20 Sie 2013, 16:08
Witam. Od razu zaznaczę, że jestem tu nowy jeśli coś źle zrobiłem z zakładaniem tematu itp z góry przepraszam ; ) ale do rzeczy.
Od pewnego czasu przymierzam się do kupna auta, a dokładniej Audi A3/Golf IV 1998-2000 r. Nurtuje mnie jedna kwestia jaki rodzaj silnika wybrać. Nastawiłem się na 1.9 TDI 110 km, ale trochę się naczytałem na różnych forach, że diesel nie nadaje się na krótkie trasy i może to źle znosić.
Codziennie jeżdżę do pracy 5 km w jedną stronę (żadnych świateł tylko prosta droga) więc silnik raczej się nie rozgrzeje jakoś specjalnie.
W dodatku jeżdżę też do swojej kobiety parę razy w tygodniu 20 km w jedną stronę co daje jakieś 160 km tygodniowo.
Łącznie robię jakieś 800 km miesięcznie. I tu pada moje pytanie jak takie krótkie trasy może znosić ten TDI? Czy w moim przypadku lepsza by była benzyna z gazem? Od razu mówię, że nie przepadam za tym rozwiązaniem bo już się "najeździłem" z LPG i na tym odcinku nie zdąży mi się nawet on załączyć, ale jak będzie trzeba to trudno. Proszę Was o jakieś dobre rady ewentualnie alternatywy : ) Najbardziej mi zależy na aucie koncernu VAG, ale jakieś inne propozycje też mile widziane. Spalanie gazu do 12L ropy do 6L mniej więcej za 8000-9000 zł i przynajmniej te 100KM żeby miało.