Diesel czy LPG - dojazdy po 80 km

28 Sie 2013, 15:38

Sprawdzany na hamowni. To byl Golf IV 68KM.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Sie 2013, 16:47

Dobrze, że zabrałem ze sobą znajomego który się zna do tego błękitnego Grande, bo bezwypadkowy był tylko z teorii. Samochód musiał chyba poobracać na drodze i wpaść w rów. Przedni zderzak, maska i błotniki wymienione miał na nowe, błotnik z tyłu malowany, kufer robił problemy z otwarciem (ku zaskoczeniu właściciela :) ), szyba przednia pęknięta, plastikowa osłona silnika postrzępiona (przedni zderzak musiało tak wgnieść, że jej sięgnął), zapomniał ją zmienić, i jeszcze między felgą i oponą wepchane jakiegoś siana, bo mu się oczyścić tego nie chciało. Tyle z oględzin.

Znalazłem takie jeszcze jedno Grande Punto, podobne z bebechów do tego błękitnego ale z ogłoszenia w gazecie. Z tego co mówił właściciel, był przerysowany i pomalowany, nic więcej. Jutro je obejrzę.

Mam jeszcze okazję kupić białego Opla Corsę D z Francji sprowadzoną, 2007 rok, silnik 1.3 CDTI za 15 tysięcy do dogadania się. Więcej szczegółów nie znam, bo to znajomy mojej mamy, który też zajmuje się sprowadzaniem aut, coś jej tam powiedział. Tyle że to diesel, i nie wiem czy opłaca mi się go brać, zamiast tego Puncioka 1.4 w gazie.

Jeżeli chodzi o koszty związane ze spalaniem to sugeruję się raportami spalania na autocentrum.pl. Na Osiągach mi nie zależy. 80 kilosów w godzinę to chyba nie jakieś nie wiadomo co.
EmSki
Nowicjusz

Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.4 8v 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

28 Sie 2013, 17:32

Ta biała Corsa śmierdzi mi flotą...
Koniu
Forumowicz VIP

28 Sie 2013, 19:18

Męczyć się z SDI tylko dlatego, że może się turbina zepsuć? idiotyzm.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2013, 19:39

Flota, tzn. popowodziowy?
EmSki
Nowicjusz

28 Sie 2013, 19:54

EmSki napisał(a):Flota, tzn. popowodziowy?

Ha,ha,ha !!! Dobre.!!! :D
Oczywiście chodzi o auto poleasingowe.
Co do chipa ,to wolnossący diesel będzie miał koni więcej ale nie przełoży się to na przyspieszenie. Lepiej to wychodzi w silnikach z turbiną.
O ile pamiętam to Corsa która tobie proponują jest z polskim silnikiem z Bielska Białej. latał ten silnik we Fiatach i jest...bardzo dobry. Wcześniej miał trochę kłopotów z turbodziurą ale teraz jest coś tam zmienione i jest lepiej.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW serii 3 - samochód do driftu
    Kompaktowe BMW urosło już do miana legendy driftu i sięgają po nie zarówno amatorzy, jak i doświadczeni zawodnicy. Na zawodach driftingowych zobaczymy przeróżne wersje i generacje serii 3 – od już dość ...

28 Sie 2013, 20:52

Auto z Francji :no: a może taka Corolla [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

28 Sie 2013, 20:57

Ja mam auto z Francji i nie narzekam. Ale fakt faktem wyszło mnie ponad 3k drożej od innych egzemplarzy. A to było juz z 7 lat temu.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Sie 2013, 21:11

W 96 roku sprowadziłem sobie (osobiście) Fiestę XR2i z Metz we Francji. Była 4-letnia i to była maszyna !!! Ale nawet ona miała po tych 4 latach przebieg ponad 100 tys. Natomiast mechanicznie była mega zadbana.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

28 Sie 2013, 21:31

Moje Mondeo miało 6 lat i oryginalny przebieg 79000
Koniu
Forumowicz VIP

28 Sie 2013, 21:57

artur73 napisał(a):Ha,ha,ha !!! Dobre.!!! :D
No co, nie znam się :)

Ta Toyota fajna, choć trochę leciwa. Najpierw sprawdzę te Grande z gazety. Od osoby prywatnej, także może być lepiej.
EmSki
Nowicjusz

29 Sie 2013, 15:09

Przede wszystkim przed samym zakupem koniecznie sprawdź auto na stacji diagnostycznej bo w przeciwnym razie możesz byc potem bardzo rozczarowany. Na dojazdy 80km do pracy lepiej sprawdzi sie moim zdaniem diesel.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

29 Sie 2013, 15:15

Nie patrz na rocznik tylko na stan.
Koniu
Forumowicz VIP

30 Sie 2013, 01:10

Kupiłem samochód :) Grande Punto z gazety okazało się strzałem w dziesiątkę.
Z polskiego salonu, 2-gi właściciel. Przebieg 78 tysięcy, rok 2006 (2007 pierwsza rejestracja), wspomaganie, klima, el. przednie szyby, komputer, ogólnie bardzo dobrze wyposażony. Silnik benzyna 1.4, 8 - zaworowy, auto 4 - drzwiowe.
Dałem 15 tysięcy, ale nie dało rady zejść niżej. Kolor jaskrawa zieleń, taka wpadająca w srebro, miał pomalowane błotniki, ale to po zarysowaniach. Miałem ze sobą znajomego, niegdyś sprowadzającego auta, zaglądał wszędzie, sprawdzał numery na naklejkach pod maską i wewnątrz auta, nie miał się do czego doczepić. Jednak kupowanie auta od osoby prywatnej to zupełnie inna bajka. Teraz przerejestrowanie, ubezpieczenie, podatek od wzbogacenia (wtf?), no i ta instalacja. Dobrze, że silnik w świetnej kondycji, lepiej zniesie lpg. Dziękuję wszystkim za pomoc, sam nie pomyślałbym o tym Fiacie.
EmSki
Nowicjusz

30 Sie 2013, 07:16

Jak możesz to wrzuć pare fotek bo ciekawi mnie ten kolor.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012