REKLAMA
Przymierzam sie do kupna swojego pierwszego samochodu, nie majac oczywiscie o tym wielkiego pojecia. Z racji ze auto bedzie troszke uzywane poczatkowo zdecydowalem sie na diesla. Obejrzalem kilka samochodow i bardzo zainteresowalem sie wlasnie tym:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Samochod sprawial bardzo dobre wrazenie, minusy to brak klimatyzacji nad jedna z klamek dosc zauwazalna rysa i falbanki z blachy przy nadkolach. Wlasciciel jest chetny jechac na przeglad na stacje, jednak aktualnie nie mam czasu wiec chcialem zasiegnac jakis porad.
Plusem tego samochodu oprocz tego ze fantastycznie wyglada i ma dynamiczny silnik jest tez nie wygorowana cena(jak na to auto). Niestety czeka mnie wymiana rozrzadu , kupno opon zimowych i wcale nie tanie ubezpieczenie, plus byc moze jakies mniejsze naprawy gdyz jedyne co wlasciciel zrobil po sprowadzeniu auta to wymiana oleju. Jak waszym zdaniem przedstawia sie ta oferta?
Dla mnie to spory wydatek i pozostalbym praktycznie "goly", wiec przede wszystkim szukalem nieco tanszego rozwiazania. Przez dluzszy czas ogladalem sie za Astra II , jednak w dieslu te samochody nie sa wcale wiele tansze, czasem wrecz w ogole. Jedynym ich plusem wydaje sie byc to ze mozna je dostac z klima.
Dlatego pomyslalem ... moze cos od razu z gazem ?
Na pierwszy rzut oka znalazlem kilka propozycji
Nie mialem jeszcze okazji obejrzec zadnego z nich... Najbardziej mnie zainteresowala astra z 2004 , mogla by sie okazac tanim i bez problemowym autem z racji ze jest wciaz dosyc nowa. Minus to oczywiscie brak klimy , o ile w toledo bez problemu to przelkne o tyle majac auto juz nizszej w zasadzie klasy milo by bylo miec ten dodatek.
Podstawowym problemem jest to ze nie mam pojecia nic o instalacjach gazowych (ani tez nikt z moich znajomych ). Jak sprawdzic czy jest to instalacja dobra ? zeby nie musiec zakladac zaraz po kupnie auta nowej... Czy na stacji diagnostycznej moga ocenic jej jakosc?
Drugim problemem jest to iz slyszalem ze w przeciwienstwie do silnikow diesla ktore sa bardzo wytrzymale , instalacja gazowa negatywnie wplywa na wytrzymalosc i tak gorszych pod tym wzgledem benzyn. Czy zatem byloby dobrym posuniecie kupowac auto ok 10 letnie z instalacja gazowa, gdzie istnieje duze prawdopodobienstwo ze przebieg jest znacznie wiekszy niz to co pokazuje nam licznik auta ?
Bede wdzieczny za wszelkie porady, spostrzezenia i korekty mojego laickiego sposobu myslenia w tej sprawie