Diesel czy LPG - dojazdy po 80 km

30 Sie 2013, 07:36

No możesz zdjęcia wrzucić bo ja też jestem ciekawy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Sie 2013, 14:00

Właściciel napisał, że to oliwkowy metalik. Ogólnie na zdjęciach (z telefonu 5 mpix) wychodzi trochę bardziej szary niż w rzeczywistości.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

i jeszcze z środka:

Radio trochę wystaje, bo nie jest dociśnięte. Trzeba je rozkodować, czy coś, i dopiero włożyć, bo było kupione osobno i nie chce grać.
EmSki
Nowicjusz

Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.4 8v 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

30 Sie 2013, 14:17

No ładnie się prezentuje.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Paź 2013, 13:02

Witajcie znowu. Założyłem gaz - sekwencje za 2400zł. Ale wydaje mi się, że pali za dużo. Na trasie: 8-8,24 litra na 100 przy raczej oszczędnej jeździe, tzn. zazwyczaj 90-100 km/h (te sto kilkanaście kiedy jadę z górki), podczas gdy koledze (Skoda octavia 1.6) 9 litrów na setkę, ale przy prędkości 100km/h w porywach do 130.
I jeszcze jedno, średnie spalanie benzyny, gdy nie miałem gazu pokazywało przy oszczędnej jeździe 6 litrów, gdy się postarałem, nawet 5,8. Teraz, na gazie pokazuje 6,7 przy tym samym stylu jazdy. Myślicie, że to kwestia regulacji dawkowanego gazu?
EmSki
Nowicjusz

01 Paź 2013, 13:40

8 litrów LPG to dużo? ;-) Pamiętaj, że samochód zawsze spali trochę więcej gazu. Wg. mnie wszystko jest w normie. Natomiast jeśli uważasz, że powinno być trochę mniejsze, zawsze możesz pojechać do gazownika na regulację w ramach gwarancji. Jednak cudów bym się nie spodziewał :)
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

01 Paź 2013, 15:54

Nic ci teraz nie wyregulują .Auto pali tyle gazu ile powinno. :)
Nie licz litrów tylko licz pieniądze za 100km. Wtedy będziesz zadowolony. Spalanie auto i tak pokazuje dla benzyny . To nie spalanie dla gazu liczy komp... Nawet na sekwencji spalanie wzrasta. Może być większe od spalania benzyny od 10- do 25 %. Zależy to od...danego egzemplarza auta. wszystko u ciebie gra. Jak pojedziesz na 1 przegląd,to niech wyświetlą krzywą benzyny i krzywą lpg. Zobaczymy czy bardzo będą się różnić. Jeśli znacznie ,to trzeba będzie poprawić co nieco.
Jaką masz instalację tzn jaki reduktor,wtryskiwacze i przede wszystkim sterownik??? :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

01 Paź 2013, 17:32

Na autocentum widzę że średnio pali 7,3, dlatego się zaniepokoiłem.
Wiem, że komputer pokazuje spalanie jak dla benzyny, dlatego dziwi mnie wzrost wyniku o 0,7 litra. Nie powinno być przecież różnicy.
Na dokumencie mam napisane że reduktor, wielozawór - "tomasetio", wtryskiwacz i sterownik - "zenit".
EmSki
Nowicjusz

01 Paź 2013, 18:44

Czyli instalka budżetowa ale powinna działać. :)
Spalanie tobie wzrosło,bo ...na dworze jest niższa temperatura niż miesiąc temu. kiedy przyjdą mrozy wzrośnie jeszcze więcej ale...latem spadnie !!! :D :yes: :ok:
artur73
Awatar użytkownika

02 Paź 2013, 00:20

8 -8,25 l /100 km przy pojemności 1,4 i jeździe 90-100 km/h to cos sporo .Clio II 1,6 16V pali w cyklu mieszanym pali 8,5 litra gazu na 100 km ,a w trasie przy jeździe 90-110 km spalili 7,3 litra na setkę .Może mi tak mało pali bo przy instalacji z wyższej polki ( Prins,podobno ta instalacja w Polsce kosztuje 5000 zł ) stosunek zużycia gazu do benzyny jest mniejszy niż przy tańszej instalacji .
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV

02 Paź 2013, 07:15

Wydaje mi sie że to normalne spalanie,na gazie zawsze ciut więcej łyknie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Paź 2013, 10:22

Barol napisał(a):Wydaje mi sie że to normalne spalanie,na gazie zawsze ciut więcej łyknie.
EmSKiemu przy pojemności 1,4 pali wiecej niż mi przy pojemności 1,6 .

Czyli potwierdza sie moja teoria ,ze z droższa instalacja auto będzie palić gazu wiecej od benzyny o mniej procent niż w przypadku tańszej instalacji.
mihau
Początkujący

02 Paź 2013, 11:14

mihau napisał(a):Czyli potwierdza sie moja teoria ,ze z droższa instalacja auto będzie palić gazu wiecej od benzyny o mniej procent niż w przypadku tańszej instalacji.

Nie zgodzę się z tym.
Wszystko zależy od detali i danego silnika i jego indywidualnych małych parametrów.
Mogę się założyć,że 10 takich samych aut ,z takim samym przebiegiem,z takim samym silnikiem i z identycznymi instalacjami lpg ,a spalanie będzie nie identyczne.
Sporo też zależy od kierowcy,od specyfiki miejsca gdzie auto się porusza (miasto duże,miasto małe,wieś)...Z resztą...na benzynie też spalanie będzie się różnić. :)
artur73
Awatar użytkownika

02 Paź 2013, 11:58

Podeprę się konketnymi przykładami . W domu ojce majom Renault Laguna III 2.0 140 KM z instalacja BRC i pali w trasie przy spokojnej jeździe 10,45 l/100 km.To wychodzi 1,23 raza więcej gazu niż benzyny bo 2.0 140 KM w trasie z 8,5 litra benzyny /100 km to ciągnie.
Moje Clio 1,6 16 V z instalcja prinsa w cyklu mieszanym pali 8,5 l gazu na 100 km i to w cale nie przy jeździe na emeryta ( wyprzedzanie na trójce auta jadącego 80 km/h ) .To na pewno sporo mniej niż 1,23 raz więcej gazu niż benzyny bo gdyby to było 1,23 raza więcej gazu niż benzyny to by wychodziło na to ,że benzyny w cyklu mieszanym spala 6,9 l /100 km .A przecież modus z tym silnikem przy jeździe 90 km/h w trasie spala 7,3 l benzyny na 100 km .Czyli z prinsem auto pali gdzieś tak 1,1-1,15 raza więcej gazu niż benzyny ,a nie aż 1,2 -1,25 jak to jest w przypadku instalacji BRC.
Droższa instalacja musi być lepsza. Niemiec głupi nie jest , jakby z droższą instalacją auto nie paliło mniej to by za nią nie przepłacał
mihau
Początkujący

02 Paź 2013, 15:21

Nie neguję,ze może droższa instalacja posiada większą sprawność i jest mniej awaryjna ale na pewno nie powoduje zmniejszenia spalania. Jeżdżę autami na gaz od kilkunastu lat. Miałem różne instalacje od gaźnikowych,przez jednopunkt do sekwencyjnych w MPI. Były to różne instalacje. Raz na Stagu 4 Eco spalanie wzrosło o 8% więc na mega wypasionej instalacji powinno być 3%..? Niemożliwe. Tańsza instalka i spalanie wzrosło minimalnie więc reguła się nie potwierdza. :)
Z resztą nie ma sensu się o to spierać,bo przecież i tak ludzie powszechnie nie będą zakładać Prinsa czy Landi Renzo . :)
artur73
Awatar użytkownika

03 Paź 2013, 10:51

Raz na Stagu 4 Eco spalanie wzrosło o 8% wiec na mega wypasionej instalacji powinno być 3% ...?

Ze niby ja mam ustawiona kosztem mocy mniejsza dawkę gazu i jak ustawi sie mniejsza dawkę gazu to i na tańszej instalacji mozna uzyskać taki wynik ? A ja wcale nie mam kosztem mocy bo różnica w przyspieszeniu miedzy LPG , a benzyna jest u mnie minimalna .
mihau
Początkujący