Samochod pokolizyjny z zabranym dowodem rejestracyjnym przez policje

04 Mar 2018, 12:19

Chcialbym kupic samochod pokolizyjny z zabranym dowodem rejestracyjnym przez policje. Jaka jest procedura odzyskania dowodu rejestracyjnego. Czy jest mozliwosc zalatwienia odbioru dowodu korespodencyjnie bo pojazd jest zarejestrowany na poludniu polski a ja mieszkam w centrum polski. Czy jestem zmuszony po niego jechac osobiscie?
DarkShander
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 1980
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Citroen C5

04 Mar 2018, 12:56

Naprawiasz auto, jedziesz na badanie techniczne, gdzie dostajesz papierek, że wszystko jest ok. Potem musisz się zgłosić osobiście po dowód rejestracyjny, oczywiście z tym papierkiem od diagnosty i w jakimś okresie czasu (chyba m-c)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Mar 2018, 13:36

mike napisał(a):Potem musisz się zgłosić osobiście po dowód rejestracyjny,
Nie trzeba osobiście :!: kilka razy już odbierałem dowód z różnych regionów polski korespondencyjnie. Musisz oczywiście naprawić auto i zrobić badanie techniczne. Piszesz wniosek o Wydanie dow. rej. zatrzymanego przez Policje (znajdziesz w internecie).
do wniosku musisz skompletować dokumenty takie jak
-Pokwitowanie o zatrzymaniu dowodu
-Karta Pojazdu (jeżeli jest)
-Umowa kupna sprzedaży lub faktura (ma być ciągłość jak jest wiecej jak jedna umowa)
- skan dowodu osobistego
-zaświadczenie do pozytywnie przeprowadzonym badaniu tecznicznym.

Wszystkie dokumenty muszą być oryginały nie xero. Taki komplet wysyłasz do odpowiedniego starostwa a oni odeślą Ci dowód z reszta dokumentów.

Najlepiej dla pewności zadzwoń do urzędu zapytać czy to ogarnął bo wiadomo są różni ludzie i różne urzędy. Kiedyś w jednym urzędzie nie mogłem osobiscie odebrać dowodu rej, zatrzymanego przez policje bo sprzedający nie zgłosił do nich sprzedaży. Musiałem gościa szukać i wozić żeby łaskawie podpisał co trzeba. Patologia. Także widzisz jest różnie ale z korespondencja nigdy nie miałem problemu.
Ostatnio edytowany przez Kao, 04 Mar 2018, 14:01, edytowano w sumie 1 raz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Mar 2018, 13:53

Kao napisał(a):Nie trzeba osobiście
zwracam honor i dzięki za nauczenie mnie czegoś nowego :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alergia za kierownicą - jak sobie z nią radzić?
    Razem z wiosną przyszedł ciężki czas dla alergików, uczulonych na pyłki i kurz. Prowadzenie auta w tym okresie jest dla uczuleniowców szczególnie uciążliwe. Łzawienie oczu, silny katar, obniżona koncentracja ...