Dławienie po zmianie biegu Audi A4 B9 2.0 tdi 150 KM 320 Nm Chiptuning

29 Lut 2020, 13:38

Witam,
Nie znalazłem nigdzie podobnego wątku, więc wrzucam nowy temat.
Podczas bardziej dynamicznej jazdy przy zmianie biegu (najbardziej odczuwalne z 2 na 3) w granicach 3000 obr. i gwałtownym wciśnięciu pedału gazu następuję zdławienie. Po chwili moc wraca. Problem pojawił się po przeprowadzeniu modyfikacji map. Na hamowni zmierzono 145 KM i 320 Nm fabrycznie. Po modyfikacji 170 KM i 390 Nm. Zdecydowałem się na modyfikację z uwagi kiepską elastyczność skrzyni biegów i mały przebieg. Po zmniejszeniu dawki paliwa do wartości fabrycznych jest to mniej odczuwalne. Auto świeżo po zmianie oleju i wszystkich filtrów. Dodam, że ma ok 30 000 przebiegu, więc wtryski są praktycznie nowe, choć fizycznie nie sprowadziłem ich kondycji. Jak podłącze auto pod komputer i pojawią się jakieś błędy do dam do wątku. Ma ktoś jakieś przypuszczenia?
Wonski86
Nowicjusz

29 Lut 2020, 15:00

Wonski86 napisał(a):Podczas bardziej dynamicznej jazdy przy zmianie biegu (najbardziej odczuwalne z 2 na 3) w granicach 3000 obr. i gwałtownym wciśnięciu pedału gazu następuję zdławienie.
Jak wrzucisz na 3 masz 3000 obr. i wtedy jak wciśniesz mocno pedał następuje zdławienie?

Jak przed modyfikacją nie było problemu to znaczy że coś jest nie tak być może z dawką paliwa, generalnie przy takiej prędkości obrotowej nie powinno coś takiego występować.

Jak przebiega wykres momentu i mocy ten po modyfikacji względem tego przed modyfikacją?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Mar 2020, 23:10

Tak, zmiana biegu przy 3000 obr.
Załączam wykres (przerywana to fabryka)
Różnica w dynamice była bardzo odczuwalna.
Wonski86
Nowicjusz

04 Mar 2020, 08:43

Wczoraj dopiąłem go pod komputer i nie wykazał żadnych błędów. Wskazania sensorów też w normie. Zmniejszenie dawki paliwa jedynie niweluje problem. Jeździłem autem z tym samym silnikiem i tym samym programem. Wajchowałem jak w "Szybkich i wściekłych" i nic się nie działo :D Jedyne moje podejrzenia to przepływomierz, ale jak to sprawdzić? Nie chciałbym wymienić pół auta, bez pozbycia się problemu :(
Wonski86
Nowicjusz

12 Lis 2022, 23:50

Dobra już wiem co jest. Ale nic tu nie powiem ponieważ zostałem całkowicie olany przez tą grupę . Dowidzenia
TazusTazus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Masz problem z kodem do radia to pisz
    Rozkoduję prawie każde radio. Warunek to muszę znać numer seryjny , najlepiej przysłać wszystkie oznaczenia, znajdujące się na bocznej ściance twojego radia.
    BMW Z9 Gran Turismo 1999
    Koncept BMW Z9 Gran Turismo ma wyznaczać kierunek rozwoju wzornictwa motoryzacyjnego w XXI wieku. Przejrzystość, dynamika i technologia, która dzięki zastosowaniu BMW iDrive ponownie definiuje pojęcie ergonomiki w ...