Pomoc w wyborze auta Nissan Micra K12/Opel Corsa C/Ford Fies

18 Mar 2013, 20:30

Witajcie,
Na początku roku zdałam egzamin na prawo jazdy i chyba nadszedł czas, aby pomyśleć o pierwszym samochodzie. Wiadomo jak każdy chciałabym, aby samochód był w miarę mało awaryjny i mało palił. W zasadzie na początku na pewno będę nim jeździła głównie po mieście (ewentualnie kilka dłuższych wyjazdów w ciągu roku ). Jako, że jestem kobietą chciałabym, aby samochód miał też ładny wygląd :). Nie mam konkretnie sprecyzowanej marki.
Jak na razie zaciekawiły mnie:
Nissan Micra K12
Opel Corsa C
Ford Fiesta MK6
ewentualnie Peugeot 206

Raczej zależy mi na mniejszym samochodzie. Fajnie jakby był na gaz (mój chłopak ma i bardzo sobie chwali z tym, że on dodatkowo bardzooo dużo jeździ :)). Chciałabym przeznaczyć na niego ok. 10 000 zł. Bardzo proszę o jakieś rady/ opinie odnośnie tych samochodów. Jeżeli macie jakieś inne/lepsze propozycje to również poproszę :).
Pozdrawiam,
Marta
maartulka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 01 2013
Auto: Nie mam

21 Mar 2013, 23:26

206 - uwaga na zawieszenie z tyłu. Belki można co jakiś czas kupować. Trochę kosztuje, a regeneracja nie ma większego sensu. Micra technicznie wytrzymała. Za to rdza lubi pojawiać się na progach i klapie z tyłu.
Gufi
Aktywny

26 Mar 2013, 13:18

Dziękuje bardzo za odpowiedź :). Właśnie słyszałam o Peugeotach, że mogą być awaryjne. Z drugiej strony mój Chrzestny i jego córki całe życie jeżdżą tylko Peugeotami i sobie chwalą, więc sama nie wiem :).

Najbardziej przemawia do mnie Nissan Micra. Czy ktoś wie jak on wypada w porównaniu z Oplem Corsą ?
Mam jeszcze pytanie. Przeglądałam trochę allegro i mnóstwo samochodów jest sprowadzonych. Oczywiście każdy zachwala super przebieg, stan, ale ja z kolei czytałam, że te samochody często są wadliwe. Jak to z tym jest ? Ja się kompletnie na tym nie znam dlatego liczę na opinię bardziej doświadczonych :)
maartulka
Nowicjusz

27 Mar 2013, 16:14

Nie chcę cię za bardzo namawiać ale za tę kasę ,to ja na twoim miejsce poszukałbym i to bez zastanawiania się Punto II z silnikiem 1,2 i sam założył gaz. Nie dosyć,że mało pali,to ma prostą mechanikę i tanie części ,które są w każdej hurtowni... poza tym każdy nawet najskromniejszy mechanik je naprawi. Miejsca w nim masz więcej niż w Mic-rze i 206. Całkiem przyzwoitą blachę,auto pewnie kupowane w Polsce ,a nie sprowadzane i kręcone. Są szanse odkupienia od pierwszego właściciela !!! Poza tym silnik 1,2 jest bardzo trwały i naprawdę niewiele pali. Dobrze współpracuje z lpg ! Ma też Punto II podwójne wspomaganie i kręci się kierownicą dosłownie jednym palcem,co dla dziewczyny powinno być ważne. Przy 60 km/h to wspomaganie się samo wyłącza (żeby było wyczucie w zakrętach). Dodatkowo można przebierać w ofertach,bo tych aut jest sporo na rynku i kupić fajną 5 drzwiówkę. Po co ci jakiś niepewny "wynalazek" na początek? Kupuj głową i z kalkulatorem w ręku,a nie oczami ,sercem czy kierując się obiegowymi opiniami. :wink:
Czego więc więcej potrzebujesz na pierwsze auto..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Mar 2013, 16:48

a może Toyota Yaris jeżeli chodzi o ten segment aut.
sterngre
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW
Silnik: 2000
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008

28 Mar 2013, 00:16

Ja wszystko rozumiem, ale jak mam wydawać pieniądze na samochód to myślę, że jednak musi mi się podobać wizualnie (przynajmniej trochę :) ). Punto niestety odpada bo mi się kompletnie nie podoba.

Toyotę Yaris kiedyś miała moja mama, ale, że ja nie miałam prawka, a ona chciała zmienić samochód to sprzedała. Niby samochód fajny, nawet miałam okazję nim jeździć na kursie.

Może zapytam inaczej: gdybyście mieli wybrać spośród tych 4 samochodów(Micra, Corsa, Fiesta, 206) to który byście wybrali ?
Ja jestem generalnie przygotowana na to, że za 10 tysięcy nie kupie samochodu bez wad, który będzie działał w 100 % bezawaryjnie przez cały czas bo uważam, że części zużywają się w każdym aucie. Micra przekonuje mnie najbardziej jeżeli chodzi o wygląd, na Corsę naciska moja mama, a Fiestę bym wybrała ze względu na to, że mam sentyment do Fordów (mój chłopak ma Forda Focusa od 2 lat, polubiłam go jako pasażer :D, a ostatnio jako kierowca - bardzo fajnie się go prowadzi :) )
maartulka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mitsubishi Outlander PHEV w europejskiej specyfikacji
    Zaledwie sześć miesięcy po europejskim debiucie rynkowym nowego Outlandera w wersji z silnikiem benzynowym i wysokoprężnym, firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC) zaprezentuje podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego ...

28 Mar 2013, 21:50

No to wybieraj co ci się podoba,bo jednak kupujesz oczami. W takim razie zamiast pytać na forum co wybrać ,to trzeba było samemu stwierdzić które auto jest najładniejsze i je sobie kupić.
Sorky ale twój temat,jest stratą naszego czasu.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Mar 2013, 14:15

polecam corse c, mam taka, silnik 1.2 16V jezdze juz trzeci rok i jest ok, ale teraz przydałoby sie cos wiekszego, jakbym mial wybierac sposrod tych co pisalas wybralbym corse albo zastanow sie nad vw polo lub seatem ibiza :yes:
juda22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: opel corsa
Silnik: 1.2 16V 75KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2004