Dla kobiety z dzieckiem, do 10k, '97+

05 Gru 2011, 18:12

Witam.

Szukam auta dla mojej kobiety:
1. do 10.000zł
2. Rocznik 1997+
3.Benzyna + LPG na silniku 1.4 - 1.8 (spalanie do 10L LPG max w jeździe mieszanej, 7-9L trasa)
4. Powyżej 100KM
5. 4/5 drzwiowy (łatwiej wsadzić dziecko do fotelika)
6. z ABSem i ewentualnie ta opcja z blokadą drzwi jednym przyciskiem (albo tylko drzwi pasażera)

Myślałem o Roverze 45 lub Mazdzie Xedos. Moja kobieta jeździła już Corsą B 1.2, Renią 19 f1 1.7 i BMW e39 2.0, także nie szukam auta małego. Czytam, że podane przeze mnie silniki przy LPG potrafią się psuć (co to w ogóle jest ten typ K????), że 1.4 to więcej warsztatu niż jazdy a 1.6 i 1.8 to właśnie owy typ K i wali mu się pod kopułką od wystrzału gazu. A z tego co słyszałem to właśnie po to się robi sekwencję, by ten gaz nie strzelał. Druga rzecz to taka, że moja kobieta nie jeździ szybko, ale ma dziwny zwyczaj wbijania auta na wysokie obroty przy ruszaniu ze świateł. Ojca betę na światłach wbija na pierwszych dwóch, trzech biegach na 3, 3,5 a nawet pod 4k obrotów a potem się dziwi, że tyle wachy poszło (a te bety mają moment przy 2500). Dlatego raczej nie interesuje mnie auto 2.0+ V6 (chyba, że Alfa Romeo jakaś max 2.0, ale 16v na T.S.). Nie jesteśmy zainteresowaniu dieselem. Cena niedługo przekroczy PB. Co do LPG to ludzie narzekają (jak w sąsiednim wątku o aucie do 10k) a w Holandii LPG to kwitnie na potęgę i ludzie mimo, że zarabiają więcej niż w Polsce to i tak szanują zieleń a nie lansują się benzynką (hybrydy to już w ogóle tu jest masakra). Muszę sam coś poszukać, gdyż kobieta chce kupić Mazdę 323F. A jak znam życie to kupi wersję 1 sprzed 16-18 lat, gdyż jest tańsza.

Ewentualnie szukam też auta z warunkami j.w. ale na CNG (ale to już szukam konkretnych ofert - robię codziennie 110km do pracy i z powrotem). Jest jakaś oferta Rovera 45 na otomoto, ale nie wiem właśnie jak z tą usterką kopułki cylindra (czy jak to się tam zwie). No i wiadomo... pojemność zbiorników CNG to pomyłka zazwyczaj (prawie nikt nie montuje kompozytów jak narazie).

Proszę o pomoc i z góry dzięki
Krzysiek2099
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

05 Gru 2011, 18:33

Forda Focusa może?
labtec123
Początkujący

Auto: brak

05 Gru 2011, 22:24

Nie w każdym samochodzie tak masz że te silniki sie z gazem psują. Polecam Ci Audi A4, Vw Bore i Vw Passata, chyba żę chcesz coś mniejszego to może golf IV albo A3, ale nie wiem czy znajdziesz wszystkie do 10tys ( zależy od przebiegu itd). Powinno Ci sie udać znaleść i to Ci szczególnie polecam Volvo s40. Super wyposażenie przy niskiej cenie i z tego co od znajomych słyszałem to podobn nie psują sie tak jak to niektóry gadają.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

06 Gru 2011, 14:46

A jakie silniki do tych aut? Wiadomo, że to samo auto z silnikiem 1.4 może mieć więcej problemów niż na silniku 1.6.
Zastanawiam się z tych propozycji nad Audi A4 1.8. Ale w opisach widzę, że jest kilka wersji mocy tego silnika. Mi by chyba wystarczyła ta wersja 125KM, ale jeżeli turbo jest mało awaryjne to i może bym się na to skusił (w końcu to 150 lub 180KM przy tym samym spalaniu). Aha i auto da radę spokojnie do 10k złapać (B5 oczywiście). Aha i lepiej w quattro brać czy nie? Też już są do 10k. Opinie?
Krzysiek2099
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

06 Gru 2011, 15:52

Quattro,1.8 Turbo napewno za 10k niemasz co szukac,zresztą za tą kasę to nawet jakies zwykłe będzie w co najwyżej stanie dostatecznym
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

06 Gru 2011, 16:55

dokladnie do 10k passat czy a4 to kupisz ale w 1.6 ewentualnie 1,8 125ps bez jakiegos w miare wyposazenia , z poczatku produkcji , ja proponuje rozgladnac sie za avensis lub za peugeotem 406
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmiany w punktach karnych 2023 - powrót do przeszłości
    Ten rok to zdecydowanie czas zmian dla prawa ruchu drogowego w Polsce. Ponad dwa miesiące temu zetknęliśmy się z lawiną nowych regulacji, a już od 17 września 2023 roku, w życie weszła nowelizacja przepisów o punktach ...