Demontaż tylnej wycieraczki w A klasie

30 Sie 2010, 13:30

Witam po raz pierwszy na forum ;)

Mam wyklejoną tylną szybę w swojej A klasie. W momencie gdy pada deszcz wycieraczka nic nie pomaga zatem chcę ją zdemontować. Poza tym chce ją ściągnąć bo szorując po folii One Way Vision automatycznie mi ją uszkodzi.

Odkręciłem śrubę kluczem numer 13. Następnie wydaje mi się, że należy ją ściągnąć z "wielotrybu" (? nie wiem czy to dobra nazwa). Siłuję się od rana i ściągnąć jej nie mogę. Nie chcę uszkodzić silnika wycieraczki więc z siłą też nie przeginam. Śrubokrętem podważyć się nie da bo uszkodzę gumę/uszczelki. Próbowałem też zrobić coś w stylu ściągacza ale też nie idzie. Od 3 godzin co godzinę chodzę i pryskam WD40 z myślą, że w końcu odpuści. Wydaje mi się, że jest to prosta konstrukcja lecz może czegoś nie wiem. Auto jest ze stycznia 2010 roku.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

bielen2k
Nowicjusz

Miejscowość: Poland

14 Wrz 2010, 16:23

Skoro to jest nowiutka A klasa z tego roku,jest duże prawdopodobieństwo,że wzorem bardziej zacnych braci,by wymienić wycieraczkę trzeba zamiar tej czynności wpisać w komputer,który wydaje komendę odblokowania mocowania(może być jakaś zapadka)Potem po wymianie należy czynność powtórzyć by aktywować działanie wycieraczki.Naturalnie nie jestem pewien na 100% czy w tym modelu Niemcy zastosowali ten serwisowy patent,uważaj byś niczego nie urwał!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Wrz 2010, 22:28

Ooo to nie wiedziałem o takich patentach z wycieraczkami...

Pomogło WD40. Psikanie co jakiś czas. Trzeba było użyć większej siły, pomachać na lewo i prawo po czym poluzowała się i zeszła. Użyłem też pseudościągacza który dużo pomógł. Zatem ściąga się standardowo bez żadnych komputerów ;)
bielen2k
Nowicjusz

Miejscowość: Poland

15 Wrz 2010, 12:54

W takim razie ,nie stosują tych patentów w tej klasie aut,w wyższej na 100%. :evil:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czy autostrada może zahipnotyzować kierowcę?
    Czy zdarza ci się przejechać kilkadziesiąt kilometrów i zupełnie tego nie pamiętać? Dotykający kierowców na dłuższych, prostych i monotonnych odcinkach drogi stan tzw. hipnozy drogowej czy autostradowej niejednokrotnie ...