Diagnostyka opinia i dobre rady

29 Wrz 2012, 12:09

Witam

Jestem studentem trzeciego roku i potrzebuje opinii diagnostyków samochodowych oraz logistyków. Jestem właśnie w momencie wyboru specjalizacji pierwsza z nich to Eksploatacja i diagnostyka środków transportu druga to Logistyka i Marketing. Jestem zapisany obecnie na Diagnostykę lecz martwi mnie to, że po studiach inżynierskich trzeba odbyć prace przez dwa lata na stanowisku naprawa bądź obsługa pojazdów by móc zdawać Państwowy Egzamin Diagnostyczny. Chciałbym uczyć się na diagnostyka ale bez doświadczenia praktycznego ciężko będzie mi znaleźć prace jako mechanik. Sprawdzałem oferty pracy na gazeta praca i puki co mało jest ofert dla diagnostyków, a dla logistyków jest bardzo dużo.

Prosiłbym was o opinie dotycząca rynku pracy, jaka jest płaca oraz jakie są perspektywy dla pracownika Diagnostyki i Logistyki.
Jeśli ktoś wiedziałby czy koniecznie potrzebne mi są te dwa lata pracy jako mechanik lub jak można obejść to prawo by zdawać egzamin na diagnostę również prosiłbym o informacje.
Mam nadzieje że wasze opinie pomogą mi w zadecydowaniu o swojej przyszłości.

Pozdrawiam
lukmol0155
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 02 1990
Auto: Renault
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

29 Wrz 2012, 12:24

lukmol0155 napisał(a):Jeśli ktoś wiedziałby czy koniecznie potrzebne mi są te dwa lata pracy jako mechanik lub jak można obejść to prawo by zdawać egzamin na diagnostę również prosiłbym o informacje.

Nie ma problemu.Pracowac nie musisz ale przy odbiorze uprawnień w starostwie musisz miec swiadectwo pracy w charakterze mechanika..Kumasz... :?: :?: :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

29 Wrz 2012, 13:10

Trzy miesięczne praktyki wystarczą ?
lukmol0155
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 02 1990
Auto: Renault
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

29 Wrz 2012, 19:46

lukmol0155 napisał(a):Trzy miesięczne praktyki wystarczą ?

Przyszły kolego w tym pięknym fachu... :x :x .... :mrgreen: Poczytaj sobie DZU Nr.246 poz.2469 z 18.11.2004r.Myśle ze tam masz wszystko podane jak na "patelni"....
Witam w gronie "minerów".... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

01 Mar 2013, 00:09

Moim zdaniem najlepsza diagnostyka samochodowa odbywa się w zaufanych miejscach. Nie wiem jak Wasze nastawienie do sieci serwisowych ale ja z czystym sumieniem polecam Wam warsztat certifiedfirst.
mrcn78
Nowicjusz

Auto: Peugeot 407

05 Kwi 2013, 18:44

A ja tak trochę z innej beczki. Potrzebuję szybko i sprawie wykonać diagnostykę renaul magnum w warmińsko-mazurskim. Słyszałem o firmie TRUCK SERVICE OLSZTYN. Trochę poszperałem, wiem, że długo sa na rynku, mają niezłe opinie, oprócz diagnostyki szereg innych usług (assistance 24/7, serwis, sprzedaż części itp). Czy ktoś z Was o niej słyszał? Korzystał z jej usług? Możecie coś powiedzieć na jej temat? Podobno solidna i zaufana firma - takie opinie na inncyh forach przynajmniej znalazłem ;)
farwell
Obserwowany

Auto: Renault magnum
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...

26 Wrz 2013, 13:26

Odnośnie naprawde dobrej diagnostyki komputerowej na profesjonalnym sprzecie marki TEXA polecam warsztat w Limanowej (małopolskie). Mechanicy na tym sprzecie sa w stanie zrobic naprawde wszystko i w bardzo przystepnych cenach. Wiecej mozna sie dowiedziec pod adresem tirnagaz(ad)interia.pl
kedron
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 09 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: renault scenic
Silnik: 1,6
Typ: Van
Rok produkcji: 2006