Diesel do 10 tys.

28 Lut 2018, 23:37

Stereotypy ale wady dotyczą głównie benzyniaków (Twin Sparki),JTD to bardzo udana konstrukcja (czasami się mówi że nawet lepsze od Vagowskiego TDI).
Sporym minusem na naszych drogach jest niestety zawieszenie które szybko się zużywa (newralgiczne punkty to przedni górny i dolny wahacz,stabilizator przedni i drążki poprzeczne z tyłu) do tego dochodzą luzy w układzie kierowniczym.
No i trzeba też wspomnieć o elektryce (niestety sporo nowszych modeli ma z tym problem) najczęściej padają czujniki położenia wału korbowego czy ABS ale łatwo można je usunąć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Mar 2018, 00:12

Ale co to za silnik ? 1.9 JTD 150KM, zwykły czy ten 150KM Multijet ? Nie mogę się doczytać... Czyli ogólnie warto obejrzeć te Alfy. Do której lepiej najpierw pojechać Barol, jak sądzisz ? Obie są dosyć ładne.
darek121
Początkujący

Prawo jazdy: 18 02 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Brak

01 Mar 2018, 00:19

Oba to JTD sądząc po znaczkach z tyłu,Multijet miały JTDM.
Osobiście obejrzałbym czarną w pierwszej kolejności,ta druga tak jak wspomniałem ma sporo nowych gratów i długo w jednych rękach ale wizualnie wygląda na trochę przyniedbaną..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Mar 2018, 00:21

Jak chce poczytac o specyfikacji to nie ma takiego silnika, moze zle patrze :D Te silniki miały już DPF ?
darek121
Początkujący

01 Mar 2018, 00:27

Żadne 156 nie miało DPF :wink:

Tak z forum Alfy http://www.forum.alfaholicy.org/sprzeda ... 003_a.html co prawda trochę drogi ale bardzo sensowne ogłoszenie i zostanie kasa na naprawy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Mar 2018, 00:31

Fajna, ale mam za daleko. Tak teraz myślę to taka Alfa może będzie tańsza w utrzymaniu jak C5, jak sądzisz ? Jeśli oczywiście w obu prrzypadkach będą zadbane egzemplarze.
darek121
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zniżki na ubezpieczenie OC samochodu - jak je zdobyć?
    Zakłady ubezpieczeń przy kalkulacji ceny ubezpieczenia OC biorą pod uwagę wiele czynników. To od nich uzależnione jest to, ile zapłacisz za OC. Jednym z ważniejszych czynników, jakie mają znaczenie, są zniżki ...

01 Mar 2018, 09:12

darek121 napisał(a):Fajna, ale mam za daleko. Tak teraz myślę to taka Alfa może będzie tańsza w utrzymaniu jak C5, jak sądzisz ?

:lol: Nie będzie. Nie kupuje się Alfy, żeby była tania w utrzymaniu. Stąd potem taka opinia o tych autach. To są fajne samochody, ale koszty są większe i nie ma co się czarować. JTD jest bardzo udane, ale samochód nie składa się tylko z silnika. Jak chcesz oszczędnie i tanio, to odradzam, bo zrazisz się do tej marki.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

01 Mar 2018, 10:15

W zasadzie to utrzymanie będzie na podobnym poziomie.
Barol
Awatar użytkownika

01 Mar 2018, 10:23

Pytanie jeszcze czy masz w okolicy mechanika, który Ci naprawi 156. Teoretycznie każdy powinien naprawić, ale w rzeczywistości będzie tak, że nie każdy będzie chciał naprawiać (bo to nie Opel, VW) lub będzie liczył dużo drożej. Ponadto jeśli mechanik specjalizuje się w AR to będzie znał wszystkie słabe punkty i unikniesz wielu niespodzianek. C5 moim zdaniem wyjdzie taniej (tam tylko hydro zawieszenie trzeba porządnie zrobić raz na 200 tys. km).
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

01 Mar 2018, 10:25

Mój poprzednik mechanik jak usłyszał o Alfie, to powiedział że mogę usunąć jego numer. Ale to był człowiek, co na podwórku miał 5 Passatów, 2 A4 i jakiegoś Opla. Tylko to naprawiał, także...

Tu raczej chodzi o to, żeby ktoś miał kompa i znał się na elektryce tego auta. Sama mechanika jest prosta, bo to mechanika. Tak czy siak, jeśli ktoś szuka oszczędności, to Alfa stoi na końcu listy, nie na początku. Wolałbym C5.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Mar 2018, 20:21

To już nie wiem czy jechac oglądać Alfę czy nie... Rozmawialen z właścicielem tej czarnej. Mówił, ze bez śladu rdzy, wymianial łączniki stabilizatorow i amortyzatory. Auto bez śladu korozji. Jeździ obecnie na syntetyku Motyla 5w40. To mówicie odpuszczać sobie i szukać innego samochodu ?
darek121
Początkujący

01 Mar 2018, 20:24

Jeśli faktycznie jeździ na Motulu syntetycznym, to jest szansa że koleś wie co robi i dbał o auto. Obejrzeć możesz, a nawet musisz bo potem będziesz żałować że się sprzedała. Jeśli jest w dobrym stanie i cacy, to ja bym brał. AF nie jest ekonomiczna, ale równie dobrze możesz kupić Golfa minę i władować 1,5k bo skrzynia się rozleci (pękają nity w 1.6 ale nikt o tym nie mówi).
galakty
Forumowicz VIP

01 Mar 2018, 20:59

Nie jest ekonomiczna ? Myślę, ze w trasie 6.5 litra da się zrobić. Gościu samochód ma tylko pół roku, ale powynieniał oleje,filtry paliwa itd. jezdzone od nowości na syntetyku. Sprzedaje niby tylko dlatego, ze wózek mu się mieści do bagażnika, ale nic pozatym. A ta C5 co wrzucałem to już sprzedana.
darek121
Początkujący

01 Mar 2018, 21:02

Od kiedy ekonomika zależy tylko od spalania? Mało wiesz, słuchaj się kolegów, wyżej sporo pisali o co chodzi. :)
galakty
Forumowicz VIP

01 Mar 2018, 21:21

To raczej sobie odpuszcze Alfe. Zależy mi na bezproblemowej eksploatacji bez zbednych przygód... A wiec szukam dalej. Bo później będzie płacz faktycznie i zrażę się do marki. Takie oto C5 do oceny [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tutaj Passaty :
darek121
Początkujący