Dłuższa jazad na niskim biegu

21 Sty 2015, 09:48

Witam wszystkich,
Dopiero co się zarejestrowałem specjalnie by zadać jedno pytanie:

Czy dłuższa jazda (ok. 5-6 godzin) na niskim biegu (obstawiam, że większość czasu na jedynce) może jakoś źle wpłynąć na silnik samochodu (diesel)? Albo na inne części?

Ta jazda to asysta podczas maratonu biegowego, tak więc jadąc za ostatnimi biegaczami mogę nie przekraczać 8 km/h przez blisko 6 godzin.
jaccek
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: citroen berlingo
Silnik: 1,6 HDi
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

21 Sty 2015, 18:34

Nie sądzę by mogło to wpłynąć negatywnie,gorzej gdybyś musiał jechać wolno na zbyt wysokim biegu,przecież gdybyś musiał jechać te 42km na jedynce to byś jechał,wolniutko,gdyby przyszło jechać szybko na jedynce to inna sprawa,wtedy mógłbyś się obawiać np.przegrzania silnika i uszkodzenia skrzyni biegów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Lut 2015, 22:16

po 6 godzinach na 1 biegu mogłoby Ci zabraknąć paliwa ;)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Lut 2015, 09:00

wszytko zależy od układów chłodzenia i smarowania, jeśli wydolne i przepływ powietrza wystarczający to nic się nie stanie :wink: (jak nie są wydolne to widać w lecie w korkach zgotowane auta :mrgreen: ) jazda z obciążeniem czy bez? po płaskim czy góry?
co do jazdy 6 godzin na 1 biegu i braku paliwa, nie jest to prawda, wszytko zależy od prędkości i obciążenia silnika, jeśli są stałe obroty w zakresie dobrego momentu obrotowego, silnik relatywnie na 100 km nie spali ogromnych ilości paliwa :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

26 Lut 2015, 01:04

Nie wydaje mi się, ale ja na "1" nie potrafię jeździć muszę jak najszybciej przełączyć na "2". Przy jedynce te wysokie obroty i ślimacza prędkość doprowadzają mnie do szału.
Pistolecik
Początkujący
Awatar użytkownika