Najlepiej sprzedające się samochody w Europie

25 Lut 2015, 10:38

Czyli mapka pokazująca najlepiej sprzedające się modele w każdym kraju
Zdjęcie

Oczywiście Golf król, ale to chyba nikogo nie dziwi

bestsellingcarsblog.com
vuxel
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 03 2008
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: nissan tiida

27 Lut 2015, 00:35

Golf to w sumie fajne auto, ale te silniki... :(

W benzynie tylko 1.2 i 1.4. Silnik 2.0 TSI oferowany jest tylko w GTI! Nawet w wersji Highline jest tylko 1.4, to jest kompletna porażka. Nie wiem kto to kupuje, chyba ludzie, którzy wymieniają auto na nowe po max 100 tys km, w międzyczasie każdy serwis tylko w ASO.

Mamy w firmie Golfa i Jettę z 1.4 122KM i niestety prywatnie bym tego nie kupił. Może i się nieźle zbiera do 170-180, niestety małe spalanie to marzenie ścietej głowy. Na trasie Warszawa - Gdańsk (autostradami A2 i A1) pali 11-13 litrów. W mieście poniżej 8-9 litrów to wyczyn.

Katalogowe spalanie to można osiągnąć jak się człowiek słucha debilnych porad wyświetlanych przez auto, czyli zmiana biegów przy 1500 obr i system start stop wyłączy ci silnik jak zatrymasz się na bramkach na autostradzie i wcześniej przez 2-3 godz jechałeś powyżej 150km/h, start stop wyłączy ci silnik jak wyjedziesz zimą i po 300m staniesz na światłach (zimny silnik!) itd.

Jednym słowem - VW oduczył się robić silniki. Albo ja staroświecki jestem i dlatego nie kręcą mnie te śmieszne silniczki w dużych samochodach (np. Passat 1.2, Mondeo 1.0). Wolnossąca benzyna musi wrócić do łask!
numer21
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2001
Auto: Clio II
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...
    ŠKODA 120L Typ 742, 1976
    Samochód ten został zaprezentowany oficjalnie we wrześniu 1976 roku na Targach Przemysłowych w Brnie, seryjny model 105/120 (Š742) wnosił do oferty marki wiele nowego, zwłaszcza w dziedzinie bezpieczeństwa. ...