Dla niskiej osoby

15 Sie 2020, 10:04

Hej! Mam 160cm wzrostu, obecnie zaczynam naukę jazdy, mam 30 lat (lepiej późno niż wczale) i zastanawiam się jakie auta oferują dobrą widoczność, przy której dalej sięgałabym do pedałów. 10 lat temu znajomy podszkolił mnie w jeździe passatem i pamiętam, że mimo wyciągania szyi mało widziałam i musiałam siedzieć w połowie fotela, żeby sięgnąć do pedałów (mimo regulacji). Czy istnieją auta przystosowane dla niższych osób? Może azjatyckie marki, skoro ludzie są tam średnio ciut niżsi?
Mieszkam w Anglii i czciałabym czasem podjechać do Polski, więc zależy mi na wygodzie, poza tym głównie dojazdy do pracy i na wycieczki. Całkiem małe auta raczej odpadają chyba na jazdę do Polski z Anglii?
Mój budżet to ok. 30tys zł/6tys funtów, chciałabym auto niestarsze niż 5 lat, i raczej nie francuskie, bo podobno są awaryjne (tak mi wpajano całe życie, nie wiem czy to prawda :) )
Z wyglądu podobają mi się SUVy, ale cenowo chyba są nie dla mnie, jeśli nie chcę starszego auta, ale jeśli istnieje model, który warto kupić trochę starszy, to jestem otwarta na sugestie. Może jakieś Suzuki? Mazda?
Najbardziej zależy mi na wygodzie jazdy dla niskiej osoby, łatwe sięganie do pedałów przy dobrej widoczności i wygodnej pozycji w fotelu.
Florkaviv
Obserwowany

15 Sie 2020, 10:21

160 cm wzrostu i problemy z dosięgnięciem pedałów oraz wydłużanie szyi? :shock: Przecież to najnormalniejszy wzrost u kobiet, kierownica na sam dół, fotel jak najwyżej i najbliżej? :roll:

Co do aut to Astra 1.4 (u was ma to chyba nazwę Valhalla) albo Mondeo 2.0.
VWpolo
Nowicjusz

15 Sie 2020, 10:30

Dzięki za odpowiedź, tam fotel nie regulował się w górę i nie zmienialiśmy pozycji kierownicy, nawet nie wiem czy się dało, więc tylko fotel przysunięty do przodu na maksa i jakaś poduszka pod tyłek :o
Jak siedzę obok ludzi, to mam dużo niżej głowę, nie wiem, chyba mam jakiś krótki korpus :D myślałam, że może istnieją jakieś autka o których wszyscy wiedzą, że ułatwiają życie małym ludziom :D
Florkaviv
Obserwowany

15 Sie 2020, 10:41

Musiał to być bardzo stary egzemplarz, bo nawet elkowa Fabia ma możliwość takich regulacji :ok: Co do wzrostu to 160 cm jest średnią u kobiet w Polsce, a auta w Anglii tak drastycznie się nie różnią od tych w UE. W razie dalszej niepewności warto wybrać się na jazdę próbną jakimś autem testowym, wyregulować go i się przejechać. Myślę, że to rozwieje całe obawy ze wzrostem.
VWpolo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...