Diesel czy benzyniak ????

10 Lip 2009, 20:53

witam jestem tu nowa, specjalnie sie tutaj zarejestrowałam bo mam problema i mysle ze w koncu otrzymam odpowiedz.

a moje pytanie dotyczy wyboru silnika, inne kwestie sa dla mnie mniej wazne, aczkolwiek juz je rozważyłam, ale im wiecej gadałam na ten temat z ludzmi tym bardziej jestem z tego glupia :P Na samochodach sie znam tyci tyci :P ale mam znajomych co zyja samochodami i radza abym wziela diesla gdyz nie buli tyle kasy za paliwo co benzyniak i jest bardzo wytrzymały, natomiast inni, którzy jezdza benkiem tylko parskaja smiechem na samo słowo diesel... mysle ze to sie tyczy tego iz mysla ze diesel jest "beznadziejny" bo nie mozna zapiszczec oponami... a mi chodzi o to aby silnik był wytrzymały, juz nie zwracam uwagi na to ile pali, ale zeby mi sie ktoregos dnia nie "rozkraczył" na drodze... mówią 1.9 TDI i nie ma lepszego. a jak wy uwazacie??
kajkamajka07
Nowicjusz

Miejscowość: Poland Alcoholand

10 Lip 2009, 21:07

Ile jeździsz i jaki rocznik auta Cię interesuje?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

10 Lip 2009, 21:10

jezdze 2 miesiace :D:D jak sie zdało to teraz trza kupic no nie :P a czemu pytasz o rocznik? czy to ma jakis sens kiedy pytam tylko o to ktory silnik jest najwytrzymalszy????
kajkamajka07
Nowicjusz

10 Lip 2009, 21:13

Pytałem ile jeździsz tzn ile robisz km miesięcznie/rocznie? Rocznik ma znaczenie o tyle, że 15 letnie TDI z przebiegiem pół miliona km może być bardziej awaryjne niż benzynka z przebiegiem 150-200 tyś km.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lip 2009, 21:17

no to teraz wiesz ze nie jezdze, ale bede pokonywac duze trasy te miedzynarodowe tez tak pi razy oko kilka razy w roku, to skoro 15 letnie tdi moze byc awaryjne to chyba wiadomo ze mlodsze :)

[ Dodano: Pią Lip 10, 2009 21:17 ]
zreszta mam 10 tysiecy, co ja za to kupie?? :P
kajkamajka07
Nowicjusz

10 Lip 2009, 21:20

Za 10 tyś na pewno młodszego TDI nie kupisz... Na Twoim miejscu rozejrzałbym się za jakąś niedużą benzynką...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia luksusowego modelu Reinastella od Renault
    Sprzedawana od 1929 do 1934 roku Reinastella jest pierwszym modelem z serii "stella". Model ten nazywany był królową luksusu i prestiżu, ale zabłysnął również innowacjami. Niestety ze względu na światowy kryzys ...
    Wyjazd na wakacje samochodem – o czym pamiętać?
    Długo wyczekiwany po okresie kwarantanny czas wakacyjnych wyjazdów w końcu nadszedł. Z uwagi na bezpieczeństwo, o wiele więcej Polaków w tym roku zdecyduje się na podróże krajowe, by zobaczyć lokalne ...

10 Lip 2009, 21:39

zartujesz???????????? a juz sie tak napaliłam na tdi :( a jak bysmy brali pod uwage tylko nowe samochody to ktore własnie???

wiec jaki proponujesz na mała benzyne ?? nie wycycka mnie z kasy??

a na przebieg to juz nie ma co patrzec, juz chyba wszedzie zmieniaja wartosc w liczniku...
kajkamajka07
Nowicjusz

10 Lip 2009, 21:56

kajkamajka07 napisał(a):zartujesz???????????? a juz sie tak napaliłam na tdi :( a jak bysmy brali pod uwage tylko nowe samochody to ktore własnie???

wiec jaki proponujesz na mała benzyne ?? nie wycycka mnie z kasy??

a na przebieg to juz nie ma co patrzec, juz chyba wszedzie zmieniaja wartosc w liczniku...
witaj kajkamajka ,jesli chodzi o silniki tdi to są one bardzo wytrzymałe i tdi co przejechalo 400tys km to nic strasznego ,i połyka niejedną benzyne ,ktora po 150 -200 tyś zaczyna kuleć -są wyjątki ale tylko japancars .Auto z silnikiem tdi też można dobić ale to już trzeba być osłem -zaletą tego silnika jest niskie spalanie paliwa np. mój tdi z 97 z 350tys km /golf 3 110 KM/PALI OD 5 -5,6 ON /WYNIK NIEDOPOBICIA PRZEZ BENZYNE O TEJ MOCY / PROPONUJE ABYŚ SPROBOWAŁA JAZDY TDI -KTO SPRÓBUJE TEN PLUNIE NA BENZYNKE
PS ALE UWAŻAJ NA OKAZJE CENOWE BO TO MOŻE BYĆ TRUP /POLECAM TDI W GOLFACH I PASSATACH NAPRAWDE WARTO -A BENZYNA TYLKO HONDA ALBO MITSUBISCHI
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

10 Lip 2009, 21:58

Wszystko zależy od tego gdzie będziesz jeździć i ile kilometrów dziennie będziesz pokonywać. Jeżeli jeździsz głównie po mieście to kup sobie jakieś niewielkie autko z silnikiem benzynowym. Na miasto 1.2 -1.4 w zupełności wystarcza a spalanie nie jest zbyt wygórowane. Jeżeli będziesz pokonywać długie trasy tak jak napisałaś to zdecydowanie lepszy jest diesel. Kwestia ekonomii - diesel pali mniej gdyz silnik pracuje na niższych obrotach. Swoją drogą to już kwestia wyboru danego człowieka. Jedni lubią diesle inni mniej. Ja osobiście jeżdzę dieslem z powodu długich tras niemniej jednak w miescie przyspieszenie diesla mi troche przeszkadza, i ten charakterystyczny klekot- kwestia przyzwyczajenia.
walkeros
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

10 Lip 2009, 22:08

własnie myslałam o passatach i golfach :) a jesli chodzi o przebieg to jaka m,oze byc najwyzsza wartosc aby samochod nie został uznany za "zajechany" ??? w takim 10latku??? chociaz wiem ze zanizaja i czy rzeczywiscie nie dostane nawet 10letniego tdi za 10 tys??? a jak sie dobija tdi?? :D
kajkamajka07
Nowicjusz

10 Lip 2009, 22:45

kajkamajka07 napisał(a):własnie myslałam o passatach i golfach :) a jesli chodzi o przebieg to jaka m,oze byc najwyzsza wartosc aby samochod nie został uznany za "zajechany" ??? w takim 10latku??? chociaz wiem ze zanizaja i czy rzeczywiscie nie dostane nawet 10letniego tdi za 10 tys??? a jak sie dobija tdi?? :D
300-450 TYS KM ,NORMA PRZEBIEGU TDI TO OK 30 TYS ROCZNIE W DE I 20 W POLSCE -ALE PRZEBIEG TO NIEWSZYSTKO -WAŻNE ŻEBY BYLO TO TDI Z WIOSKI ALBO MALEGO MIASTA BO SILNIK TDI LUBI PRCOWAĆ DLUGO /NIELUBI KRÓTKIEJ JAZDY RAZ W TYGODNIU ALE PRZY LECIWYM TO JUŻ NIEJEST TAKIE WAŻNE /WAŻNE CZY MIAL DUŻO TRASY NA DOTARCIU CZYLI DO 250TYŚ KM /TDI LUBI CIĘŻKĄ NOGE I WYSOKIE OBROTY ALE JAK SILNIK JEST NAGRZANY -A NIE ODRAZU Z RANA DO DECHY / TO WPLYWA NA ŻYWOTNOŚĆ TURBINY.WAŻNE JEST ŻEBY LAĆ MARKOWE PALIWO I DBAĆ O FILTRY A WTEDY AUTO STAJE SIĘ DJABŁEM -NIESTRASZNE MU PRZEBIEGI I WYSOKA TEMPERATURA
PS JEŚLI CHODZI O 10 LLATKA ZA 10 TYŚ TO TRUDNA SPARAWA / PRĘDZEJ 12 -13 LATEK /BYWAJĄ ZADBANE I ZDROWE ALE TO MOŻE MI ZAJĄĆ OK 1 MIESIĄCA -WIĘCEJ INFO. MOGE CI DAĆ W PRYWATNEJ WIADOMOŚCI -JAK CHCSZ PYTAJ I PISZ........
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

10 Lip 2009, 23:35

Jeśli ktoś kto się zna i oferuje pomoc i twierdzi ,że zajmie mu to ok jednego miecha to widać,że chodzi po ziemi twardo ,zna realia czasochłonności poszukiwania dobrego samochodu,TDI to najlepsze silniki VW,1.9 TDI oczywiście ,stare1.9 TDI ma się rozumieć,Max znajdż dziewczynie dobry samochód bo specjalnie się zarejestrowała! :wink: Kajka nie śpiesz się :!: Na wszystko co dobre trzeba czekac.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Lip 2009, 09:07

kajkamajka07 napisał(a):a mi chodzi o to aby silnik był wytrzymały, juz nie zwracam uwagi na to ile pali, ale zeby mi sie ktoregos dnia nie "rozkraczył" na drodze...

Każdy zaniedbane auto może się rozkraczyć na drodze. Na to nie ma mocnych. nie ważne, czy to diesel, czy benzyna.
Weź pod uwagę to, że jeżeli kupisz diesla, to koszty naprawy będą wyższe niż benzyny. Musisz też wiedzieć, że auto z turbiną trzeba schładzać przed zgaszeniem, co przy robieniu krótkich tras w mieście może być kłopotliwe i mniej wygodne. Musisz też wiedzieć, choć pewnie wiesz, że TDI brzmią jak stary traktor. Zatem komfort obniżony.

Jeżeli, jak piszesz "nie zwracasz uwagi ile pali" to bierz benzynę 1.4, np. w VW Polo. Można kupować Passata, ale po co, skoro przez większość km będziesz wozić powietrze, jeżeli jeździsz sama, bądź w 2 osoby.

Zastanów się jakie masz wymagania, czego od auta naprawdę oczekujesz i potrzebujesz i dobieraj sobie wg. tych wymagań.
Moim zdaniem nie opłaca się kupować Passata w TDI bo się zrobi w roku 3 długie trasy po 1000 km w jedną stronę, a resztę roku jeździ się po 15 km dziennie w mieście.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Lip 2009, 09:56

Ja bym szukał benzyny plusy: tańsze naprawy, większa prawdopodobność realnego przebiegu, młodszy rocznik niż diesel a jeśli będzie paliwo wychodziło by za drogo można przerobić na gaz. Tak jak kolega pisze jeśli jeździsz sama +- 1 osoba to lepiej kupić mniejszy samochód będzie on młodszy np. za 10 tys. możemy kupić seata ibize 99-00r lub VW Polo a taki passata będzie to rocznik 94-95.
ralf1990
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

11 Lip 2009, 10:14

Ja się z wami Panowie zgadzam ,mnie np nie pasuje ta charakterystyka przyśpieszania turbodiesli,to rwanie gwałtowne do przodu z takim warkotem !Benzynka mnie bardziej leży.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)