Pęknięty łańcuch rozrządu

12 Lis 2022, 14:10

Witam,
Otóż ostatnio trafiła się najgorsza z możliwych rzeczy.
Czemu najgorsza? Bo bez żadnych objawów, podczas jazdy po mieście padł łańcuch rozrządu w mojej A4 B6 2.0 ALT.
Tak wynika z pierwszej wstępnej analizy mechanika - minimalna dziura w lewej górnej krawędzi osłony silnika, nie startuje oraz brak kompresji sprawdzony w celu wstępnej analizy przy warsztacie ( wydarzyło się na szczęście rzut beretem od mechanika).
Mam dylemat, bo zakładam najgorsze gdyż wolę potem się miło zaskoczyć :(
Do jakiej kwoty opłaca się naprawiać po takim zerwanym łańcuchu ( regeneracja głowicy, uszkodzone tłoki, wały itp) , a od jakiej myśleć nad kupnem silnika z wstawieniem ?
Jakie jest prawdopodobieństwo mocnych uszkodzeń przy nie dużych obrotach? Czy istnieje szansa że padł sam łańcuch ?
P.S - mechanik zajrzy w okolicach 2 tygodni więc wolę wiedzieć jaką decyzję podjąć po tym czasie.
Dziękuję za odpowiedzi.
D4nY
Nowicjusz

12 Lis 2022, 17:21

nastawiać się na remont głowicy, rzadko zdarzają się dodatkowe uszkodzenia ale trzeba brać to pod uwagę.
D4nY napisał(a):Jakie jest prawdopodobieństwo mocnych uszkodzeń przy nie dużych obrotach?
tutaj to kwestia przypadku, czasami przy wysokich obrotach zegnie się kilka zaworów a czasami toczysz się delikatnie i sieczka z głowicy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Lis 2022, 17:27

To pytanie z trochę innej beczki - co może mieć wpływ na coś takiego jak zerwany łańcuch ?
Jeździłem dość "ślimacznie" bez "większych" obrotów, bardziej w stylu ergonomicznej jazdy.
Czy to po prostu zużycie materiału i pech ? Dziwi mnie, że to wszystko bezobjawowo - bez wcześniejszych stuknieć, puknięć, dziwnych dźwięków.
I jaki jest średni przedział cenowy za naprawę po takiej awarii ?
D4nY
Nowicjusz

12 Lis 2022, 18:09

D4nY napisał(a):co może mieć wpływ na coś takiego jak zerwany łańcuch ?
wysoki przebieg, rzadko wymieniany olej

D4nY napisał(a):Dziwi mnie, że to wszystko bezobjawowo - bez wcześniejszych stuknieć, puknięć, dziwnych dźwięków.
mnie też, może po prostu Ty nie słyszałeś tych objawów.
D4nY napisał(a):jaki jest średni przedział cenowy za naprawę po takiej awarii ?
ciężko powiedzieć na tym etapie, nie mniej niż 2 to pewne.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lis 2022, 00:02

D4nY napisał(a):Czy to po prostu zużycie materiału i pech ?
Zdarza się ale rzadko. Znajomy miał taki problem z Maździe. Samochód wychuchany, zawsze na czas olej i inne rzeczy i podczas spokojnej jazdy na trasie łańcuch się poddał, zero wcześniejszych oznak problemu.

Koszty naprawy nie ma co szacować i można spróbować podać minimalną przy najmniejszych możliwych zniszczeniach po takiej awarii jak to zrobił [email widoczny po zalogowaniu]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lis 2022, 09:30

No i właśnie miałem tak samo, Olej wymieniony na nowy 500km wcześniej, wszystko robione na czas.
Zobaczymy co będzie, oby dało radę jeszcze uratować. Dam znać co i jak wyszło, co do naprawy ku przestrodze dla innych :)
D4nY
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...

13 Lis 2022, 11:07

Jak będziesz miał ten łańcuch to przyjrzyj się na łączenie gdzie został zerwany możesz też wrzucić nam na forum zdjęcie jak to wygląda.

Mam nadzieję, że unikniesz najgorszego i najdroższego scenariusza i tego Ci życzę :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lis 2022, 11:18

Psychicznie nastawiłem się na najgorsze, lepiej się miło zaskoczyć :roll:
Swoją drogą już nawet myślałem o Swapie na 1.8T, ale chyba odpuszczę.
Poczekam na diagnozę- lepiej zrobić swój motor przy którym będę wiedział co jest niż kupić niespodziankę- chyba że nie będzie wyboru .. :/
D4nY
Nowicjusz

13 Lis 2022, 13:06

D4nY napisał(a):Swoją drogą już nawet myślałem o Swapie na 1.8T,
temat nie opłacalny w Twoim przypadku.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lis 2022, 09:18

D4nY napisał(a):Dziwi mnie, że to wszystko bezobjawowo - bez wcześniejszych stuknieć, puknięć, dziwnych dźwięków.

A kto przy odpalaniu silnika rano nasłuchuje czy łańcuch grzechocze? Tym bardziej jak auto dobrze wyciszone, włączysz radio... ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007