REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Podczas jazdy nie ale co z prądem z którego są ładowane (np. z węgla) i ile więcej CO2 powstaje przy produkcji elektryka względem posobnego samochodu spalinowego?Redakcja napisał(a):Ekologia – nie emitują spalin, więc przyczyniają się do redukcji efektu cieplarnianego i poprawy jakości powietrza.
No tu się nie zgodzę, ostatnio jeździłem samochodem elektrycznym średniej klasy i nie mając abonamentu na ładowanie w żadnej sieci, a starałem ładować się najszybciej jak to możliwe żeby nie tracić czasu wyszło mi niestety drożej niż jazda samochodem spalinowym. Może to kwestia zimy ale nie byłem zachwycony i chętnie przesiadłem się ponownie do auta spalinowego (mowa tu o silniku benzynowym).Redakcja napisał(a):Ekonomia – mniejsze koszty, szczególnie w kontekście cen paliw
Nie nazwałbym tego komfortemRedakcja napisał(a):Komfort – wynikający z cichej pracy silnika, ale także ładowania baterii.
To prawda, mamy coraz więcej punktów ładowania ale...Redakcja napisał(a):Na korzyść wyboru auta elektrycznego przemawia także szybko rozwijająca się infrastruktura z punktami ładowania – pojawia się coraz więcej nowoczesnych stacji
Tu warto dodać że żeby ładować baterię z pełna mocą musi ona osiągnąć odpowiednią temperaturę bo bez tego nie przyjmie maksymalnej mocy ładowania. I wszystko było by fajnie jak by nie podgrzewanie baterii w zimie które potrafi zużyć kilka kWh zanim zacznie się ładować z maksymalną mocą lub zużyje je na podgrzewanie jak system w samochodzie wykryje że jedziemy do stacji ładowaniaRedakcja napisał(a):dzięki którym naładowanie akumulatora trwa coraz krócej