REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
tomek85fcb napisał(a):Dzień dobry!
Szukam ekonomicznego auta do codziennego użytku, najlepiej jakby nie było zbyt podatne na korozje i nie musiał korzystać z lawety jak elektronika unieruchomi mi autoPokonuję około 60-90 km od poniedziałku do piątku, rocznie jakieś 20000-25000km. 90% w trasie. Do wydania 25-30k PLN.
W tej chwili rozważam:
Mitsubishi Lancer 2006-07 1.6 98 KM + LPG
Ford Focus II 2008-09 1.6 Tdci 90 KM
Ford C-max 2007-08 1.6 Tdci 90 KM
Skoda Octavia 1.6 102 KM + LPG
tomek85fcb napisał(a):Na mojej codziennej trasie (dojazd do pracy po drodze krajowej) to rzadko mam okazje przekroczyć 100 km/h. Jaki silnik z bmw byłby dobry pod gaz i posiadał hydrauliczna regulacje luzu zaworowego ?
Yankee napisał(a):Jak BMW to max E46 wiec musisz zejsc z rocznikiem minimum 5 lat. Nie oceniam na ile to sensowne bo kazdy ma inne priorytety jesli chodzi o samochody.
Podobnie jest z tematem LPG vs diesel.
Ja osobiscie stoje po stronie LPG - jesli diesel to max kilkuletni i z udokumentowanym przebiegiem najlepiej < 100 tys km (nielatwo znalezc ale sie da).
Przy 150 tys czesto zaczynaja sie sprezarki, dwumasy itd...
Mimo ze jestem po stronie LPG to polecilbym Ci Fiata Bravo 1,9 jtd 8v. Chyba najlepszy diesel jesli chodzi o koszty eksploatacji i bardzo trwaly.
Jesli LPG to na pewno dobrym wyborem bedzie 1,6 8v 102KM od VW taki jak w wymienionej octavii. Jednak Octavia swoje wazy wiec warto pomyslec tez nad Golfem czy Leonem w tym silniku.
Ale najlepiej bedzie sie zbierac Bravo w dieselu. Oprocz tego jest tez najladniejsze, a jak sie przejedziesz to bedziesz pozytywnie zaskoczony zawieszeniem.
Oczywiscie warunek to auto z PL i przebiegiem w okolicach 100K, najlepiej od pierwszego wlasciciela.