Diesel czy lpg? Pierwszy samochód

29 Lis 2009, 23:22

Witam. Potrzebuje pomocy kogoś kto się na tym zna i może coś doradzić. Jakis czas temu odebrałem prawo jazdy i planuje zakup pierwszego auta. Interesuje mnie VW Passat b3 z 1990-93. Tylko teraz pytanie... Mam okazje kupic praktycznie za ta sama cene z takim samym wyposazeniem z silnikiem diesla albo benzyna + lpg. Cena 3500zl przebieg ok 240000km. Co mam wybrać? Chodzi mi o ubezpieczenie, komfort jazdy, utrzymanie i przede wszystkim bezawaryjnosc. Samochod bedzie mi sluzyl zeby dojezdzac do szkoly ok 20km w jedna strone i do dziewczyny ok 5km. Ktore silniki sa lepsze? benzyna 1.8 + lpg czy 1,9td lub 1.6?
stiger26
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie
Prawo jazdy: 11 05 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mercedes W211
Silnik: 2.2 CDI 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

30 Lis 2009, 07:27

Mi sie wydaje ze lepiej LPG, z tego wzgledu ze jezeli Ty jeszcze chodzisz do szkoly to ja bym tu liczyl na ekonomiczna jazde.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

30 Lis 2009, 07:54

Szkola,dziewczyna,to jak najbardziej 1.8 na lpg,1.6 wydaje mi sie za male do tego auta
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

30 Lis 2009, 11:35

Też sądzę że lepszą alternatywą będzie LPG, chociaż jak piszesz z przebiegiem ok. 240tys. km bałbym się kupna benzyniaka jeżdżonego na gazie. :neutral:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

30 Lis 2009, 12:51

Pełnoletni pasek w TD to się do miliona zbliża a nie 240 tyś :P Za 3500 zł to bym raczej szukał czegoś niewielkiego z małym silnikiem w benzynie a nie starego wielkiego paska w którego będziesz tylko pakował...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

30 Lis 2009, 12:57

Jeżeli ten samochód bedzie jezdzil blisko to gaz wystarczy bo będzie tanszy .tylko czy autko ma Polskie korzenie bo jak sie okaze ze jest sprowadzone to napewno ma duzo wiekszy przebieg i ewentualna naprawa moze być zbliżona do ceny zakupu.Wiadomo gaz. :neutral:
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana opon na letnie w czasie koronawirusa (COVID-19)
    Jeżeli pracujemy zdalnie i nie musimy poruszać się samochodem nie jest on nam niezbędny do naszej pracy warto odłożyć zabieg zmiany opon z zimowych na letnie w czasie epidemii. W całej Polsce występują kontrole i jeżeli okaże ...

30 Lis 2009, 15:49

Dzieki chlopcy. Widzicie jest taka sprawa, ze en samochod ma juz zamontowana lpg. Oplaca sie to czy lepiej zalozyc samemu? Wydaje mi sie ze to drugie tylko ok 1300zl musze dolozyc. Słyszalem ze im nowsze instalacje tym lepsze, a poza tym co 10 lat trzeba wymieniac butle. Rodzice mojej dziewczyny maja golfa III 1.4 + lpg i maja zrobione nim ponad 300tys i autko smiga jak brzytwa. Moj kolega ma passata b2 diesla i jezdzi na opale (2,40zl/litr). W sumie go wychodzi to taniej niz gaz. A moj wujek do omegi zalozyl lpg i mu nawet teraz na benzynie nie chce chodzic. Jakos tak dziwnie patrze na takie przerobki, ale skoro to bardziej sie to oplaca to wezme tego z lpg. A jesli chodzi o wyposażenie to ktore maja lepsze? slyszalem ze w dieslach sie wszystko trzesie i chodza jak czolg. Prawda?

[ Dodano: Pon Lis 30, 2009 14:52 ]
A co proponujecie z mniejszym silnikiem do 4tys? Na golfa III to chyba za malo albo?
stiger26
Nowicjusz

30 Lis 2009, 15:54

polecam B+G. Po pierwsze jak koledzy już napisali, jednak taniej cię wyjdzie paliwo. Po drugie naprawy silników benzynowych są o wiele tańsze niż diesli, nie mówiąc o tych wyposażonych w turbo. Po trzecie, statystycznie silniki benzynowe mają mniejsze przebiegi. Po czwarte, stare diesle przysparzają więcej problemów zimą.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

30 Lis 2009, 16:52

Golf III do 4tys napewno nic ciekawego nie znajdziesz,w tej cenie ja bym Ci polecil Daewoo Nexia albo poprostu Polonez,ktory jest czesto wybierany jako tani srodek na dojazdy do szkoly,pracy itd.,gdyz koszt przejechania 100km na lpg wyniesie Cie ok 20zl
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Lis 2009, 17:38

barol91 napisał(a):Golf III do 4tys napewno nic ciekawego nie znajdziesz
najstarsze egzemplarze golfa III generacji, mają już prawie 20 lat więc cóż można cenić za stary samochód mający już dawno za sobą lata świetności... Cudów jednakże nie oczekuj, ale za cztery tysiaki z powodzeniem kupisz "trójkę" z lat 92-93r. w przyzwoitym jak na swój wiek stanie :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

30 Lis 2009, 17:44

Nie no ja chyba zostane przy tym Passku chyba ze cos dołożę i kupie jakiegos Golfa III z lpg. A co myslicie o jezdzie dieslem na opale? Zalozmy ze taki passek pali ok 6-7l/100km a opol jest po 2,40zl. Gazu spali jakies 10l/100m. W sumie wychodzi taniej niz na gazie tylko ze ja mam w miare krotkie odcinki. Ewentualnie kilka razy w roku dluzsze ok 100km. A jak sprawa wyglada pod wzgledem oplat? I eksploatowaniem?
stiger26
Nowicjusz

30 Lis 2009, 17:47

Jak masz szanse kupienia tego paska to bierz. Tylko sprawdz czy wszystko ok, napewno nie bedzie to samochod marzen ale jednak ten samochod w swoich czasach byl naprawde swietny. Do tej pory nie jest zly, ostatnio jechalem taxi taka kombi to wcale zle sie nie jechalo jak na takiego starucha :D
Mozesz sie jescze rozejrzec za vento
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

30 Lis 2009, 18:09

stiger26 napisał(a):A jak sprawa wyglada pod wzgledem oplat? I eksploatowaniem?
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę za kierownicą to nie polecam Ci dużej pojemności, a takie właśnie mają Diesle. Duża pojemność = duża kwota do zapłaty za OC. Spokojniutko wystarczy na początek benzyniak-LPG max. do 1.4. Kupując auto prawie dzwudziestoletnie, marka nie ma wiekszego znaczenia, czy to będzie VW, OPEL CZY FORD itp. znaczącym jest stan techniczy :!: :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

30 Lis 2009, 18:18

No w sumie masz racje tylko co... Ople gnija, do fordow sa drogie czesci a z VW co? Golfa II nie chce ewentualnie Golf III tylko nie wiem czy do tych 4000 kupie cos fajnego. Ten Passat chyba najbardziej mi odpowiada. Moi rodzice tez kiedys mieli takiego i był praktycznie bezawaryjny. A jaka moze byc roznica w OC miedzy 1.4 a 1.8? 300zl? 400?
stiger26
Nowicjusz

30 Lis 2009, 18:26

Ople gnija :shock: gdzie,kiedy?? Astra fakt najczesciej tylne nadkola i klapa bagaznika ale poza tym nic.OC na 1.4 - ok 1000zl a na 1.8 ok 1300zl.
Ja na Twoim miejscu wolal bym cos takiego ale to tylko moje sugestie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kumpel ma Audi 80 ciora go,robi z nim wszystko a auto dalej smiga i powiem tak ze jakos bardziej podoba mi sie 80 niz Pasek ale to tylko moje zdanie :wink:
Barol
Awatar użytkownika