Peugeot 407sedan czy renault megane combi?

25 Lip 2009, 21:02

Witam będe miał do dyspozycji około 25tyś. W tej cenie chyba jest szansa na kupno sprowadzonych aut tego typu? Chodzi mi diesle,reno 1.9 dci a peugeot 2.0 hdi sedan.
Macie jakieś propozycje wynikające z doświadczenia który lepszy?chodzi o samochód rodzinny,Ja z żoną i 2 małych dzieci chcemy pojeździć w przyszłym roku trochę po europie.
Zależy mi na Waszej opinii.
bartek
bartek1305
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

26 Lip 2009, 11:51

Ja osobiście gdybym mial tyle kasy :grin: wybrałbym Peugota 2.0 HDI 1.6v sedana jesli bedzięcie jeździ w długi trasy można nawet dać 2.2 HDI żeby było mocniejsze na dluższych trasach a co do tego Renault to nie zawracaj sobie tym głowy nawet jakby było tansze nei jest to auto że tak powiem DOBRE jest ZŁE :neutral: tylko nie wiem bo w polsce napewno nie kupisz tego Peugota za 25tys. a jeśli z zachodu to trzeba sie liczyc z kosztami .
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

26 Lip 2009, 13:51

A8 wyprzedzasz mnie z dobrymi radami,tak jest ceny tych Peugeotów z 2004 r zaczynają się od ok.40 tyś .zł ,tak ten silnik 2.2 HDI jest jednostką optymalną i najlepszą w tym samochodzie(,2.7 HDI jest propozycją raczej dla bogatych osób.),gwarantuje naprawdę dobre osiągi ,ma przecież 170KM.Nie opisuję tego samochodu dalej gdyż cena dla ciebie będzie raczej zaporowa.Renault Megane?!Tutaj już kwota jaką dysponujesz wystarczy na auto ok.7-6 letnie.Niestety samochód niższej jakości od Peugeota 407 a charakterystyczną cechą Meganki jest to ,że najbardziej polecane ,najmniej kosztowne w serwisowaniu są jednostki benzynowe ,chociaż Dci 1.9 jest najbardziej polecaną jednostką w tym modelu ale dostępną dopiero od 2005 r,do tego czasu wyeliminowano wszystkie poważniejsze niedociągnięcia.Mój brat posiada 1.5 Dci już od roku ,na razie nie miał żadnej awarii a dojeżdza do pracy ok.60 km w kazdy dzień.Drugi brat posiada 1.4 benzyna,żałował trochę i żałuje ,że nie trafił się mu w takim stanie samochód z silnikiem 1.6,jeśli kupisz sobie to autko z tym silnikiem (1.6 16V,113KM,spalanie na trasie ok.5.5 l )będziesz zadowolony i nie będziesz bał się kosztownych awarii jak w przypadku silników Dci.Ciekawe jest to ,ze MEGANKA podobnie jak PEUGEOT 407 ma dość trwałe zawieszenie,uważać trzeba na cewki zapłonowe ,ktore lubią szwankować.Meganka jako pierwszy samochod kompaktowy uzyskała w testach zderzeniowych Euro NCAP 5 gwiazdek.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lip 2009, 15:48

Co się dziwić przeciesz to sa Francuzy
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Lip 2009, 18:20

A8 jeśli nie psioczysz na Francuzy a widzę,że podobnie myślisz to myślę,że jesteś obeznany w tematyce motoryzacyjnej ,ja już to zauważyłem :wink: Na razie nie napisałeś niczego z czym bym się nie zgadzał,na koniec tego wywodu jeszcze raz napiszę,że ja kupiłbym MEGANKĘ bez zadnych oporów ale tylko z silnikiem benzynowym,o przyjemności i komforcie z jazdy ,mogę podać przykład,gdy zmarł mój tato brat pojechał do Włoch po mamę (pogrzeb)Renault CLIO II,łącznie w przeciągu 48 godzin zrobil 3000 km,wrócił i stwierdził ,że się nie spodziewał takiego komfortu podczas tak długiej jazdy non -stop(tam naturalnie się przespał) dlatego Bartek kupuj Megankę 1.6 benzyna ale moja rada jest taka,na wszelki wypadek wóż sobie jedną cewkę zapłonową w bagażniku a najlepiej po kupnie używki wymienić cewki zapłonowe bodajże Valeo lub DENSO(nie pamiętam) na BOSCHA albo BERU(według Fachmanów ta druga f-ma robi te częsci nic nie gorsze a świece żarowe nawet lepsze).Bracia też natychmiast po zakupie wymienili calutki rozrząd z pompą wodną :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lip 2009, 19:45

[quote="A8"]Ja osobiście gdybym mial tyle kasy :grin: wybrałbym Peugota 2.0 HDI 1.6v sedana jesli bedzięcie jeździ w długi trasy można nawet dać 2.2 HDI żeby było mocniejsze na dluższych trasach a co do tego Renault to nie zawracaj sobie tym głowy nawet jakby było tansze nei jest to auto że tak powiem DOBRE jest ZŁE :neutral: tylko nie wiem bo w polsce napewno nie kupisz tego Peugota za 25tys. a jeśli z zachodu to trzeba sie liczyc z kosztami .[/quote]

Miałes kiedys Renault? to moze wytłumaczysz mi czemu jest takie złe? Ja jakoś tez mam Meganke i nie narzekam, wprost przeciwnie. Więc nie pie**ol głupot. Kolejny znaffca co sie g***o zna. Jak najbardziej polecam Meganke.
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

26 Lip 2009, 20:47

No tam moze trochu się zle wyrazilem wobec tego Meganka raczej pomyslalem tak (407 vs Megane) i wtedy nie wiem jak wy ale raczej wygrywa 407 chyba ze ktos ma inne zdanie to oczywiste .Bo ja nic do Reno nie mam (moj wojek juz chyba 4 lata jeździ z Polski do Francji i spowrotem i co wyjazd zdarza sie jedna rzecz do wymiany albo wcale,a ma Renault Laguna.
PhantomASA1 niezle tak samo myslimy :grin: :grin: :grin:
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Lip 2009, 22:28

No akurat Laguny z lat 2001-2004 są awaryjne.
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

27 Lip 2009, 07:40

Awaryjne to chyba jedna na milion jest nie awaryjna
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lip 2009, 19:49

Okazuje się ,ze można kupić tego Peugeota poniżej 30 tyś zł w HDI na pewno nie będzie to Biturbo diesel 2.2 HDI tylko z mniejszym silnikiem(pojemność),problem tylko w tym,że auta mają b.duże przebiegi(odpada).Tak Laguny nie są godne polecenia ale te nowe są już THE BEST,dzisiaj widziałem akurat ,KOSMOS,CUDO, do tego porządny samochód.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

28 Lip 2009, 07:31

No tak mozna kupic tylko co mu po Peugocie z slabszym silnikiem i duzym przebiegiem :sad:
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Lip 2009, 10:43

zdanie dziewczyny- renault megane combi :)
Ostatnio edytowany przez klaudi00, 29 Lip 2009, 00:04, edytowano w sumie 1 raz
klaudi00
Nowicjusz

Miejscowość: fg