DMC przyczepy, jak rejestrować?

Czy jeździsz z przyczepą o DMC:

większej niż DMC przyczepy w dowodzie auta
2
67%
mniejszej,równej DMC przyczepy w dowodzie auta
1
33%
Razem głosów : 3

27 Paź 2008, 20:04

Witam!

Planuje zakup niewielkiej (nowej) przyczepy towarowej. Przy zakupie w większości przypadków mogę wybrać DMC na jakie chcę przyczepe zarejestrować (350 - 750kg).

Posiadam 2 samochody z którymi ta przyczepa miała by jeździć, jeden w dowodzie ma wpisaną dopuszczalną DMC przyczepy na 350kg, drugi na 450kg.

Informacja jakiej potrzebuje, to czy DMC przyczepy podane w dowodzie samochodu dotyczy 'stanu faktycznego' czy wpisu w dowodzie rejestracyjnym przyczepy.
Ogólnie chodzi o to czy mogę przyczepę zarejestrować na 750kg i jeździć z nią w/w samochodami nie łamiąc przy tym przepisów (zakładam, że faktyczna masa całkowita przyczepy nie będzie w danej chwili przekraczała wartości wpisanej w dowodzie samochodu).

Przeszukałem już prawo o ruchu drogowym - niczego na ten temat się nie doczytałem, pytałem w wydziale komunikacji - w zasadzie pani w okienku mimo chęci nie była mi w stanie jednoznacznie udzielić odpowiedzi na pytanie.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje, mile widziane odnośniki do przepisów.
plk

30 Mar 2011, 18:42

Może ten artykuł pomoże posiadasz prawo jazdy kategorii B – czy wiesz jakie masz możliwości holowania przyczep ?

- możesz wybrać przyczepę jedno lub dwu-osiową bez hamulca najazdowego o DMC do 750kg , w tym przypadku DMC przyczepy nie może być większe niż połowa masy własnej pojazdu ciągnącego – CAŁKOWITA MAKSYMALNA MASA (samochód i przyczepa) W TYM PRZYPADKU nie może przekroczyć 4.250kg

- możesz wybrać przyczepę jedno lub dwu-osiową z hamulcem najazdowym o DMC do 750kg , w tym przypadku DMC pojazdu ciągnącego stanowi co najmniej 1,33 dmc Przyczepy – CAŁKOWITA MAKSYMALNA MASA (samochód i przyczepa) W TYM PRZYPADKU nie może przekroczyć 4.250kg

- możesz wybrać przyczepę jedno lub dwu-osiową z hamulcem najazdowym o DMC powyżej 750kg, w tym przypadku DMC Przyczepy nie może być większe niż masa własna pojazdu ciągnącego, dodatkowo DMC pojazdu ciągnącego stanowi co najmniej 1,33 DMC Przyczepy – CAŁKOWITA MAKSYMALNA MASA (samochód i przyczepa) W TYM PRZYPADKU nie może przekroczyć 3.500kg
Ostatnio edytowany przez jacflay, 30 Mar 2011, 21:28, edytowano w sumie 1 raz
jacflay
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

30 Mar 2011, 21:37

MMC przyczepy tzn.masa własna+ładunek nie moze przekroczyć:
1/ 350 kg
2/ 450 kg
Troche mnie dziwi bo w DR powinny być podane dwie wartości tzn:
O1-MMC z hamulcem
O2-MMC bez hamulca....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

31 Mar 2011, 09:50

...
Tak jak pisze Migi60 - popatrz dokładnie do DR ...
DMC przyczepy nie może przekraczać danych w DR - niezależnie od chwilowego jej ciężaru ... liczy się możliwość ... czyli DMC ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...
    Powrót do przyszłości - Audi museum mobile
    Trzynaście pojazdów studyjnych i prototypów oraz trzy motocykle wyznaczające historię AUDI AG, znalazło się na nowej wystawie w Audi museum mobile w Ingolstadt. Zgodnie z tytułem wystawy "Powrót do przyszłości", ...