Diesel - rosnące obroty przy zmianie biegów

20 Kwi 2014, 18:37

Od niedawna jestem w posiadaniu mojego drugiego QQ. Pierwszego miałem normalnego Przed FC, teraz mam +2 po FC, obydwa z tym samym silnikiem 1.5dci.

Mam pytanie co może być nie tak-

Przy zmianie szybkim biegów z 1 na 2 i z 2 na 3 po wcisnięciu sprzęgła rosną mi obroty o ok 200-500obrt/min po czym dopiero spadają, jest to strzasznie denerwujące, czuję się jak na nauce jazdy... miałęm swojego poprzedniego i tak nie było...

Im mam wyższe obroty przy zmianie biegów, tym bardziej "skacze"

Na wyższych biegach to nei występuje...

Co może być przyczyną??

Ps. nadmienie, że mam sprzęgło nowe wraz z dwumasem i wysprzęglikiem, ale przed wymianą było tak samo.

Pozdrawiam
WEA_boy
Nowicjusz

25 Kwi 2014, 15:43

Może przepustnica się przycina i nie zawsze odbija do końca?
Jak na postoju dodajesz gazu albo przytrzymasz na obrotach i puścisz to normalnie spadają?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawdź swoje punkty karne online
    Ministerstwo Cyfryzacji w ramach systemu Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców udostępniło nową, wygodniejszą metodę sprawdzenia punktów karnych jakie mamy na swoim koncie za wykroczenia w ruchu drogowym. ...
    SSC Tuatara - amerykański supercar
    SSC Tuatara to amerykański supercar produkowany przez SSC North America. Ten samochód jest uważany za jednego z najszybszych i najpotężniejszych na świecie. SSC Tuatara wyposażony jest w potężny silnik V8 o pojemności ...