Ja to się zbytnio na terenowcach nie znam, ale jako -do tej pory- bierny obserwator tematu pozwolę sobie dodać conieco
Tak czytam Twoje wymagania, obawy, typy aut oraz jak ono będzie użytkowane... I trochę się dziwię
Ja rozumiem, że młodość, ułańska fantazja, ale po cholerę Ci auto o świetnych właściwościach terenowych, skoro nie planujesz ciężkiego off roadu, a bardzo przejmujesz się rytm, jak X czy Y poradzi sobie w trasie i na zwykłych asfaltowych drogach?
![Niegrzeczny :naughty:]()
dodając do tego koszta eksploatacji, których się boisz i które w autach terenowych są znaczne (nawet tak eksploatacyjna część jak opony) powstaje iście wybuchowa mieszanka
A wystarczy spasować, co spowoduje konsensus między tymi wszystkimi wymaganiami + koszta eksploatacji będą niższe i mamy takie auta, które wg mojej laickiej wiedzy na temat aut z napędem
4x4 są dobrym wyborem - Subaru Forester/Outback, Volvo XC70, LR Freelander i jeszcze pewnie coś by się znalazło. Wprawdzie są to zgoła odmienne od Twoich propozycji auta, ale z tego co pamiętam będziesz nim latać po szutrach a nie po lusterka w błocie
![Rolling Eyes :roll:]()