Ktory z tych samochodow kupic kia-opel-seat...

27 Lip 2012, 22:06

witam chcialbym zapytac wszystkich o samochody nad ktorymi sie zastanawiam, a mianowicie: kia ceed, seat leon, opel astra,mazda3???? Chodzi o diesla max 7letniego tylko naprawde nie wuem na co sie zdecydowac. Na poczatku bylem za ceedem bo mi sie to auto podoba ale po przeszukaniu kilku ofert zaczynam myslec o innych autkach no i dlatego dotarlem na to forum i zwracam sie z prosba do Was o pomoc dzeki
ppzdrawiam
cyc56
Nowicjusz

Auto: renault scenic

28 Lip 2012, 11:02

Jeśli chodzi o diesla to najlepszym wyborem jest Cee'd 1,6 CRDi, ponieważ ta jednostka jest bardzo udana. 90konna wersja jest w dodatku tania w serwisie, bo nie posiada koła dwumasowego i prostą turbinę. 115konna wersja jest droższa w serwisie ale i tak jest trwała w porównaniu do współczesnych konstrukcji. Podobnie się ma to Hyundaia i30. W Leonie to tylko 1,9TDI, bo ten 2,0TDI to jeden z najgorszych silników jak nie najgorszy tamtej dekady. O dieslach Opla nic nie wiem, a Mazda nie ma zbyt udanego ropniaka.

Jednak na Twoim miejscu kupiłbym benzyniaka, ponieważ diesel będzie miał już tyle nalatane, że jedyne co go czeka to naprawy, naprawy i naprawy. Nic nie zaoszczędzisz. To nie to co kiedyś, że diesel był prosty i jeździł bez problemu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Lip 2012, 14:52

Cześć

uzupełniajac odpowieć poprzednika. Mazda ma dobre disle jednak kosztowne w naprawie. Jednak w mazdzie 3 jest tez silnik Francuski 1.6 109 PS. Co do silników opla no to masz 1.3 ,1.7, 2.0, 2.2 opla 1.7 isuzu 1.9 fiata no i oczywiście odradzam silniki opla a polecam isuzu i fiata.

Co do twojego pytania to napisz co cie konkretnie interesuje w samochodzie. Chcesz zeby był ładny czy, dobry, tani w naprawach, ekonowiczny ? bo jak mamy sie rozpisywać na temat odnośkie kazdego samochodu jaki podales to braklo by nam dnie. Podaj tez konkretnie silniki które cie interesuja.
vallpapers
Początkujący

Prawo jazdy: 29 10 1994
Auto: Honda accord 05r 2.0 155HP

28 Lip 2012, 18:15

dzieki z aodpowiedzi na moje pytanie oczywiscie samochod musi byc przede wszystkim dobry, najlepiej nie zawodny(choc teraz juz takich nie ma a szkoda:(),tani naprawach ekonomiczny. Wyglad tez jest wazny no ale to juz nie jest jakis priorytet. Najbardziej z tych wszystkich autek ktore podalem interesuje mnie KIA CEED 1,6 CDRI tylko ze ta 115KM, ogladalem dwie jezdzilem nimi i powiem ze calkiem przyjemna jazda. Opla raczej nie biore pod uwage, tez mniej mazde. Najprawdopodobniej wybor padnie na cos z dwojki KIA vs SEAT, chyba ze cos po drodze wyskoczy interesujacego lub moze koledzy cos podpowiedza jak np. Hyundai i30(kolega wyzej).
cyc56
Nowicjusz

28 Lip 2012, 18:36

moze bym cos podpowidzial ale nie znam dalej dokładnych wymagań takich jak cena, rok produkcji typ nadwozia
vallpapers
Początkujący

28 Lip 2012, 18:53

Rok produkcji 2007 i w gore, hatchback diesel, cena5 - 6 tys funtow bo to samochod bedzie w wersji angielskiej ekonomiczny niezawodny :)

pozdrawiam
cyc56
Nowicjusz

28 Lip 2012, 19:28

Nie wiem czy dobrze znalazlem przykladowo na tej stronie [link do Autotrader wygasł]
no to tak ja bym zaproponowal.

- auris 1.4 bardzo ekonomiczny i wystarczajaco wynamiczny 2.0 tez ok tylko spalanie wieksze i moc
- Fiat Bravo 1.9 ja bym bral jedynie 150konnego bo to jest 16v bardziej przyjazny dla mechanika i mniej awaryjny przykladowo przy zerwaniu paska rozrządu

Nie wiem czy ja dobrze znalazlem nie mam pojecia bo nie znam cen samochodow w GB ale jeżeli auta podane wyże sa w twoim zasięg to na 100 % sa solidniejsze od KIja czy Hyundai
vallpapers
Początkujący

28 Lip 2012, 20:22

musze przyznac ze propozycje kolegi calkiem trafne fiat bravo ogladalem wczesniej fajne autko tylko ta wersja 150KM ma wysoka grupe ubezpieczeniowa(tutaj w angli ubezp. jest drogie a gr10 juz wogole) bardziej pasowalaby mi ta 120konna a tam tez jest 16v?(bo tak pisze)co do toyoty chcialem ten samochod tyle ze corolle a aurisa nie ogladalem a okazal sie bardzo ladnym samochodem tylko bardziej w silniku 2.0 co kolega o tym mysli?? Samochody te sa w moim zasiegu i dobra kolega strone podal.

pozdrawiam
cyc56
Nowicjusz

28 Lip 2012, 21:13

co do Toyoty Auris z silnikiem 2.0 jest to miodzio autko :D
Jedyną bolączką jest to, że w wersjach zagranicznych np. niemieckiej, francuskiej jest takie coś jak filtr cząstek stałych. Nie wiem jak jest w UK czy montowali w Aurisach od początku ich produkcji, bo na przykład w polskich do Face Liftingu nie posiadała tego ustrojstwa a w zagranicznych jw posiadały od początku produkcji. Jeśli jeździsz dużo w trasach to go bierz, jeśli nie to słabszego Diesla 1.4 D4d, który jest bez dwumasy i nieszczęsnego filtra.:wink:
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46

28 Lip 2012, 21:32

ja mam 2.0 116 ps w avensisie 2004r z Niemiec i nie mam DPF'a a mam euro4. W fiacie 120konny jesy 8 zaworowy i jego wada oczywiscie jest moc :P gorsza robota przy silniku no i ten 150 konny jest bezproblemowy jak pasek peknie. No ale jak bedziesz wszysko na czas i zakladal dobre czesci to nie masz sie o co martic.
vallpapers
Początkujący

28 Lip 2012, 21:43

vallpapers napisał(a):ja mam 2.0 116 ps w avensisie 2004r z Niemiec i nie mam DPF'a a mam euro4.

o ile wiem to w avenisie t25 nie było w żadnym silniku DPF'a, dopiero wprowadzono je jak już wyżej pisałem w Aurisach i są do dnia dzisiejszego.
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46

29 Lip 2012, 13:02

duzo tras nie robie ale chcialbym autko co bedzie mialo jakas moc w sobie jezdzilem ceedem i zbieral sie bardzo fajnie a ceeda odradzacie? Auris jest ladny tyle ze te oferty co do tej pory obejrzalem mialy duze przebiegi i dziwi mnie ze jest tanszy od starszej od siebie corolli nie wiem czemu sle jrszcze cos poszukam. Bravo ze 150KM raczej odpada (za drogie ubezp) a ten 120 konny wlasnie czytamem ze troche zamulony.
cyc56
Nowicjusz

29 Lip 2012, 14:44

No taki zamulony nie jest ten 120 konny ale w porownaniu do 150 to nie czuc tej mocy.

"a ceeda odradzacie" no jak bym mial do wyboru aurisa czy bravo to by sie nie zastanawial. Kia jest samochdem z niskiej pułki. Jakość wykonania nie jest na za wysokim poziomie.
vallpapers
Początkujący

29 Lip 2012, 20:47

znalazlem auris 2,0 2008r cena wporzadku serwisowany w aso tyle ze przebieg 151tys km jrst jak na samochod niespelna 4letni troche za duzy. Mozecie powiedziec cos na temat rozrzadu w auris co ile sie wymienia kiedy pierwsa wymiana? Wiem ze w ceed jest lancuch ktorego sie czesto nie wymienia.
cyc56
Nowicjusz

30 Lip 2012, 21:18

151 ty to nic starszego. Ciesz sie jak tyle ma. Rozrząd na łańcuchu.
vallpapers
Początkujący