Diesel!!! BMW kontra VW!!!

21 Mar 2008, 22:55

Witam wszystkich! :D Chciałbym poznać wasze opinie na temat silników wysokoprężnych marki BMW oraz VW! W grę wchodzą przykładowe auta z tymi silnikami:
gr I- Vw Passat 1.9TDI(130KM)
BMW E46 320d (136KM)
gr II- Audi A6 2.5TDI 150KM(wiem, że to nie vw ale silniki mają identyczne)
BMW E39 530d (184KM)
Proszę was o opinie tych silników i wyznaczenie liderów w grupach! Interesuje mnie spalanie, awaryjność, dynamika no i jak się sprawują w wyżej wymienionych opakowaniach. Postanowilem założyć ten post ponieważ wielu z nas ma różne opinie na temat tych samochodów i ich silników wysokoprężnych! Te marki najczęściej nas nurtują!
mistrz27
Początkujący

22 Mar 2008, 20:03

Widocznie nikt nie zna tych aut i tych silników!!! Rzadko spotykane :D W co drugim poscie pojawiają się te auta. Chciałem w końcu roziązać ten problem! No, ale trudno! Za 2 dni pewnie pojawi się nowy post z tematem czy warto kupić passata z silnikiem 1.9TDI i wszyscy się zaczną wypowiadać i tak w koło!
mistrz27
Początkujący

22 Mar 2008, 20:29

silnik 2,5TDI to jest silnikiem wspólnej konstrukcji VW i Audi, i jest ok, tylko nie z automatyczną skrzynią biegów. Pozatym jeżeli chodzi o silniki VW to moim zdaniem mimo że są głośne i ich praca jest twarda są zdecydowanie lepsze....i mniej awaryjne. Oparte na technologi Pompo-wtryskiwaczy są jednymi z najlepszych na rynku. BMW nie ma takiego doświadczenia wprodukcji diesli, a są one napewno mniej dopracowane od silników VW i AUDI. ;P
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

23 Mar 2008, 09:19

Witam,śilnik vw-audi 2.5 tdi V6,drogi w eksploatacji!Newralgiczny punkt to wałki rorządu,ulegają często awarji.Pozatym jest bardzo elastyczny ale niestety pali tez swoje!Polecam 1.9 tdi ,115-130KM ,PD(pompowtryski)niezawodny przy prawidłowej eksploatacji (wrażliwy na jakość paliwa)Spalanie przyzwoite 5-7 l/100.
Pozdrawiam
Bruner75
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: TST
Prawo jazdy: 19 07 1993
Auto: Skoda Octavia II 1.9 TDI

23 Mar 2008, 13:27

mi najbardziej sie podoba passat 1.9tdi sprawdzony silnik w dobrym aucie pali w mieście jakieś 8.5 litra a w trasie schodzi do 6 a nawet 5.5 litra dynamika na dobrym poziomie.podstawowa wada:lubiany przez złodziei.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice