Diesel do 7500zł

15 Lut 2010, 14:28

Potrzebuje miejskiego autka do dojazdów na uczelnie i po "bułki" do sklepu. Jestem w 75% zdecydowany na diesla, będę codziennie przebywał trasę 2 x po 20 km drogą expresową.
Mam sprecyzowane dwa typy, jednak jestem otwarty na inne propozycje. Mianowicie:
-Nissan micra 1.5d
-Opel corsa 1.7d lub 1.5d (bez turbiny)
I proszę o opinie na temat mazdy 323, czytałem o niej wiele dobrego np. podwójnie ocynkowana blacha, bezawaryjność itp.?
Ogólnie szukam jak najtańszego auta w eksploatacji.
Cena jest lekko do nagięcia.
Klocu90
Nowicjusz

Miejscowość: Będzin

15 Lut 2010, 14:58

Ja bym celował w jakiegoś seja.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lut 2010, 15:41

Wydaje mi się, że fiacik troszkę dużo pali jak na swoje rozmiary. I 2 poduszki w micrze bardziej mi odpowiadają. A taki zagazowany sej po ilu km w zimie może przełączyć się na gaz?
Klocu90
Nowicjusz

15 Lut 2010, 15:57

Zależy wszystko od instalacji, od jej ustawienia i od temperatury danego dnia, o ile przełączanie jest zależne od temperatury, a nie obrotów. Ale nie wiele. 40km dziennie to w sumie mało, nie wiem czy opłaca się brać diesla, na dodatek starego.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

15 Lut 2010, 16:05

Stare benzyny jeżdżą lepiej od starych diesli?
Klocu90
Nowicjusz

15 Lut 2010, 16:11

Musisz kalkulowac czy rzeczywiście potrzebujesz tego diesla,bo jest nieco droższy w utrzymaniu od małej benzyny z LPG.
Jeśli zaś upierasz się na diesla,to może taka propozycja jak poniżej ,byłaby dobrym rozwiązaniem? Czyli niestare ,popularne auto z dosyc dobrym silnikiem...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
:smile:
[link do oferty na Allegro wygasł]
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czwarta generacja ikony RS: nowe Audi RS 6 Avant
    25 lat linii RS, 25 lat wysokowydajnych Audi kombi. Prezentując nowe Audi RS 6, Audi Sport otwiera nowy rozdział w historii usportowionego Avanta. Jeszcze więcej mocy w połączeniu ze zwiększoną dzięki systemowi mild hybrid ...
    Dacia Logan MCV
    Model słynący z atrakcyjnej ceny w stosunku do oferowanej przestronności wnętrza, wysokiej niezawodności i praktyczności, zyskał nowy design, nowe osiągi oraz silniki. Nowy Logan MCV – 5-miejscowe kombi – jest ...

15 Lut 2010, 16:33

Punto II to ciekawa propozycja. Nie brałem go nawet pod uwagę. Młodsza generacja samochodu. A jak takie punto wygląda pod względem niezawodności? Kolega ma brava-e i raz na dwa miesiące pada mu jakaś elektryka, albo klamka się urwie... Wiadomo nie spodziewam się jakości jak po VW, ale co sądzicie?
Klocu90
Nowicjusz

15 Lut 2010, 16:50

Do 7500zł ciężko o dobra Punciawke II,jak już to będzie to Punto I z koncówki produkcji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

15 Lut 2010, 17:13

barol czytaj troche [jeśli umiesz]to punto jest w benzynie
a takie autko
życie jest tylko jedno
dawig
Aktywny

Miejscowość: bytom

15 Lut 2010, 17:16

No ja przecież wiem o tym ale zastanawia mnie jedno po co na takie krótkie trasy diesel??
Barol
Awatar użytkownika

15 Lut 2010, 17:34

Z mojego może nieimponującego doświadczenia wiem, że diesle są żywotniejsze. Dobrze prowadzone bardziej cieszą użytkowników od benzyniaków. W rodzinie mam 3 diesle, młodsze oczywiście niż w temacie ale są niezawodne, jedyne auto nie w dieslu, nad którym myślałem to tico 5l LPG na sto km. Ale te jego strefy zgniotu przeważyły. Wiem, że najlepszym rozwiązaniem byłby golf 4 2003 TDI ale budżet jaki mam taki mam :)
Klocu90
Nowicjusz

15 Lut 2010, 18:23

Klocu90 napisał(a):Z mojego może nieimponującego doświadczenia wiem, że diesle są żywotniejsze.

W tej kwocie benzyniak będzie o wiele bardziej bezawaryjny szczególnie przy użytkowaniu na takich krótkich odcinkach. W razie czego koszty napraw też będą sporo niższe. W stosunku do małej benzyny (może z lpg?) różnice w spalaniu nie będą duże. Jeśli mamy kierować się tym co będzie tańsze w eksploatacji to tylko benzyniak.

Klocu90 napisał(a):Dobrze prowadzone bardziej cieszą użytkowników od benzyniaków.
Bez żartów proszę :) Nigdy bym diesla nie kupił głównie właśnie przez brak takiej przyjemności z jazdy jaką daje mi silnik benzynowy.
Ostatnio edytowany przez KaczorLSM 15 Lut 2010, 18:25, edytowano w sumie 2 razy
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

15 Lut 2010, 18:24

Diesel jest wtedy najlepszy jak robisz minimum 30tys.km rocznie no ale z drugiej strony wiem i rozumiem że zależy Ci na oszczędności.
A myślałeś może nad Golfem III albo Astra I?
Barol
Awatar użytkownika

15 Lut 2010, 18:59

Oglądałem już wcześniej golfy i vw polo. Fajne samochodziki. Jednak po zobaczeniu raportów spalania, cen części zamiennych, opon. Dalej uważam, że corsa i micra są najodpowiedniejsze dla mnie. Proszę o jakieś porady na co mógłbym jeszcze zwrócić uwagę. Może Ktoś jeździł jakimś samochodem i wie na co zwrócić uwagę szczególnie. Np wyczytałem, że micra ma łańcuszek rozrządu, zaleta?
Klocu90
Nowicjusz

15 Lut 2010, 19:15

A owszem pare razy śmigało sie Corsa B ciotki i dało sie odczuć brak wspomagania,jeśli Corsa to tylko ze wspomaganiem.
Barol
Awatar użytkownika