Diesel czy LPG

14 Maj 2013, 08:15

Dzień dobry!
Szukam ekonomicznego auta do codziennego użytku, najlepiej jakby nie było zbyt podatne na korozje i nie musiał korzystać z lawety jak elektronika unieruchomi mi auto ;) Pokonuję około 60-90 km od poniedziałku do piątku, rocznie jakieś 20000-25000km. 90% w trasie. Do wydania 25-30k PLN.
W tej chwili rozważam:
Mitsubishi Lancer 2006-07 1.6 98 KM + LPG
Ford Focus II 2008-09 1.6 Tdci 90 KM
Ford C-max 2007-08 1.6 Tdci 90 KM
Skoda Octavia 1.6 102 KM + LPG
tomek85fcb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2003

14 Maj 2013, 22:00

tomek85fcb napisał(a):Dzień dobry!
Szukam ekonomicznego auta do codziennego użytku, najlepiej jakby nie było zbyt podatne na korozje i nie musiał korzystać z lawety jak elektronika unieruchomi mi auto ;) Pokonuję około 60-90 km od poniedziałku do piątku, rocznie jakieś 20000-25000km. 90% w trasie. Do wydania 25-30k PLN.
W tej chwili rozważam:
Mitsubishi Lancer 2006-07 1.6 98 KM + LPG
Ford Focus II 2008-09 1.6 Tdci 90 KM
Ford C-max 2007-08 1.6 Tdci 90 KM
Skoda Octavia 1.6 102 KM + LPG

A jak szybko jeździsz po trasie? Bo 1.6 na trasie będzie ekonomiczny licząc, że będziesz jechał 70 km/h. Ja bym poszukał BMW w gazie. Za tą kwotę będzie: dość oszczędne w trasie, świetnie wyposażone, będzie miało zapas mocy, będzie bezawaryjne, tanie części, świetne prowadzenie, bardzo bezpieczne, bardzo wygodne i zwinne w ciasnych miejscach...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

15 Maj 2013, 06:58

Na mojej codziennej trasie (dojazd do pracy po drodze krajowej) to rzadko mam okazje przekroczyć 100 km/h. Jaki silnik z bmw byłby dobry pod gaz i posiadał hydrauliczna regulacje luzu zaworowego ?
tomek85fcb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2003

15 Maj 2013, 11:37

Jak BMW to max E46 wiec musisz zejsc z rocznikiem minimum 5 lat. Nie oceniam na ile to sensowne bo kazdy ma inne priorytety jesli chodzi o samochody.

Podobnie jest z tematem LPG vs diesel.
Ja osobiscie stoje po stronie LPG - jesli diesel to max kilkuletni i z udokumentowanym przebiegiem najlepiej < 100 tys km (nielatwo znalezc ale sie da).
Przy 150 tys czesto zaczynaja sie sprezarki, dwumasy itd...

Mimo ze jestem po stronie LPG to polecilbym Ci Fiata Bravo 1,9 jtd 8v. Chyba najlepszy diesel jesli chodzi o koszty eksploatacji i bardzo trwaly.
Jesli LPG to na pewno dobrym wyborem bedzie 1,6 8v 102KM od VW taki jak w wymienionej octavii. Jednak Octavia swoje wazy wiec warto pomyslec tez nad Golfem czy Leonem w tym silniku.
Ale najlepiej bedzie sie zbierac Bravo w dieselu. Oprocz tego jest tez najladniejsze, a jak sie przejedziesz to bedziesz pozytywnie zaskoczony zawieszeniem.
Oczywiscie warunek to auto z PL i przebiegiem w okolicach 100K, najlepiej od pierwszego wlasciciela.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

15 Maj 2013, 14:21

tomek85fcb napisał(a):Na mojej codziennej trasie (dojazd do pracy po drodze krajowej) to rzadko mam okazje przekroczyć 100 km/h. Jaki silnik z bmw byłby dobry pod gaz i posiadał hydrauliczna regulacje luzu zaworowego ?

Każdy kolego, każdy.

Yankee napisał(a):Jak BMW to max E46 wiec musisz zejsc z rocznikiem minimum 5 lat. Nie oceniam na ile to sensowne bo kazdy ma inne priorytety jesli chodzi o samochody.

Podobnie jest z tematem LPG vs diesel.
Ja osobiscie stoje po stronie LPG - jesli diesel to max kilkuletni i z udokumentowanym przebiegiem najlepiej < 100 tys km (nielatwo znalezc ale sie da).
Przy 150 tys czesto zaczynaja sie sprezarki, dwumasy itd...

Mimo ze jestem po stronie LPG to polecilbym Ci Fiata Bravo 1,9 jtd 8v. Chyba najlepszy diesel jesli chodzi o koszty eksploatacji i bardzo trwaly.
Jesli LPG to na pewno dobrym wyborem bedzie 1,6 8v 102KM od VW taki jak w wymienionej octavii. Jednak Octavia swoje wazy wiec warto pomyslec tez nad Golfem czy Leonem w tym silniku.
Ale najlepiej bedzie sie zbierac Bravo w dieselu. Oprocz tego jest tez najladniejsze, a jak sie przejedziesz to bedziesz pozytywnie zaskoczony zawieszeniem.
Oczywiscie warunek to auto z PL i przebiegiem w okolicach 100K, najlepiej od pierwszego wlasciciela.

Fajna wypowiedź, daje kciuka w górę :D.
Wtedy mamy idealny budżet na wszystkie E46 (poza m-kami rzecz jasna). Oczywiście licząc, że bierzemy pod uwagę segment D. Czy aż 5 lat trzeba będzie zejść z rocznikiem to nie wiem bo nie znam rynku samochodów zawartych w pierwszym poście na tyle, a też autor rocznika nie podał. Ale nawet jeśli to uważam że zdecydowanie warto. Jak przejedziesz się E46 to również będziesz bardzo zachwycony ;) i to właściwie wszystkim. Poza tym rocznik i przebieg przy E46 nie robią na nich aż takiego wrażenia. Są w pewien sposób pancerne. A przy 100 km/h palą malutko, bo obroty bardzo niskie na 5. Zwłaszcza 3.0 potwory czy 2.8. Nie znam nikogo kto by narzekał na taki samochód. W trasę wg. mnie w sam raz. Wszystkie świetnie znoszą gaz i wszystkie mają hydropopychacze... Generalnie tak jak to w niemieckich silnikach...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

16 Maj 2013, 13:28

Yankee super wypowiedz bo innego diesla niZ z przebieiem <100km i paro letnim tez bym sie bal wziasc hm
Ja jestem za dieslem ciekaw jestem o jaki rocznik chodzi autorowi bo mysle ze to istotne.

Jesli chodzi Ci typowo o Diesla to słuchaj moze cos starszego typu Mercedes 124? Puchacz tak zwaqny??
Bedzie ciezko znalezc z niskim przebiegiem i np klimą ale to świetna propozycja myśle bo samochód jest oszczędny i nie awaryjny,znam kogoś kto takim samochodem wlasnie przejechał 400 tyś i wymienił w nim jedynie klocki hamulcowe co jest wrecz nierealne ale prawdziwe:)
Bądz otwarty na krytke,nie wiesz wszystkiego o samochodach :)
rsstock
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 09 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Golf 3
Silnik: 1.8 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997