Disel na Wachę

11 Kwi 2009, 17:52

Witam.

Jestem świeżo upieczonym kierowcą i zarazem świeżo upieczonym właścicielem samochodu. Piszę tutaj, ponieważ boje się że mój samochód również jest świeżo upieczony, mimo iż ma na karku 23 lata. Konkretnie chodzi tu o upieczony silnik. Otóż mam VolksWagena Transportera T2 z silnikiem Disel 1.6 . Wczoraj wyruszyłem nim na miasto na swoją pierwszą przejażdżkę. Zajechałem na stację benzynową i zadałem niesamowicie laickie pytanie „ czym różni się Verva ON od Vervy 98” Myślałem że jedno i drugie to olej napendowy. W moim przekonaniu utwierdził mnie złośliwy sprzedawca na stacji (który chyba czerpie przyjemność z wprowadzania „kretynów” w błąd). Tak czy siak nalałem do baku mojego Disla 10L. Benzyny co wymieszało się z 7l. Ropy, która już tam była. Kilka minut potem , silnik zaczął hałasować, a samochód, strasznie się „zasapał” i ledwo wyciągał 50 km/h. Jakoś wróciłem do domu i szybko sprawdziłem w internecie co wlałem mu do baku...
A teraz moje pytanie
1). Czy jak przejechałem swoim Dislem 30km. Na mieszance 7L. Ropy / 10L. Benzyny to bardzo uszkodziłem mu silnik ?
2). Czy to trzeba wylać, czy wystarczy rozcieńczyć ropą (mam około 55l .pojemności baku)
3). Jeśli wylać, to jak ?

Pozdrawiam.
Zych2
Nowicjusz

• 11 Kwi 2009, 17:59

Na moj rozum uszkodziłeś silnik ale jeśli nie to go nie pal tylko dolej do pełna oleju napędowego i pozostaw miejsce na kilka litrów zwykłego oleju silnikowego (5 litrów)który musisz wlać do baku(niestety)
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

11 Kwi 2009, 20:13

najlepiej oczyscic caly uklad paliwowy.zdemontuj bak w celu wylania benzyny zamontuj go ponownie zalej ropa nie podlaczaj przewodu powrotnego.wymien filtr paliwa(przed zalozeniem zalej go ropa).odkrec przewody metalowe od wtryskiwaczy i pokrec troche rozrusznikiem aby wyplukac benzyne z pompy wtryskowej(przy odkreconych przewodach paliwowych pompa sama sie odpowietrzy)zakrec przewody na wtryskiwacze i zaloz przewod powrotny.powinno byc dobrze :)
    mobilek
    Nowicjusz

11 Kwi 2009, 22:40

Heh. Jednym słowem "oddaj do warsztatu".
    Zych2
    Nowicjusz

12 Kwi 2009, 10:42

ja bym zalal on i jak umiesz to rozkrec filtr paliwa i zalej ON, tyle przejechal ze resztki zlej mieszanki z przewodow nie powinny poprawic sytuacji gdy okarze sie ze jednak serwis
    godfather78
    Aktywny

Miejscowość: swarzędz
    Prawo jazdy: 0- 0-1996
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: octavia II
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Kwi 2009, 14:26

Ja też myślę,że jak dolejesz do pełna ON i zalejesz filtr i pompę,to powinno dać się jechac.W tym autku jak dobrze pamiętam nie ma aż tak czułych wtryskiwaczy,żeby się uszkodziły.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      NASCAR Camry w 4 odsłonach
      Atrakcją na targach SEMA 2017 stoiska Toyoty były wyścigowe Camry, które zaprezentowali topowi kierowcy NASCAR – Martin Truex Jr., Kyle Busch, Denny Hamlin i Daniel Suarez. Martin Truex oraz Kyle Busch startują ...

12 Kwi 2009, 16:58

W takim razie postaram się zalać filtr i pompę, wyciągnąć tyle mieszanki ile dam radę przez rurkę z baku i zatankuję ON.
    Dzięki za pomoc :-)
    Zych2
    Nowicjusz