Diesel czy benzyniak ????

11 Lip 2009, 10:56

Osobiście wole teraz jazde ropniakiem przez 4 lata jeździłem benzyniakiem i jakieś pół roku temu przesiadłem sie na diesla jak dla mnie bajka :cool:, przy odpaleniu jak jest jeszcze zimny to jest głośniejszy od benzyny ale potem jak sie nagrzeje to juz nie odczuwam żadnego dyskomfortu zwiazanego z hałasem. Nie mam zamiaru się z nikim spierać jeden woli benzyne a drugi rope to kwestia gustu
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

11 Lip 2009, 18:33

dziekuje wszystkim za rady :) troche sie od Was dowiedziałam :):)

wiem ze koszty napraw diesla nie sa małe ale skoro rzadziej sie psuje niz benek to moze wyjdzie na to samo? chociaz nie wiem....

"TDI LUBI CIĘŻKĄ NOGE I WYSOKIE OBROTY ALE JAK SILNIK JEST NAGRZANY -A NIE ODRAZU Z RANA DO DECHY / TO WPLYWA NA ŻYWOTNOŚĆ TURBINY.WAŻNE JEST ŻEBY LAĆ MARKOWE PALIWO I DBAĆ O FILTRY A WTEDY AUTO STAJE SIĘ DJABŁEM "
jak sie to sprawdza czy turbina juz ledwo zipie?? pewnie słychac jakies kle kle kle ;)

"PS JEŚLI CHODZI O 10 LLATKA ZA 10 TYŚ TO TRUDNA SPARAWA / PRĘDZEJ 12 -13 LATEK /BYWAJĄ ZADBANE I ZDROWE ALE TO MOŻE MI ZAJĄĆ OK 1 MIESIĄCA -WIĘCEJ INFO. MOGE CI DAĆ W PRYWATNEJ WIADOMOŚCI -JAK CHCSZ PYTAJ I PISZ........"
ok, jak mi cos wpadnie do głowy to napewno zapytam :) ala narazie nie szukaj, za bardzo nie chce zeby ktos obcy z internetu fatygował sie w mojej sprawie :)

"auto z turbiną trzeba schładzać przed zgaszeniem, co przy robieniu krótkich tras w mieście może być kłopotliwe i mniej wygodne."
teraz moge wyjsc na idiotke... ale... jak sie go schładza przed zgaszeniem ??? :P

"Musisz też wiedzieć, choć pewnie wiesz, że TDI brzmią jak stary traktor"
"Zastanów się jakie masz wymagania, czego od auta naprawdę oczekujesz i potrzebujesz i dobieraj sobie wg. tych wymagań. "
dla mnie moze brzmiec jak traktor wazne zeby jezdzil ;) i dlatego wymagam solidnego silnika a nie jakiegos do szpanu.

"Moim zdaniem nie opłaca się kupować Passata w TDI bo się zrobi w roku 3 długie trasy po 1000 km w jedną stronę, a resztę roku jeździ się po 15 km dziennie w mieście."
i tak zle i tak nie dobrze... ale raz w miesiacu napewno bedzie te ze 100 kilosów za jednym zamachem.

ja jak jeszcze do niedawna miałam kurs to o niebo lepiej jezdzilo mi sie dieslem, moze dlatego ze odrazu jak sie zaczelam uczyc to własnie na nim, potem po dluzszym czasie przesiadka na benka... ile ja sie nadenerwowałam ;)
kajkamajka07
Nowicjusz

Miejscowość: Poland Alcoholand

11 Lip 2009, 19:06

skoro lubisz jazde dieslem to bierz ropniaka, schładzanie diesla polega na tym że po zatrzymaniu nie gasimy auta od razu tylko czekamy az silnik pochodzi przez chwile na wolnych obrotach w ten sposób olej odprowadzi ciepło z turbiny
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

11 Lip 2009, 19:09

dzieki skalops :smile:
kajkamajka07
Nowicjusz

12 Lip 2009, 11:08

skalops napisał(a):skoro lubisz jazde dieslem to bierz ropniaka, schładzanie diesla polega na tym że po zatrzymaniu nie gasimy auta od razu tylko czekamy az silnik pochodzi przez chwile na wolnych obrotach w ten sposób olej odprowadzi ciepło z turbiny

ale bez przesady ,takie ceregiele to tylko z silnkiami tds -bo tdi wystarczy podjazd po dom 200metró i gasisz -zawsze ostatnie metry to jazda spokojna
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

21 Lip 2009, 10:04

podnosze :P
kajkamajka07
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować samochód do wiosny?
    Dokładne umycie samochodu po zimie to nie tylko kwestia estetyki – można w ten sposób ochronić samochód przed postępowaniem korozji. Oprócz tego regularne mycie auta, zwłaszcza szyb, lusterek i ...

22 Lip 2009, 08:11

Osobiście wolę benzyniaka, ponieważ samochód z turbiną gdy skończy 10 lat zaczyna mu odbijać nawet turbina od razu nie zadziała, a młodzi którzy muszą poszpanować na drodze to raczej benzyna i fru xD
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Malopolska

22 Lip 2009, 09:42

Orzeszek napisał(a):Osobiście wolę benzyniaka, ponieważ samochód z turbiną gdy skończy 10 lat zaczyna mu odbijać nawet turbina od razu nie zadziała, a młodzi którzy muszą poszpanować na drodze to raczej benzyna i fru xD
masz na mysli fiaty ,ople,fordy i renault -ale vw 10 lat to nic nieznaczy /oczywiscie dla diesla
max23
Początkujący

22 Lip 2009, 12:04

max23 napisał(a):masz na mysli fiaty

Wątpię czy dla jakiegoś JTD straszne jest 10 lat..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

22 Lip 2009, 12:55

max23 napisał(a):ale vw 10 lat to nic nieznaczy /oczywiscie dla diesla

Oczywiście że nie znaczy, licznik już dawno wycofany i po kłopocie.
stasiowski121

22 Lip 2009, 17:58

Tak naprawdę JTD ma dopiero 12 lat. Uważany jest za jeden z najlepszych turbodiesli. Zamontowany bodajże w Alfie Romeo 156 i był to wtedy pierwszy samochód osobowy z silnikiem common rail.
Fiat wyprzedził VW niemal o dekadę w kulturze produkcji diesli.
O ile jednak stare TDI jeżdżą na oleju z Biedronki, to JTD jest bardziej wrażliwe na jakość paliwa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lip 2009, 18:21

Silnik JTD kulturą pracy daleko wyprzedza jednostki VW.
Podobnie jednostki w Peugeotach (HDI) pracują cichutko, miękko, i barwą głosu niewiele przypominają diesla, z co nowszym modelem diesla coraz mniej.
stasiowski121

22 Lip 2009, 19:06

Nie można mieć wszystkiego. Jak ktoś chce jeździć na byle czym i tylko jeździć to niech wybierze "stare TDI" ( jak to pisał Dishman - nie sprawdzałem, nie wiem czy tak jest). Jak ktoś woli moc, moment, kulturę pracy i trwałość to to że zamiast do Biedronki pojedzie na Orlen czy Statoil go nie zaboli.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

22 Lip 2009, 22:49

qki007 napisał(a):Nie można mieć wszystkiego. Jak ktoś chce jeździć na byle czym i tylko jeździć to niech wybierze "stare TDI" ( jak to pisał Dishman - nie sprawdzałem, nie wiem czy tak jest). Jak ktoś woli moc, moment, kulturę pracy i trwałość to to że zamiast do Biedronki pojedzie na Orlen czy Statoil go nie zaboli.
olej z marketu to sobie lej do diesla a nie do tdi -byli tacy co próbowali i efekty były kiepskie
- diesel fiata wyprzedza vw -skąd te wieści /a może z bzdurnych gazet -bo ja opinie o dieslach fiata i renault czerpie z praktyki /oj rodzinka się nacieła i wrócili do vw -tdi ps glośniejszy motor to jest to czego w dieslu brakowac niemoże-
włoskie diesle są dobre ale na krótko i niech nikt niezaprzecza oczywistej prawdzie.
max23
Początkujący

23 Lip 2009, 08:39

Olej z Biedronki nawet zwykłemu wolnossącemu dieslowi ciężko będzie przetrawić i raczej niebawem uszkodzi to pompę i wtryski, olej taki można lać do traktora i to z proporcją 40/60 bo ciężko mu później odpalić, i póki jest zimny jest bardzo słaby. Wiem z własnego doświadczenia i nawet wtryski w traktorze uszkodziło po półrocznej eksploatacji na takiej mieszance wiem że w moim traktorze są już do wymiany końcówki wtrysków bo leją a wcześniej nie lały i kopci ciemnym dymskiem jak stara lokomotywa.
stasiowski121