Diesel ok. 17 tys.

28 Mar 2013, 11:32

Witam wszystkich i bardzo proszę o poradę.

Poszukuję używanego samochodu w cenie ok. 17 tysięcy złotych (oczywiście jeśli będzie warto, może być i 18 tys.). Zależy mi na tym, żeby był to Diesel, gdyż dojeżdżam do pracy ok. 30km, a paliwo niestety tanie nie jest. Przeglądałem już wiele ofert, ale zanim zabiorę się za jazdę po komisach/właścicielach, chciałbym się poradzić na jakie modele powinienem zwracać uwagę.

Zaznaczam, że wolałbym nie za duży samochód, to nie mam nic przeciwko 4-drzwiowym sedanom. Tak więc, rozmiar samochodu zdecydowanie nie jest najważniejszym czynnikiem.

Osobiście, przyglądałem się takim samochodom:

Audi A3, rok 2003
W tej cenie są raczej mało dostępne (nowsza wersja), co każe podchodzić do nich z ostrożnością. Przykład oferty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] <- tutaj benzyna

Audi A4, rok 2002-2003
[link do oferty na Allegro wygasł]

Citroen C4, rok 2005-2007
Mimo że o Citroenach opinie są różne, to tutaj zaletami jest większa dostępność, a co za tym idzie lepsza cena i nowszy rocznik:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] <- obawiam się czy 90-konny silnik to nie za mało dla tego samochodu

Mazda 6, rok 2003-2005
Dopiero niedawno zwróciłem uwagę na ten samochód. Ale jako że obecnie jeżdżę Mitsubishi Coltem i jestem zadowolony, to jestem zwolennikiem japońskich samochodów:

Peugeot 407, rok 2004-2006
Niby Francuz to awaryjny samochód, ale właściciele tych modeli w większości wypowiadają się bardzo dobrze o 407. Samochód duży, ale (według mnie) bardzo ładny:

Vw Golf V, rok 2004

Niedawno zwrócono mi uwagę, że w tej cenie można dostać też całkiem sprawnego Mercedesa. Przejrzałem ogłoszenia i faktycznie jest parę modeli. Nie wiem tylko czy warto patrzeć na tą markę w tej cenie.

C klasa, rok 2001

C-320 coupe, rok 2000-2002

Z góry dziękuję tym, którzy przemęczyli się przez mój długi post. Każda uwaga będzie cenna! Będzie to mój drugi samochód, którego już tak szybko nie zmienię, więc zależy mi na dobrym wyborze.
tahdah
Obserwowany

Auto: Mitsubishi
Silnik: 1.3

29 Mar 2013, 09:36

Żadnych przemyśleń?

Dodam, że zaciekawiła mnie również Toyota Corolla.
tahdah
Obserwowany

Auto: Mitsubishi
Silnik: 1.3

29 Mar 2013, 11:51

diesle mazdy są bardzo awaryjne
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top Safety Pick+ 2013 dla Mitsubishi ASX 2013
    Północnoamerykański oddział MMC – firma Mitsubishi Motors North America (MMNA) z prawdziwą satysfakcją poinformowała, że najpopularniejszy model w ofercie firmy – kompaktowy crossover Mitsubishi ASX 2013 ...