Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
959 napisał(a):-codzienna trasa 50-60km-
959 napisał(a):Diesel jest duzo zywotniejszy niz benzyna, tdi dobijaja do miliona kilometra, takze nie upatrywalbym tu wiekszego problemu.
959 napisał(a):Zazwyczaj przy 300-400kkm benzyna jest na wykonczeniu - traci kompresje, wydmuchuje uszczelke, bierze olej. Diesel zrobi dwa razy tyle.
959 napisał(a):Uklad napedowy - wiekszosc 15letnich diesli na rynku wtornym ma juz wymiane dwumasu i sprzegla za soba, takze nie takie to straszne jak maluja.
959 napisał(a):łozyska w skrzyni, czy most moze wyc tak samo w benzynie jak i dieslu - zalezy jak ktos uzytkowal.
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
959 napisał(a):Moze kolega ma niesprawny termostat, albo jezdzi odcinki po 2km.
dzida napisał(a):w dwie strony - to co to za trasa 25km?
dzida napisał(a):tak było kiedyś, dzisiaj już nie ma tak różowo choć fakt TDI to wytrzymałą konstrukcja - wg mnie problem to kultura serwisowania oraz użytkowania i tu nawet wytrzymałość nie zastąpi głupoty
dzida napisał(a):znów generalizujesz - mogę Ci pokazać wiele diesli gdzie ich trwałość kończy się na 200-300tys.
Ale co to za argument benzyne kupujesz gdzies indziej?dzida napisał(a):a skąd wiesz co wsadzone? Może zaspawane?
Jesli dwumas jest na wykonczeniu, to bardzo latwo go zdiagnozowac.dzida napisał(a):To jest Polska - ktoś słyszy słowo dwumas to albo sprzedaje, albo pakuje byle co i pojeździ chwilę i sprzedaje...
dzida napisał(a):Tylko im większy przebieg tym większe prawdopodobieństwo - często ludzie nie stosują interwału wymiany oleju w tych elementach w kilometrach tylko latach - przepracowany olej w dieslu robi 150tys. km, które diesel robi na zachodzie w 3 lata... Tylko Polacy są tak głupi, że wierzą w niskie przebiegi
Popatrz na ten wykres średnich przebiegów Passatów na otomoto - przez 4 lata jeżdżą a potem stoją w garażu? (też do nich należysz, że olewasz wszystkie naprawy?)
dzida napisał(a):tak jak powiedziałem jazda miejska gdzie benzyniak nagrzewa się po 2km, a nie 8km jak moja służbowa Skoda
959 napisał(a):Faktem jest, ze dla wiekszosci przypadkow benzyna wytrzymuje mniejszy przebieg niz silnik wysokoprezny.
959 napisał(a):Ale co to za argument benzyne kupujesz gdzies indziej?
959 napisał(a):To tylko dowod na to jak dobrym wynalazkiem jest silnik wysokoprezny
959 napisał(a):Tylko, ze ta benzyna i tak bedzie palila przy delikatnej jezdzie w miescie 14litrow, a skoda nawet na zimnym silniku 8l.
zarowka napisał(a):Jak kupisz auto serwisowane z pełną historią nie ma co się bać dumas ani innych turbo ale trzeba kupić tak by albo było to już zrobione albo by sprzedać zanim będzie szansa że wystąpi ot cała prawda - ale cena będzie wtedy naprawdę z górnych widełek modelu/rocznika.