsprzedać auto firmie która nie przeprowadza demontażu, muszę mieć pewność że zostanie przerejestrowane (i umożliwione mi wypowiedzenie OC). Dodatkowo, auto ma współwłaścicielkę która nieczęsto bywa w Krakowie lub okolicach - czy jej podpis/pełnomocnictwo/obecność jest konieczna do załatwienia sprawy?

Proszę o pomoc, chciałbym podjąć najlepszą możliwą decyzję.
shalafi86
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 1-2005
Auto: Daewoo Nubira
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

16 Cze 2017, 20:56

shalafi86 napisał(a):Natrafiłem na oferty typu "złomowanie, 1 zł za 1 kg"
tu raczej chodzi o auta nowsze no po wypadku, z których można coś jeszcze odzyskać.
shalafi86 napisał(a):Zdaję sobie sprawę że więcej niż w okolicach 1000 zł nie utarguję.
jak 500 utargujesz to już będzie super. Od tego roku zabrali im dopłaty 500 zł dlatego ceny skupy spadły.
shalafi86 napisał(a):Dodatkowo, auto ma współwłaścicielkę która nieczęsto bywa w Krakowie lub okolicach - czy jej podpis/pełnomocnictwo/obecność jest konieczna do załatwienia sprawy?
no oczywiście wkoncu ma takie samo prawo do tego auta jak i Ty więc musi podpisać zaświadczenie z kasacji
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Cze 2017, 16:06

Znajdź sobie w internecie numery do wszystkich skupów aut jakie są w twojej okolicy. Przez telefon przedstaw sytuacje, stan samochodu i zapytaj czy są zainteresowani i ile dają. Jak będą zainteresowani, to niech przyjeżdżają i oglądają. Na pewno będą negocjować jeszcze kwotę, którą zaproponowali po oględzinach, ale coś tam wytargujesz. Spisujesz z takim skupem umowę, oni zabierają samochód, idziesz z umową na WK i temat samochodu Cię nie interesuję.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Eco driving w zimie, kiedy za oknem trzyma mróz
    Jak być eco, kiedy za oknem mróz? Dzięki utrwalaniu odpowiednich nawyków z każdą kolejną zimą zauważymy coraz większą różnicę w portfelu. Eco driving to styl jazdy, który możemy wykorzystywać niezależnie ...