Diesel do 7500zł

15 Lut 2010, 19:22

A ja bym Ci polecił Matiza. WIem że to nie Diesel ale do "szwędania" to jest najlepsze auto.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

15 Lut 2010, 20:16

Według mnie to właśnie polówka/golf III z silnikiem 1.9 tdi są w porządku jak dla ciebie, u mnie w rodzinie jest już drugi golf trójka pod rząd i jak przez te 3 lata autko w ogóle się nie psuło, spalanie na poziomie do 5-5,5 maks. litrów ropki, tylko fakt, że my mamy gołe dizelki bez turbo.
adammmos
Nowicjusz

Miejscowość: Piła

15 Lut 2010, 20:30

tylko fakt, że my mamy gołe dizelki bez turbo
Myśląc o starym dieslu też sądzę, że brak turbo to nie wada ;) Jak pisałem w pierwszym poście. A takie matizy z LPG chwalą sobie ludzie?
Klocu90
Nowicjusz

Miejscowość: Będzin

15 Lut 2010, 20:33

Po co Ci do niego lpg?? Bez lpg to też jest autko wmiare ekonomiczne i do utrzymania.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lut 2010, 20:45

Z tych samych powodów, dla których założyłem ten temat, a mianowicie szukam jak najtańszego w eksploatacji samochodu. Matiz wydał mi się dość ciekawym substytutem dla moich typów, ponieważ do 7.5k da się wyłapać niezły rocznik w LPG.
Klocu90
Nowicjusz

15 Lut 2010, 20:59

Ja nie miałem do czynienia z Matizem na lpg więc niewiem a co do samego Matiza to już o nim troche wiem bo w rodzinie jest takowy od 2000r.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pogoda zmienną jest - wiatr, deszcz i burze
    W lecie pogoda bywa bardzo zmienna. Podczas jednej podróży możemy doświadczyć opadów deszczu, gwałtownych burz oraz porywistego wiatru. Wybierając się na wakacyjne wyjazdy pamiętajmy o tym, aby być odpowiednio ...

15 Lut 2010, 21:04

Ładny ten z linku, który podałeś. Troszkę mnie niepokoją przyciemniane szyby (jakiś młodzian mógł jeździć) i małe zdjęcia. Dzięki za rady mam do przekalkulowania nowego kandydata matiza :)
Klocu90
Nowicjusz

15 Lut 2010, 21:14

Nawet jak kupisz seryjne bez żadnych dodatków "tuningowych" to nie będziesz miał pewności czy wcześniej tak naprawde ciskał nim jakiś młody,a co do Matiza jak masz jakies pytania to możesz pisać bo jak już pisałem w rodzinie jest od 2000r. (wujek jest 1właścicielem od nowości).
Barol
Awatar użytkownika

15 Lut 2010, 21:28

Matiz jest raczej mało popularny wśród młodych ludzi - a jeśli nawet już taki jest posiadaczem to zazwyczaj rozsądny. Ktoś kto chce szpanować autem i je katować dla szpanu przed kumplami kupi 5-10 lat starszego golfa, civica czy bmw e36.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

15 Lut 2010, 22:15

To jeśli możesz powiedz jak to jeździ? Tzn nie chodzi mi o trzymanie w zakrętach i takie tam... Ale na autostradzie z jaką prędkością można jechać przy której jeszcze silnik spala optymalnie? Często się psuł? I jak z odpalaniem w zimę?
Klocu90
Nowicjusz

15 Lut 2010, 22:27

Co do jazdy po autostradzie to nie miałem przyjemności nim jeszcze śmigać ale raz zdarzyła sie trasa ok 95km (ja,ojciec i wujek własnie) i musze przyznać że jak jechaliśmy te ponad 2godz non stop to przyjemnie sie jechało,spalanie było na poziomie.Czy sie psuł,no musze przyznać że raczej nie,no chyba że nic mi o tym nie wiadomo ale wkońcu Matiz jest zadbany,wszystko było i jest wymieniane na czas a nie jak sie posypie to dopiero,no i z odpalaniem też nie ma problemów bo wkońcu w zimie auto stoi w ogrzewanym garażu.Pare latek temu miał nie miłą przygode,mianowicie stłuczka z maluchem (z winy kobiety z malca),wtedy troche przodu uległo uszkodzeniu ale po 2 czy 3tygodniach auto było już naprawione i śmigało dalej.Ogólnie musze powiedzieć że wujek jest zadowolny z niego choć ma najuboższa wersje,jest tylko radio z głośnikami i nic więcej ale jemu na dojazdy do pracy (gdzie głównie smiga) czy do miasta jest wsam raz wystaraczający.
Barol
Awatar użytkownika

16 Lut 2010, 00:37

Matiz? Boże broń - chyba, że masz 70 lat na karku ;) Trakcji to nie ma, osiągów też. Jak się trafią jakieś koleiny (a w PL trafiają się często) to ma się wrażenie, że przkoziołkuje zaraz. Rozpędza się do 150 km/h. Z ekonomią to wspólnego nie ma wiele (7-8l po mieście zależnie od pory roku). W środku wszystko stuka, puka i lata :( Tyle, że się nie psuje specjalnie choć potrafi zgnić (progi).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

16 Lut 2010, 10:56

A myślałeś nad Fiestą Mk V?? Zadbana Fiesta z pewnością jest warta naszej uwagi.
Barol
Awatar użytkownika

16 Lut 2010, 19:34

Zamiast tego tego Matiza,to lepszą propozycją w benzynie jest Punto II z 1,2. Pali tyle samo co Matiz,a ile ma miejsca i jak w porównaniu z Matizem się tym jezdzi..! Dla mnie to o wiele lepszy pomysł na tanie auto od pierwszego właściciela i polskiego salonu.Tanie naprawianie,części i ekonomiczny silnik.
Awaryjnośc... trochę kłopotów z osprzętem elektrycznym silnika ale to tylko głównie alternator i jak ktoś już tam zainwestował te 300zł ,to problemów nie ma.
Dla mnie Punto II,to przyzwoite auto i masz z czego wybierac na rynku. :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna