Diesel lub LPG, duże lub małe - do 40 tyś zł

12 Sie 2013, 20:42

Witam wszystkich!

Poszukuję od kilku miesięcy auta na które mógłbym zamienić swoją wysłużoną Vectrę B Kombi 2.0 DTI.

W kręgu moich zainteresowań znajdzie się tylko coś z oszczędnym Dieslem lub LPG. Może być duże kombi, może być mniejszy compact hatchback. Do wydania mam około 40 tyś zł. Jestem otwarty na wszelkie propozycje, bo oglądałem od Fiatów Bravo do Chryslerów 300C i nie mam żadnej koncepcji na zakup.

Dzięki za wszelkie pomysł - szczególnie docenię te uargumentowane ;-)

Pozdrawiam!
feniks86
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.0 DTI 101KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Sie 2013, 22:08

Ma to być auto nowe czy może być np używane 3-4 letnie? Jeżeli tak to śmiało możesz szukać Seata Leona w wersji TDi lub nowszej Hondy Civic,to wydaje mi się dobrym rozwiązaniem.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

13 Sie 2013, 22:17

Jeśli o nowe chodzi, to raczej będzie ciężko znaleźć coś większego. 3-4 letnie będzie ok.

Z naprawdę nowych rozważam Chevroleta Cruze 1.8 benzyna + LPG, ale nie mam opinii jeszcze o tym autku. Wolałbym jednak LPG, auto kupuję na 3-4 lata więc silnik powinien dać radę nawet przez dłuższy czas. Jednak ostatnio problem z zagazowaniem, bo większość to TSI, FSI i inne bezpośrednie wtryski.

Leon z zewnątrz bajka, środek dramat; Civic - ufo ;-)

Dodam, że rocznie robię około 15 tyś km, z czego 5tyś w zakorkowanym mieście, 10tyś na trasie. Po zakupie czegoś na czym można polegać dojdzie przynajmniej jeden w roku wypad rzędu 3-4tyś km na wakacje. No i jednak preferuję chyba coś większego, choć i Golf VI chodzi po głowie.

Macie jakieś doświadczenia z Alfą 159 lub Lancią Delta? Czy tak jak wszyscy twierdzicie, że to kupuje się sercem, a nie rozumem?
feniks86
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.0 DTI 101KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

14 Sie 2013, 18:16

Civic Ufo ma świetny silnik benzynowy 1,8/140KM który mało pali więc nie ma co pchać LPG którego nie lubi i świetnie się zbiera. W dodatku nie sprawia problemów. Mój faworyt.

Alfa 159 jest znacznie poprawiona w stosunku do poprzedników więc można kupować i rozumem szczególnie polecają diesla 1,9/120KM, który był montowany też w Lancii. Doa LPG bardzo dobry jest 1,8/140KM ale mało tego na rynku
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

14 Sie 2013, 19:22

Co do Alfy 159 to wyczytałem na forum alfaholicy, ze w kazdym aucie pada jakis element w układzie kierowniczym i to nie mało kosztuje szczegółów nie podam bo to juz było dosc dawno.
Warto to sprawdzić, auto ładne. 120KM ma 8v zaworową głowice. Z tyłu miejsca dość mało.
Civic ufo to pewniak 1.8 140KM bardzo dobrze jedzie ogólnie trwały i bez problemowy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobusy specjalne
    Autobusy są stosunkowo rzadko poddawane adaptacjom i wykorzystywane do innych niż tradycyjne zastosowań. Niemniej jednak czasami, szczególnie ze względu na duże wymiary nadwozi oraz wyższy niż w samochodach ciężarowych ...