Diesel dla nastolatka - 15 000zł - BEZ dwumasy,DPF/FAP itp

21 Lip 2012, 20:26

Witam

Postanowiłem założyć jeszcze jeden wątek z racji zmienionych odrobinkę wymagań.

Poszukuję hatchbacka 5-cio drzwiowego do kwoty 15 000 zł, zależy mi na tym aby był to diesel bez zbędnych dwu masowych kół zamachowych, pompowtrysków, DPF/FAP i tym podobnych

Jest to mój pierwszy samochód, lecz nie chcę małych wozi-dupek jak VW Lupo, bo często będę woził pasażerów z tyłu :D

Bardzo proszę o podanie paru przykładów, gdyż jestem laikiem w tych sprawach i jedynie wiem, że moje kryteria spełnia : Ford Focus mk1.

A i jeszcze jedno. Autko będzie czasem wyjeżdżać na trasę, więc lepiej jakby miało pod maską więcej jak 70 kucyków.

Z góry dzięki za jakieś odpowiedzi.

Pozdrawiam
fion18
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 2012

21 Lip 2012, 20:35

Audi a3 2000rok 1.9tdi 130km :P
allegrobgp
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 11 2011
Auto: Passat B5 FL 1.9 TDI 131KM

21 Lip 2012, 20:44

dzięki za zainteresowanie tematem :wink:
dałbym głowę uciąć, że ten pojazd ma dwumasę :D

nie przepadam za tym pojazdem bo jeżdżą nimi młodzi gniewni :lol:
fion18
Nowicjusz

21 Lip 2012, 20:53

Astra II 1.7, Golf IV 1.9 90KM (nie wiem czy 110KM też nie ma dwumasy). Licz się z tym, że takie samochody będą miały ogromne przebiegi. Może lepiej kupić benzynkę za 12-13 tys i założyć LPG? Koszty 100km będą podobne, a Pb możesz znaleźć w lepszym stanie i części do silnika tańsze.
maxter66
Początkujący

Prawo jazdy: 18 04 2008
Auto: Focus mk I 1.6 Pb sedan
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

21 Lip 2012, 21:01

Napiszę tak.
Dużo nie będę jeździł, także nie wiem czy mi się zwróci za montaż lpg :lol:
Z tego co wyliczyłem to byłbym na plusie :wink:
Czytałem na temat LPG, że szkodzą silnikowi, to prawda :?:
Co sądzicie na temat kupienia auta już z założonym LPG :?:
Oczywiście będą to raczej wszystko sprowadzane auta bo nie wyobrażam sobie szukać 10 lat polskiego od pierwszego właściciela, takie polskie realia :(
fion18
Nowicjusz

21 Lip 2012, 23:40

Tania żywność szkodzi zazwyczaj zdrowiu, chyba, że trawisz wszystko. Tak samo z samochodami i LPG. Założysz dobrą instalację to nie poczujesz ani ubytków mocy ani ubytków w wytrzymałości jednostki napędowej.
Jeśli instalacja jest stosunkowo nowa i porządna, można, aczkolwiek warto na oględziny zabrać ze sobą kogoś, kto na LPG się zna, żeby przejrzał jak się sprawuje motor.
Offro
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
    Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...

22 Lip 2012, 08:26

A3 1.9TDI 130KM akurat jest na pompowtryskach.
Ja od siebie zaproponuje Leona 1.9TDI 110KM (nie ma pompowtrysków ani dwumasy) albo w benzynce 1.6 100KM czy 1.8 125KM.

Co do samego lpg to jeśli instalacja byla zakładana w profesjonalnym serwisie i jest dobrze wyregulowana to nic poważnego sie nie stanie,ba nawet spadek mocy będzie minimalny.

fion18 skąd jesteś to coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Lip 2012, 09:23

Jestem z dolnegośląska, lecz jak znajdzie się jakiś zadbany egzemplarz to mogę podjechać.
Mam szwagra mechanika, ma co prawda 25lat, ma w swoim Golfie 3 gaz, lecz bez sekwencji - sądzę, że będzie w stanie coś mi pomóc :)
fion18
Nowicjusz

22 Lip 2012, 09:43

Barol napisał(a):Ja od siebie zaproponuje Leona 1.9TDI 110KM (nie ma pompowtrysków ani dwumasy)

Niestety Barol mylisz się.
Zarówno seria AHF jak ASV silnika Leona 110 konna posiada dwumasowe koło zamachowe.
Różnicą jest to, że seria AHF jest starszą wersją i posiada turbinę ze stałą geometrią a ASV turbinę ze zmienną geometrią łopatek turbiny.
Jedynie seria AGR ( ta produkowana do 2002roku - 90 konna nie posiadała dwumasy)
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46

22 Lip 2012, 09:50

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

albo coś w benzynce i do zagazowania

Dzikuu a gdzieś mi sie kiedyś rzuciło w oczy że 110KM nie ma dwumasy ale Ty masz ten silnik więc zwracam honor :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lip 2012, 10:00

to jak ma dwumasę to ja nie wchodzę w to :D aczkolwiek Leonik mi się podoba.
Barol jako najaktywniejszy na forum proszę Cię o opinie na temat kupna już zagazowanego, diesla bez tych pierdółek jak wyżej, czy może kupić surową benzynkę w dobrym stanie i ją po prostu zagazować.
Samochodem zamierzam przejeździć z 4-5 lat a jak mi się spodoba to zostawię sobie na dłużej. :)
fion18
Nowicjusz

22 Lip 2012, 10:05

To tutaj masz zwykłe AGR [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i wygląda ładnie.
Mówisz że nie będziesz jeżdził dużo więc ja na Twoim miejscu kupił bym coś już zagazowanego.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lip 2012, 10:10

Chętnie bym kupił w gazie ale czy będą to zadbane samochody?
Zapytam tutaj choć szwagra też popytam.
Lepiej pakować się w starą instalację czy 2-3 letnią czy oceniać po stanie motoru?
Często widuje ogłoszenia, że ktoś sprowadził zza granicy z roczną, max 2 letnią instalacją gazową i wydaje mi się to podejrzane.

Jakich samochodów unikać z instalacją gazową? Słyszałem coś o Mitsubishi Carismie, lecz i tak nie jest w moich szeregach zainteresowania.
fion18
Nowicjusz

22 Lip 2012, 10:19

W starą instalacje nie ma sie co pakować ale też unikaj takich co były zakładane niedawno (jakieś pół roku temu).
No np Ford nie bardzo lubi gaz.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lip 2012, 10:28

Ok, dzięki wielkie. Swoje poszukiwania ograniczam do Forda Focusa mk1 1.8 TDDI 90KM, Seat Leon 1.9TDI 90KM, jakieś benzynki z gazem oprócz Forda, jak znajdę jakieś ciekawe ogłoszenie to wrzucę.
fion18
Nowicjusz