Jakie auto kupić? Jakiego silnika szukać ?

31 Sie 2016, 14:54

Witam, nie jestem obszernie obeznany w tematyce motoryzacyjnej, dlatego przychodzę tutaj po pomoc. Mam do dyspozycji 18-26 tys zł, nie mam upatrzonego żadnego konkretnego modelu auta, potrzebuje czegoś w miarę taniego w eksploatacji, nie awaryjnego, będę jeździł max 50-60 km dziennie, oczywiście przy jakiś wyjazdach do rodziny itd raz na jakiś czas zdarzy się więcej, póki co szukam na aukcjach auta pochodzenia z Polski, pierwszy właściciel, nie starszy niż 2007r.

Moje pytanie czym kierować się przy szukaniu auta( czyli jak wstępnie je selekcjonować, które na pewno odrzucać itd)

i przede wszystkim najważniejsze z jakim silnikiem szukać? W dieslu szukam 1,9 TDI czy możecie polecić również jakiś inny?

Jakiego silnika szukać w benzynie ?
rossiNH
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

13 Paź 2016, 16:52

Jak duży potrzebujesz samochód?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Paź 2016, 17:49

Sprawdzam trochę samochodów z Danii ... co drugi ma wpisane "1-y właściciel" ... i jak je weryfikuję, to przeważnie nieprawda :D
Także za bardzo bym nie ufał tej opcji - jeśli zaznaczona ... i dopóki tego jakoś nie zweryfikujesz

... pisałem już te liczby kilka razy ... do PL sprowadza się ok. 1 000 000 używanych aut rocznie, podaż z polskich salonów to ok. 300 000 (jeśli przyjąć lata ok. 2007), gdzie 2/3 z tej kwoty to samochody rejestrowane na firmy, 1/3 kupowana przez osoby prywatne

... także sobie trochę ciężkie priorytety ustawiłeś ;)

Ale powodzenia, bo sprowadzonego przez "handlarza" to ... to już lepiej sobie samemu sprowadzić, z Krakowa w rejony Chemnitz, Drezna, chyba tak daleko nie jest, np. Mazdę 3 BK z 2007-2008, 1.6 105 koni (dobry silnik - na łańcuszku) mógłbyś dostać. Tutaj można popatrzeć co jest w DE:
[link do mobile.de wygasł]
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obłożona szlachetnym drewnem kierownica
    Drewniane kierownice są elementem często spotykanym w najdroższych autach klasy premium. Wykonuje się je zwykle metodą podobną do stosowanej przy produkcji uchwytów parasoli – przez gięcie podłużnych kawałków drewna w odpowiednio ...