Dlaczego nie mogę założyć LPG ??

28 Cze 2012, 11:42

Witajcie ..
Jestem nowy na forum i mam problem :-/
Słuchajcie co może być przyczyną, że już drugi zakład zajmujący się montowaniem LPG rozkłada bezradnie ręce i nie "umie" założyć mi instalacji? Mam Renault Scenica z 2002r, 1,6.
Ma ktoś pomysł co może być nie tak? Dlaczego drugi raz nie da się cyt. wyregulować niczego?
Dodatkowo z autem mam też inny problem.
Zdarza się, że nie mogę go odpalić :-/ Kręcę i kręcę i nic. Czasem 20minut zajmuje mi uruchomienie auta! Masakra :-/
Proszę o jakieś porady.
Ostatnio edytowany przez silvo44, 28 Cze 2012, 15:25, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reg. 10h - czytać !!!
RenoManiak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 04 2005
Auto: Renault Scenic

28 Cze 2012, 12:02

tu nie chodzi prawdopodobnie o niemożliwość instalacji LPG tylko raczej o to że przy niesprawnym silniku nie będzie żadna działąć poprawnie
a co do silnika to przyjżał bym się elektryce, bo to na takie gadżety wygląda
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Cze 2012, 12:09

Rzecz w tym, że auto już dwa razy miało regulowany komputer, bo wykazywał błędy. Za pierwszym razem niby się udało, ale i tak nie dało się wyregulować gazu(???). Za drugim razem auto "wysiadło" już w warsztacie, tzn. ja nim normalnie przyjechałem a oni nie mogli go odpalić. Wezwali jakiegoś "szpeca", który niby coś tam porobił ale finalnie oddali mi auto bez instalacji.
Nie mam już pomysłu co może być nie tak :(
Czy jest taka opcja, że w tym akurat modelu WOGÓLE nie będzie się dało założyć LPG?
RenoManiak
Nowicjusz

28 Cze 2012, 13:35

komputerem nie naprawisz silnika :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Cze 2012, 09:49

Dokładnie.... silnik musi być sprawny na benzynie i wtedy można montować gaz :D Nie do takich aut montują i gra
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

29 Cze 2012, 14:15

A możecie mnie jakoś naprowadzić co może być z tym silnikiem nie tak?
RenoManiak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...

15 Lip 2012, 12:44

A jak wyglądają te problemy z rozruchem? Czy ma chęć zapalać czy kręci rozrusznik i nic? Ja zaczęły się problemy? Czy postępują? Ile auto ma przebiegu i z którego roku jest produkcji? Czy ktoś poza gazownikiem próbował to zdiagnozować?
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

15 Lip 2012, 13:27

Auto jest z 2002r., w tej chwili ma przebieg 96tys. km. Kiedy to się zaczęło i jak? Hmm... W sumie nagle, bo od zakupu nie minął nawet miesiąc i zaczęły się problemy. Któregoś dnia po prostu wsiadłem do auta i nie mogłem odpalić. Ukręciłem się trochę ale odpalił. Ale przyszedł dzień, kiedy nie odpalił i za "100" razem. Przyjechał wtedy kolega, odpiął komputer, podłączył na nowo i odpaliłem bez problemu.
Samochód był u diagnosty pod kątem elektroniki i wymienili czujnik wału korbowego, który miał być odpowiedzialny za problemy z odpalaniem.
W tej chwili problem pojawia się sporadycznie, ale raczej w chwili kiedy auto jest np. zbyt długo otwarte (co mówił nam sprzedawca w czasie zakupu, że tak działa immobilliser w tym samochodzie-jeśli auto zostanie otwarte i dość długo się go nie odpala trzeba je najpierw zamknąć i ponownie otworzyć, po czym odpalić).
Wcześniej trzeba było się nieźle uwkur**** i nakląć, żeby auto odpaliło. Po prostu rozrusznik kręcił i nic. Za którymś razem się dopiero udawało.

Mimo opisanej powyżej wymiany czujnika nadal nie da się założyć instalacji JPG. W warsztacie powiedziano, że ją zakładają, auto odpala, idzie, po czym nagle wszystko się rozregulowuje i szlag trafia całe ustawienia. I tak przy każdej próbie:( Straciłem już nadzieję, że uda się cokolwiek w tym temacie zdziałać :(

Jakieś inne sugestie?
RenoManiak
Nowicjusz

15 Lip 2012, 18:10

Po pierwsze - problem z uruchomieniem renówki po dłuższym postoju bez uruchamiania alarmu to zecz standardowa. Należy zamknąć auto i otworzyć pilotem i odpala. To mają chyba wszystkie te samochody.
Po drugie- jeśli auto ma problem z rozruchem, a po odpięciu i podpięciu sterownika benz. odpala nalezy spodziewać się, że to włąsnie z tym elementem jest problem i należy podjąć próbę jego podmiany. To także może przynieść sukces przy montażu instalacji.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994