Dławienie silnika

13 Cze 2016, 14:44

Witam
Mam problem z autkiem a mianowicie podczas przyśpieszania głównie na 2 biegu czuć przyduszenie silnika (chwilowa utrata mocy) tak w okolicy 2000 obrotów, później jest już ok, chociaż przy wyższych obrotach też czuć jakby silnik słabiej ciągnął.
Auto to Hyundai Sonata 2005r z LPG. Czy ktoś wię co może być powodem takiego stanu rzeczy ? :(
Pifko
Nowicjusz

Auto: Hyundai Sonata IV
Silnik: 2.4 DOHC 16V 162KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

16 Cze 2016, 14:18

Bez różnicy jest czy jedziesz na benzynie czy też na gazie?
Jaką pojemność ma silnik?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

19 Cze 2016, 13:42

Na benzynie ten problem praktycznie nie występuje, może jakieś takie minimalne odczucia natomiast na gazie jest bardzo wyczuwalny do tego po przekroczeniu predkości ok 100km/h wzrasta poziom hałasu wewnątrz auta na LPG na benzynie jest normalnie cicho. To moje pierwsze auto z gazem dlatego nie mam pojęcia czy to normalne czy nie ?
Silnik: 2.4l
Pifko
Nowicjusz

13 Lip 2016, 13:52

Pifko napisał(a):Na benzynie ten problem praktycznie nie występuje, może jakieś takie minimalne odczucia natomiast na gazie jest bardzo wyczuwalny
Trzeba sprawdzić instalację gazową i filtry od gazu. Samochód powinien na LPG chodzi praktycznie tak samo jak na Pb. Różnice nie powinny być wyczuwalne.

Pifko napisał(a):do tego po przekroczeniu predkości ok 100km/h wzrasta poziom hałasu wewnątrz auta na LPG na benzynie jest normalnie cicho.
To jest już dziwne. Koniecznie zrób przegląd instalacji i niech sprawdzą mapy od gazu podczas przeglądu.

Filtr powietrza jest czysty?
Kacper
Forumowicz VIP

13 Lip 2016, 21:39

Jutro jak się uda czasowo to podskoczę do gazownika żeby posprawdzał mi te filtry i sprawdził co i jak z tym gazem, bo zauważyłem dodatkowo, że kontrolki od gazu świecą jak chcą ( ponoć przejechałem już prawie 200 km na rezerwie na gazie, więc coś nie halo :o )
Pifko
Nowicjusz

14 Lip 2016, 09:40

Pifko napisał(a):kontrolki od gazu świecą jak chcą ( ponoć przejechałem już prawie 200 km na rezerwie na gazie, więc coś nie halo
Pewnie trzeba zrobić kalibrację centralki automatyczną lub w programie przypisać odpowiednie napięcia dla poszczególnych poziomów.

A jaka to jest instalacja i podzespoły wiesz coś na ten temat?
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik - kupujemy auto za kilka tys zł
    Do stworzenia tego poradnika skłoniły mnie dwie rzeczy. Pierwsza to fakt, że na nasze forum trafia sporo osób, które chcą kupić auto w przysłowiowej "cenie średniego roweru" do dojazdów do pracy, szkoły, ...