Diesel gaśnie na mrozie

21 Lis 2022, 15:05

Diesel (Citroen C5) gaśnie gdy na zewnątrz jest zimno na niskich obrotach na jałowym biegu. Rozgrzanie silnika nie pomaga, bo nawet po dwóch godzinach jazdy problem nie ustępuje. Wymieniałem filtr paliwa, ale to nie pomogło. Zresztą, byłem już chyba w trzech warsztatach, ale nigdzie nie byli w stanie zdiagnozować problemu. Wiecie co może być przyczyną? Wtryski??
gbadziabla
Obserwowany

21 Lis 2022, 15:19

Świece żarowe działają wszystkie i pobierają tyle samo prądu?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lis 2022, 15:39

gbadziabla napisał(a):byłem już chyba w trzech warsztatach, ale nigdzie nie byli w stanie zdiagnozować problemu.
Czy podpinali się z komputerem? Sprawdzali czy są jakieś błędy zapisane w sterowniku?

Cienienie sprawdzali na pompie? Warto by było sprawdzić kompresję i zrobić test przelewowy wtrysków. Być może problemem jest czujnik ciśnienia na pompie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lis 2022, 21:25

jaki sterownik? Siemens czy Delphi?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...