Niewielki i komfortowy

14 Sie 2020, 14:36

Cześć,
doradzicie mi w wyborze?
Planowałem zakup auta (leasing) dopiero na przyszły rok, ale z powodów osobistych jestem zmuszony nabyć je do końca września. Nie jestem znawcą motoryzacyjnym, dlatego zwracam się o pomoc. Będę wdzięczny za chociażby ograniczenie ilości modeli, które warto wziąć pod uwagę (a później się nimi przejechać)

= Budżet (150-185tyś)
= Rejon ( podlaskie, nie ma problemu z dojazdem w jakikolwiek zakątek polski)
= Użytkowanie (70% miasto, 30% trasy 50-200km)
= Własne potrzeby :
- cechą najważniejszą jest dla mnie komfort resorowania / cisza podczas pokonywania niedługiej trasy / jakość wykonania / solidność
- z racji na przeważającą ilość jazdy po mieście skłaniam się ku "mniejszym" jednostkom - 5 metrowe limuzyny są śliczne ale wystarczy mi 4.5m
- silnik/moc/przyśpieszenie to sprawa dla mnie mniej istotna. Szybciej niż 140 nie jeżdżę:) Preferowany automat ale dobrym manualem nie pogardzę również
- suv czy sedan... Tu jest największy problem. Wszystkie auta jakie miałem były nisko zawieszone, bardzo szybko zaczynało coś w nich stukać, dobijało na nierównościach... po prostu zawieszenie nie wytrzymywało częstych wjazdów i zjazdów z krawężników, jazd po uszkodzonych drogach. Dlatego myślę o czymś wyższym.
- niezbędne systemy - klimatyzacja automatyczna. Nie korzystam z żadnych asystentów, nawigacji i innych rzeczy. Nawet bez kamery się obejdę.

moje typy:
- q3 sb 1.5 (czytałem o ciszy panującej w kabinie oraz dobrego resorowania)
- c klasa 1.6? (jest dość wysoko zawieszana jak na sedana, jest opcja airmatica)
- ds7 1.6 (podobno świetnie wykończone wnętrze, bardzo dobre zawieszenie i cisza podczas jazdy)
BoX
Obserwowany

14 Sie 2020, 18:27

VW Arteon?
VWpolo
Nowicjusz

15 Sie 2020, 08:19

Arteon ma twarde zawieszenie. Nic bardziej komfortowego niż Mercedes z pneumatyką nie znajdziesz raczej w tym budżecie. Tylko o tym benzyniaku 1.5 nic mi nie wiadomo.
Z SUVów dość komfortowy jest Citroen C5 Aircross - nie wiem czy DS ma te same zawieszenie, ale jeśli tak to będzie komfortowy. Benzyniaki są takie średnie w Citroenie. Lepsze diesle.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[B] C3 I 1,4 / Punto II 1,2 / Colt V 1,3 / Ibiza II 1,4
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu B - silnik benzynowy o mocy ok. 80KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002r. Wytypowane modele do zestawienia: - Citroen C3 I 1,4 - 75KM - Fiat Punto ...