Dławienie na wyższych obrotach

16 Cze 2015, 10:38

Koledzy mam problem z moim VW Golfem VI 1.4 TSI 160 PS

Samochód przy pełnym obciążeniu zaczyna się dławić, czasami zapala check engine i EPC. Po podpięciu do komputera, wypadanie zapłonów na różnych cylindrach, czasami tylko na 1, czasami na trzech nie ma reguły. Świece zostały wymienione na nowe, cewki sprawdzone podmieniane z innego samochodu też to samo. Diagnoza kolejna łańcuch do wymiany. Wymieniłem łańcuch na nowy ori, nadal dzieje się to samo, jednak po wymianie rozrządu w innym zakresie obrotów (2-5tys) wcześniej przy starym łancuchu (rzekomo rozciągniętym) problem pojawiał się przy około 5 tys obrotów.

Dodam że jeśli gaz wciskam powoli do powiedzmy 50 % auto jedzie bez dławienia się.
Zauważyłem wzrost spalania, a kolega powiedział mi że auto lekko kopci na szaro przy mocniejszym wciśnięciu pedału na wyższych obrotach, tak jakby nie dopalało paliwa.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Pozdrawiam
golfiarz1
Obserwowany

Auto: golf VI
Paliwo: Benzyna

18 Cze 2015, 08:46

A czy moduł zapłonu był podmieniony?? i jak wygląda sprawa czujnika stukowego (akustycznego) który wyłapuje drgania na cylindrach i reguluje zapłon, podjedź na porządną diagnostykę i przyjrzyj sie parametrom pracy silnika a nie samym błędom.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Night Power GP 2012 - Łomża
    Trzecia runda Night Power GP 2012 odbyła się w Łomży 18 sierpnia. Na ulicach miasta można było zobaczyć rzadko spotykane samochody, a ulica Spokojna zmieniła się w strefę streetracingu. Na NIGHT POWER Grand Prix w Łomży chyba ...
    Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...