Diesel czy benzyna ? Jaka jednostka ?

Jaka waszym zdaniem jest najlepsza jednostka ?

Benzyna
8
35%
Benzyna+LPG
3
13%
Benzyna+CPG
0
Brak głosów
Diesel [TDi]
7
30%
Diesel [JTD]
2
9%
Diesel [CDTi]
1
4%
Diesel [TDCi]
0
Brak głosów
Diesel [DTi]
1
4%
Diesel [GTD]
0
Brak głosów
Inne...jakie ? Odpowiedź w poście
1
4%
Razem głosów : 23

24 Sty 2009, 12:53

Witam.
Chciałbym poznać wasze zdanie na temat samochodów z jednostkami benzynowymi jak i jednostkami diesla.
Wcześniej kolega "piotrauto" utworzył wątek gdzie panowała nie miła atmosfera:) więc ja stworzyłem ankietę, dzięki której dowiemy się więcej, niż z jakiegoś zapchanego postami wątku :)
W miarę proszę uzasadnić swoją wypowiedź w poście...

Pozdrawiam.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

24 Sty 2009, 23:17

Wybór swój argumentuje tym że wszystkie TDI z jakimi miałem do czynienia nigdy mnie nie zawiodły.
Benzynke też chwale ale tu gdzie mieszkam w zimie żeby dojechać do pracy trzeba pokonać niezłą górę i zawsze śliską jak diabli gdzie nie chodzą piaskarki itp. Dlatego Trzeba przydusić silnik a diesel do tego się najbardziej nadaje. Wiem, zaraz ludzie naskoczą na mnie ale wierzcie mi próbowałem benzynowym golfem II 1.8 i nie dałem rady a stary 1.6 diesel klekotał na niskich obrotach i wyszedł do samej góry.
Pozdro.
stasiowski121

25 Sty 2009, 12:09

Ja pana rozumiem :) niektórzy nie doświadczeni kierowcy wciskają w gaz ile fabryka dała i mają nadzieję że wyjadą na wysokich obrotach :) ja częściowo nie mam tego problemu, chociaż dieselka bardzo sobie chwalę...jak włączę napęd 4x4 to bez problemu daje rady :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Sty 2009, 20:44

Ja sądzę że Beznynka+LPG i TDI są najlepsze.Z gazem można mieć większą moc w aucie (ok.15-20 koni) i koszt przejechania będzie taki sam jak jadąc TDI słabszym o ok.15-20 koni.Teraz wystarczy wybrać czy chce słuchać klekota pod maską(nowe już cichutko chodzą), czy cichszą benzynę ale jak mocno się przyciśnie to wskoczy na 6 tyś obrotów i będzie już głośno.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

25 Sty 2009, 21:26

Moim zdaniem diesel najlepszy...:) a jeśli benzynka to już bez gazu...silnik po paru latach traci moc...nie wiem dokładnie ile procent...w moim passacie klekotu już w ogóle nie słychać - chodzi jak benzynka :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Sty 2009, 23:01

BRIAN842 napisał(a):Ja pana rozumiem :) niektórzy nie doświadczeni kierowcy wciskają w gaz ile fabryka dała i mają nadzieję że wyjadą na wysokich obrotach :) ja częściowo nie mam tego problemu, chociaż dieselka bardzo sobie chwalę...jak włączę napęd 4x4 to bez problemu daje rady :)

Tylko ja nie mam takich 4 chwytnych łapek jak Pan :D
Ale Moja caravella jeszcze mnie nie zawiodła i nie stanęła w środku półmetrowej zaspy.
Dużo robi ciężki silnik osadzony prosto nad przednią osią-na którą przekazywany jest napęd.
nie sztuką jest trzymać gaz przy podłodze i stanąć w połowie wzniesienia.
Sztuką jest trzymać 1200 obrotów i wyjechać do samego szczytu :)
A to niestety Dieselki najlepiej potrafią co nie Panie BRIAN842???
stasiowski121

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Classic Car Festival w Tokio - zabytkowe perły
    Zabytkowe samochody mają swój nieodparty urok, o czym już po raz kolejny mogli się przekonać goście tegorocznego Classic Car Festival zorganizowanego przez Toyota Automobile Museum. W imprezie wzięły udział najpiękniejsze ...

31 Sty 2009, 16:07

ooo...dokładnie !!
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Sty 2009, 19:48

A ten passat na pompowtryskiwaczach czy common rail?
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

31 Sty 2009, 20:29

Jak 170koni i 4motion to raczej CR. :wink:

Ja tam wole Benzynke :p mimo wiekszego zuzycia paliwa i potrzeby "krecenia"by uzyskac wieksza moc. A diesle wyginą jak dinozaury.
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

31 Sty 2009, 20:46

Ja tez wole benzyne pomimo wszystkiego. Co do wyginiecia diesli to nie sadze bo tez sa zwolennicy diesli. A wracajac tona pompowtryskiwaczach tez moze miec 170 KM
dawidbn
Zaawansowany

31 Sty 2009, 21:02

Moze byc, ale 170-koni i do tego 4x4 i pompy tu pchac? :)
A co do wyginiecia Diesli, to za niedlugo zacznie powoli brakowac ropy, ceny juz poszly do gory, jak tak dalej pojdzie to za kilka, kilkanascie lat nie bedzie oplacalo sie utrzymywac diesla.Przyszloscia sa Hybrydy :P
marcin94
Aktywny

01 Lut 2009, 01:21

No ale jak zabraknie ropy to i benzyniakow nie bedzie bo przeciez benzyna to z ropy. Przyszloscia sa hybrydy i wodor to prawda noi biopaliwa
dawidbn
Zaawansowany

01 Lut 2009, 09:28

Common Rail !
A diesle wyginą jak dinozaury.

Kolego nie obrażaj mojego dieselka :) każdy ma swoje upodobania - ja gustuję w dieslach a Ty w benzynie i koniec gadki :) (chociaż sam mam BMW w benzie)

No ale jak zabraknie ropy to i benzyniakow nie bedzie bo przeciez benzyna to z ropy. Przyszloscia sa hybrydy i wodor to prawda noi biopaliwa

Racja :) za parę lat wszyscy będziemy jeździć autkami na wodór. W którymś wydaniu Auto Moto czytałem o BMW z napędem hybrydowym :) prędkość maks. co prawda 160km/h ale nikt nie wie z ulicy ze to Hybrid :) więc B-ema jak B-ema :]

Pozdrawiam.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Lut 2009, 11:32

BRIAN842 napisał(a):

Common Rail !

A jakżeby inaczej :P
BRIAN842 napisał(a):
A diesle wyginą jak dinozaury.

Kolego nie obrażaj mojego dieselka :) każdy ma swoje upodobania - ja gustuję w dieslach a Ty w benzynie i koniec gadki :) (chociaż sam mam BMW w benzie)

Nie obrażam twojego Dieselka, nawet jezeli jest coraz wiecej zwolenników diesla to i tak wygina , tak samo benzyniaki.
:o
Hybrydy- bliska przyszlosc
Biopaliwa- przyszlosc
Wodór- daleka przyslosc
Benzyna & Diesel - czarna przyszlosc
marcin94
Aktywny