Silnik Ciężko zapala Range Rover P38 2,5TDS

29 Mar 2011, 23:03

Witam.
Mam taki problem otóż mam Land Rovera Range Rovera P38 silnik 2,5 TDS. Problem polega na tym, że silnik ciężko zapala na ciepłym jak i na zimnym silniku tzn żeby zapalił muszę go trochę pokręcić. I nie wiem co to może być czy może świece żarowe czy pompka w baku jest uszkodzona i nie podaje z takim ciśnieniem jak ma podawać... Proszę o pomoc... Pozdro...
Andrzejoz12
Nowicjusz

Miejscowość: Szczawnica

30 Mar 2011, 08:36

Zacząłbym od sprawdzenia akumulatora i rozrusznika,to bezwzględna podstawa przy Dieslu :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Mar 2011, 11:09

PhantomASA1 napisał(a):Zacząłbym od sprawdzenia akumulatora i rozrusznika,to bezwzględna podstawa przy Dieslu :!:

Tak właśnie, musi być dobry rozrusznik aby kręcił te 6 cylindrów.
Poza tym świece żarowe to pierwsza rzecz do sprawdzenia dlaczego nie pali zimny, następnie jak zimny będzie zapalał natomiast ciepły trzeba będzie kręcić to jest to typowa bolączka TDS czyli problem z pompą wtryskową. Jak trzeba bardzo długo kręcić ciepły żeby odpalił to można zastosować moduł oszukujący temperaturę silnika dla komputera i wtedy będą się na ciepłym grzały świece, lub jak się wie który jest przewód z czujnika temperatury do sterownika świec żarowych to można połączyć w sterowniku i też będzie działało. Można także zrobić pompę jednak to już są dość znaczne koszty;. Oczywiście nie piszę o wymianie filtra paliwa , i sprawdzeniu czy nigdzie nie ma wycieków z układy paliwowego np. przy przelewach od wtrysków, bo to robimy na starcie.
Zakładam też że paliwo jakie jest w zbiorniku jest dobrej jakości olejem napędowym, a nie mieszaniną opału i innych wynalazków, byle taniej jeżdzić.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

30 Mar 2011, 11:15

chyba 5 cylindrów :mrgreen:
a co do knstrukcji VM (tak to jest VM) jest wiele w sieci
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Mar 2011, 12:59

Witam... Pisałem też na forum land rovera i pisali, że pompa wtryskowa siadła. trzeba dać do regeneracji.... Możliwe by to było...?...?
Andrzejoz12
Nowicjusz

30 Mar 2011, 14:58

Nie można wykluczyć niczego.Najpierw jednak naładowałbym akumulator porządnie i sprawdził,jak wtedy odpali.Tak jak koledzy piszą,trzeba sprawdzać ogniwa ewentualnych przyczyn kłopotów,zaczynając od akumulatora i rozrusznika,uderzenie na tłoki musi być.Już pisałem,że taki VW-gen na przykład,w swych TDI-kach programuje komputery tak,że silnik nie odpali dopóki rozrusznik nie nabierze 250 obrotów na minutę,wystarczy tylko przeprogramować kompa na mniejsze obroty i po kłopocie.Diesel potrzebuje aku i rozrusznika w dobrej kondycji non stop!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS z mocną V-ósemką lub V-szóstką?
    Wygląda na to, że Lexus po raz kolejny szykuje coś specjalnie dla fanów szybkich sedanów. Wniosek, który japońska marka złożyła w amerykańskim urzędzie patentowym, sugeruje, że w przyszłości na drogi ...
    Unikalny system składania tylnych siedzeń – 1999 rok
    W jaki sposób w samochodzie typu minivan szybko uzyskać płaską podłogę? Przez lata odpowiedź brzmiała zwykle – wymontować tylne siedzenia. Toyota była prekursorem licznych i popularnych dziś rozwiązań typu „smart ...

30 Mar 2011, 16:33

Naładowałem akumulator. Trochę go pokręciłem no i zapalił w końcu... Ale pewnie i tak będę musiał kupić nowy akumulator bo ten to chyba już z 4 lata ma.... A nie wiesz czasem jak tego kompa przeprogramować...???
Andrzejoz12
Nowicjusz

30 Mar 2011, 17:56

No właśnie wszystko zależy jaki masz silnik 5 czy 6 cylindrów.( osobiście spotkałem się z 6 cylindrów, ale zależy może który rok prod. i na jaki rynek był produkowany.) jak 6 to można jak pisałem wcześniej poradzić sobie z odpalaniem na ciepłym.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

30 Mar 2011, 19:01

Mam 5 cylindrów... Rocznik auta to 1997r...
Andrzejoz12
Nowicjusz

30 Mar 2011, 19:08

Przeprogramowanie to robota dla Fachowców :!: ,nie wiem czy ten patent jest zastosowany tutaj.Akumulator ma już 4 lata?! Nawet jeśli to nie pomoże warto go wymienić,mnie nigdy aku nie wytrzymało w dobrej kondycji, dłużej.Pompa wtryskowa natomiast? Czy puszcza silnik ciemny dymek ?!Wtryskiwaczy też nie można wykluczyć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Mar 2011, 20:43

Właśnie na czarno nie kopci... Ciężko go teraz zapalić bo postoi 4godziny i trzeba go kręcić z 30sekund lub więcej żeby zapalił... Ale prędzej akumulator padnie... i tak to wygląda... Mi się wydaje, że to pompa wtryskowa będzie, albo pompka paliwowa w baku może nie dawać ciśnienia i wtryski się nie otworzą.... Już nie mam pojęcia co to może być... Nie chcę też kasy wywalać w błoto nie będąc pewnym bo trochę to kosztuje...
Andrzejoz12
Nowicjusz

30 Mar 2011, 22:02

kompów w P38 masz 4 do 6 :mrgreen: który chcesz programować i do czego :wink:
szukaj problemu w immobilizerze (jeśli masz i jeszcze nie wywaliłeś)
jeśli masz problem z P38 zajedź na śląsk do ludzi którzy mają o nich pojęcie, to nie BMW ani inny plaskacz, w nim większość problemów to elektryka/elektronika
http://www.landrover.katowice.pl/index2.php?o-firmie,2
wydasz raz a dobrze i porządnie będzie zrobione :wink:
Tylko nie wkoorwiaj Czesława bo wyjedziesz z bluzgami :mrgreen:

BTW w RR nigdy nie myło silników BMW :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

30 Mar 2011, 22:37

A mógłbyś mi powiedzieć ile by to tak plus minus kosztowało...?
Andrzejoz12
Nowicjusz

30 Mar 2011, 22:42

nie mam pojęcia, zależy co padło,
możesz zadzwonić spytać przez teefon, ale nie wiem czy jakikolwiek mechanik zechce diagnozować auto przez telefon,
jak chcesz bliżej to masz Land Serwis w Wieliczce, też nie tragedia,
pocieszny
Forumowicz VIP

05 Kwi 2011, 15:43

Witam.
Problem rozwiązany padła pompa paliwa w baku. Auto chodzi... Ale pojawił się następny problem a mianowicie... Świeci mi się kontrolka od akumulatora, a na panelu pisze mi ALTERN DIFETT... Co to może być...? Czyżby padł regulator napięcia czy cały alternator... Proszę o szybką pomoc, z góry dzięki...
Pzdr...
Andrzejoz12
Nowicjusz