Dentysta - Znieczulenie a możność prowadzenia samochodu.

22 Mar 2008, 20:23

Mam do was takie pytanko. Musze jechać po świętach do dentysty w Toruniu (ode mnie 40km w jedną strone). I tu moje pytanie czy po znieczuleniu miejscowym po wszystkim mogę kierować samochodem. To samo tyczy się znieczulenia ogólnego.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

22 Mar 2008, 23:37

Musisz zapytać się dentysty, lub poprosić o mniejszą dawkę tego znieczulenia. Napewno są takie środki, które nie dopuszczają do jazdy. Jeśli pogadasz o tym z dentystą, na pewno będziesz mógł jechać.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

22 Mar 2008, 23:39

dentysta znieczuli ci szczęke
chyba w żadnym stopniu nie przeszkadza to w prowadzeniu

co innego jak by cie dentusta rozweselił :D gazem
wtedy byś miał odlot i prowadzić bys nie mógł
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

23 Mar 2008, 00:19

Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem. Szczerze mówiąc nie wiem. Na pewno spytaj się dentysty, być może nie chodzi o to, że będziesz miał obolałą, albo znieczuloną szczękę, ale osłabi to Twoją koncentrację.

Chociaż takie znieczulenia nie trwają długo. Być może zaleci Ci po prostu odczekać dodatkowo z pół godziny lub godzinę.

Ale napisz jak to załatwiłeś, bom ciekaw :)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Mar 2008, 08:44

Raczej na pewno będziesz mógł jechać, jednak trochę później...
Środki znieczulające działają na zasadzie zakłócenia przepływu impulsów na drodze ośrodek bólu -> mózg (tak bardzo skrótowo!) i dlatego mogą powodować obniżenie czasu reakcji, senność, zaburzenia koncentracji...
Zapytaj dokładnie stomatologa (anestezjologa) przed zabiegiem jaki środek Ci poda i jak długo nie powinieneś po nim prowadzić. Ewentualnie uzgodnij zastosowanie innego środka, który wymaga krótszej karencji...

BTW - mało kto wie, że nawet po zażyciu tak popularnych środków p/bólowych jak Paracetamol (składnik np. Apapu), czy Ibuprofen (np. w Ibupromie, czy Nurofenie) nie powinno się siadać za kierownicę minimum 12 godzin!
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

27 Mar 2008, 18:58

Doktor nie miał przeciw wskazań co do prowadzenia samochodu, ale dla pewności odczekałem godzinę. Jedynie powiedział że przy znieczuleniu ogólnym w zależności jaki to rodzaj znieczulenia samochodem nie można prowadzić od 3 do nawet 12godz.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb Combi - czwarta generacja modelu
    Czwarta generacja modelu Superb Combi kontynuuje swoją triumfalną ścieżkę z jeszcze bardziej dopracowanym projektem, obszerną i niezwykle wygodną przestrzenią oraz innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Nowy model ...

27 Mar 2008, 20:45

No i dobrze wiedzieć. Teraz forumowicze wiedzą (jak i ja) co i jak z tymi znieczuleniami.

Pozdrawiam :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam