Diesel lub benzyna + gaz max.25-30k

12 Paź 2016, 16:19

Witam.
Jest to mój 1 post na tym forum także witam wszystkich.Piszę gdyż stoję przed zakupem swojego 1 samochodu.Do tej pory jeździłem na łasce i w służbie rodzinnej firmy.Markę którą dobrze poznałem to peugeot w dieslu.Samochody ok,zaprojektowane na ok 300tys km,później wszystko stopniowo zaczyna się sypać.
Tyle wstępu,teraz przedstawię swoje wymagania.Przede wszystkim szukam czegoś oszczędnego w spalaniu jak i w naprawach.Samochód 5 drzwiowy nie za duży/długi.Jeśli chodzi o rodzaj paliwa to do tej pory szukałem samych dieslów jednak po przerzuceniu kilka tematów na tym i innych forach doszedłem do wniosku że benzyna + gaz może być nawet lepszym rozwiązaniem.Miesięcznie robię ponad tysiąc km czasem więcej.Potrzebuje samochodu na co dzień ale także by nadawał się w dłuższe trasy i pokonywał je bez awarii np:500km.
Wykluczam też auta nagminnie rdzewiejące.Do tej pory udało mi się wyodrębnic takie modele:
Samochody nadające się pod gaz
Accord VII
Mazda 3 II
SAAB 9-3, 2.0 t
Renault Laguna III 2.0T

Diesel:
hyundai i30

Ta lista to tylko tak co samemu znalazłem,wszelkie inne propozycję i porady są mile widziane.Kasa którą podałem w temacie to max czyli musi być w to wliczona też instalacja lpg.
migdał321
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1916
Auto: brak

12 Paź 2016, 16:34

Jakoz że jeżdżę accordem VI zagazowaną od 7 lat polecam Hondę. Z gazem zero problemów, auto mało awaryjne ale z rdzą niestety są problemy.
Wojtek72r
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 03 1990
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Honda
Silnik: 136km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Paź 2016, 10:54

Ok dzięki.
Mógłbyś napisać co zazwyczaj jako pierwsze rdzewieje?
Ile ci spala ta honda gazu i benzyny?
Jak wygląda sprawa z cenami częsci,co w niej najszybciej pada?
No i ile już zrobiłeś km?
migdał321
Nowicjusz

13 Paź 2016, 17:09

Dorzuć jeszcze do wersji benzynowych Corolle.
Ew. może coś ze skody?
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Paź 2016, 17:12

Wojciech jeździ Accordem VI a autor rozważa Accorda VII który ma lepszą blachę i nie rdzewieje jak poprzedni.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

13 Paź 2016, 17:38

Kieł-słuszna uwaga,zauważyłem dopiero później że mowa o VI
migdał321
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...