Diesel czy LPG - dojazdy po 80 km

23 Sie 2013, 21:47

To może Skoda Fabia I ? Marka raczej z dobrą opinią, i za 14 tysięcy do zagazowania coś się znajdzie, ewentualnie Opel Corsa C.
EmSki
Nowicjusz

Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.4 8v 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

23 Sie 2013, 22:09

Z ta Skoda to dobry pomysł bo mozesz dostać cos salonowego. Ostatnio kilka ulic dalej ode mnie byla do sprzedania Fabia za 13k ale już poszła. Gosciu mial ja od nowości. Przebieg cos koło 200k i dobre wyposażenie: klima, el.szyby itd.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sie 2013, 08:32

Obecnie wybieram pomiędzy Fiatem Grande Punto 1.4, Skodą Fabią 1.2 i VW Polo 4 FL 1.2
Na pierwszym miejscu stawiam tą polówkę. Najładniejsza z tych trzech dla mnie, i akurat w moim mieście ktoś sprzedaje. Według raportów spalania na autocentrum.pl palą mniej więcej tyle samo, ale nigdy nie wiadomo jak to jest, zwłaszcza z gazem.
EmSki
Nowicjusz

27 Sie 2013, 09:29

Kupuj Grande ale uważaj na egzemplarze po nauce jazdy. Dobre silniki pod gaz i znajdziesz napewno w lepszym stanie niz Vw czy Skode.
Koniu
Forumowicz VIP

27 Sie 2013, 11:01

Co myślicie o tej polówce?
[link do Tablica wygasł]
Dowiedziałem się telefonicznie od właściciela, że jest krajowy, ma łańcuch rozrządu, podstawowa wersja (bez wspomagania, el.szyb i klimy) silnik 1.2, ile koni nie potrafił na szybko powiedzieć, powiedział tylko że ma wpisane 40 KW, ale nie wiem co to jest i jak się ma do koni mechanicznych. No i przebieg, 240 tysięcy... Bać się? :)
Auto chcę oczywiście zagazować.

ps. A, teraz spojrzałem, te kilowaty (ma ich 44, albo on się pomylił, albo ja źle usłyszałem) w przeliczeniu na konie mechaniczne dają silnikowi 60 KM.
Ogólnie mówił, że regularnie konserwowany, płyny i tak dalej. Bez stłuczek/kolizji, wymieniane podstawowe elementy jak klocki hamulcowe.
EmSki
Nowicjusz

27 Sie 2013, 11:22

Ja bym odpuścił słaby silnik i jeszcze brak wspomagania.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zadbać o równomierne zużycie opon?
    Zdarza się, że zauważymy na oponach nierównomierne zużycie. Co w takim przypadku należy zrobić? Czy jest to niebezpieczne? Niestety, na nierównomierne zużycie opon może wpływać kilka czynników które ...
    Top Safety Pick+ 2013 dla Mitsubishi ASX 2013
    Północnoamerykański oddział MMC – firma Mitsubishi Motors North America (MMNA) z prawdziwą satysfakcją poinformowała, że najpopularniejszy model w ofercie firmy – kompaktowy crossover Mitsubishi ASX 2013 ...

27 Sie 2013, 11:34

A czy wersja 70 konna tego silnika dawała by radę? Mi głównie chodzi o tanią jazdę na gazie, żeby te 80 km przejechać w godzinkę. Do czynienia miałem z Fiatem Pandą II ojca (tak, mimo to nie poleca Fiatów :) ) z silnikiem 1.1 54km w podstawowej wersji, więc braku luksusu się nie obawiam :)
EmSki
Nowicjusz

27 Sie 2013, 11:35

Za duży trochę przebieg pod zakładanie lpg. Brak wspomagania spowoduje niemożność odsprzedaży. Padło tutaj SDI. Dlaczego tak łatwo odpuszczasz ten temat !!! Duży przebieg w benzynie jaki tu podałeś (240 tys.),dla SDI jest ...niczym. Wolałbym SDI ,niż po prostu zakładać gaz do benzyny z 240 tys km na liczniku.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

27 Sie 2013, 11:55

Bo wychodzi taniej. Gdyby jeszcze ropa była tańsza od benzyny jak kiedyś to bym się nie zastanawiał. No przebieg też mnie martwi, ale nie muszę brać akurat tego auta.
EmSki
Nowicjusz

27 Sie 2013, 12:00

Panda jest mniejsza i silnik 1.1 sobie kiepsko radzi. A polo jest większe i ma tylko 5km więcej więc będzie jeszcze gorzej. Poszukaj 1.4
Koniu
Forumowicz VIP

27 Sie 2013, 12:29

W takim razie polówka odpada, 1.4 są trochę za drogie. Z Grande Punto, co myślicie o tym pomidorku?
[link do Tablica wygasł]
Właściciel zaznaczył że nie jest "chandalżem".
EmSki
Nowicjusz

27 Sie 2013, 12:47

Sympatycznie wygląda ale to tylko foto,za to gościu jest bajkopisarz...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

27 Sie 2013, 12:56

Mi się wydaje że przedni zderzak źle spasowany ale poza tym jest naprawdę ok. Warto obejrzeć.
Koniu
Forumowicz VIP

27 Sie 2013, 13:13

Może bity z przodu, bo o bezwypadkowości napisane nic nie jest. I jeszcze ten tekst o użytkowaniu przez kobietę, którego nienawidzę. W każdym razie popytam.

W pobliżu mam jeszcze tą Skodę Fabię, więcej nic nie znalazłem.
[link do Tablica wygasł]
EmSki
Nowicjusz

27 Sie 2013, 13:39

Wygląda ładnie tylko znowu nie wiadomo jaka moc. Jeżeli będzie to 75 lub 80km to ok ale jak będzie mniej to nie ma co brać.
Koniu
Forumowicz VIP