05 Gru 2011, 18:12
Witam.
Szukam auta dla mojej kobiety:
1. do 10.000zł
2. Rocznik 1997+
3.Benzyna + LPG na silniku 1.4 - 1.8 (spalanie do 10L LPG max w jeździe mieszanej, 7-9L trasa)
4. Powyżej 100KM
5. 4/5 drzwiowy (łatwiej wsadzić dziecko do fotelika)
6. z ABSem i ewentualnie ta opcja z blokadą drzwi jednym przyciskiem (albo tylko drzwi pasażera)
Myślałem o Roverze 45 lub Mazdzie Xedos. Moja kobieta jeździła już Corsą B 1.2, Renią 19 f1 1.7 i BMW e39 2.0, także nie szukam auta małego. Czytam, że podane przeze mnie silniki przy LPG potrafią się psuć (co to w ogóle jest ten typ K????), że 1.4 to więcej warsztatu niż jazdy a 1.6 i 1.8 to właśnie owy typ K i wali mu się pod kopułką od wystrzału gazu. A z tego co słyszałem to właśnie po to się robi sekwencję, by ten gaz nie strzelał. Druga rzecz to taka, że moja kobieta nie jeździ szybko, ale ma dziwny zwyczaj wbijania auta na wysokie obroty przy ruszaniu ze świateł. Ojca betę na światłach wbija na pierwszych dwóch, trzech biegach na 3, 3,5 a nawet pod 4k obrotów a potem się dziwi, że tyle wachy poszło (a te bety mają moment przy 2500). Dlatego raczej nie interesuje mnie auto 2.0+ V6 (chyba, że Alfa Romeo jakaś max 2.0, ale 16v na T.S.). Nie jesteśmy zainteresowaniu dieselem. Cena niedługo przekroczy PB. Co do LPG to ludzie narzekają (jak w sąsiednim wątku o aucie do 10k) a w Holandii LPG to kwitnie na potęgę i ludzie mimo, że zarabiają więcej niż w Polsce to i tak szanują zieleń a nie lansują się benzynką (hybrydy to już w ogóle tu jest masakra). Muszę sam coś poszukać, gdyż kobieta chce kupić Mazdę 323F. A jak znam życie to kupi wersję 1 sprzed 16-18 lat, gdyż jest tańsza.
Ewentualnie szukam też auta z warunkami j.w. ale na CNG (ale to już szukam konkretnych ofert - robię codziennie 110km do pracy i z powrotem). Jest jakaś oferta Rovera 45 na otomoto, ale nie wiem właśnie jak z tą usterką kopułki cylindra (czy jak to się tam zwie). No i wiadomo... pojemność zbiorników CNG to pomyłka zazwyczaj (prawie nikt nie montuje kompozytów jak narazie).
Proszę o pomoc i z góry dzięki