Do 10k, mocne, w gazie lub dobre pod gaz.

04 Sty 2017, 03:23

Witam, znów spadło na mnie kupowanie nowego samochodu ;p Jak zwykle aut jest od groma, a wiedzy i obeznania widocznie za mało (zwykle kupowane przeze mnie auta szybko zostają sprzedane). Mianowicie budżet to jakieś 10 000 zł, ew. 1000 w górę. Tym razem chciałbym przetestować zalety gazu, gdyż nie miałem jeszcze okazji (No chyba że wpadnie mi w oko coś co do gazu się nie nadaje).
Także tego, aktualnie mam bakcyla na Hondę Accord VI, widziałem w tej cenie sporo ogłoszeń, na pierwszy rzut oka "zadbanych" egzemplarzy, również zagazowanych (słyszałem że v-teki nie do końca go tolerują...) Czy w tych pieniądzach warto się za takim autem rozglądać? Ogólnie to modeli branych pod uwagę jest sporo, oto kilka takich na czasie w moim przypadku: Skoda Octavia, Renault Laguna 2 (z jak najmniejszą ilością elektrobajerów i w benzynie) ew jaką ciekawą jedyneczkę, Audi A4 B5?? , Mondeo MK3, BMW 3, 5 ( I tu wachlarz jest szeroki bo byłbym w stanie pokusić się zarówno o te młodsze, jak i te starsze). Citroen C5, jest tego sporo, ale nie wiem czy bym się nie bał za takie pieniądze... Grande Punto raczej też nie w tej cenie (chyba), Mazda 626, 6 (słyszałem że ruda szaleje), Mercedes W210, W202, Mitsubishi Galant/Carisma, Opel od Astry po Omegę, ogólnie więksi przedstawiciele grupy VW, o Toyocie chyba nawet nie ma co myśleć?? Wiem, jest tego sporo, a ja jestem bardzo niezdecydowanym człowiekiem, i mam na ten temat 1000 myśli na minutę, dlatego proszę Was drodzy koledzy i koleżanki o pomoc, co bym się znowu na minę nie wp**** :) Z góry wielkie dzięki.

P.S. Dodam iż "mocne" dla mnie nie koniecznie znaczy 200+ :p no ale jak benzyna to 1 z przodu musi być.
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Sty 2017, 08:29

Najpierw zastosuj się do tego struktury opisu z tematów podwieszonych :)

Podajesz auta z różnych segmentów - porównanie BMW 5 i grande punto to jak porównać rower do rolek.
Odnosząc się do BMW 3 i 5 to na nowsze Cie nie stać. BMW się kupuje tylko z silnikiem R6, ew. 1.8is, a na te Cie nie stać w E46 i E39. Weź pod uwagę, że te auta nie są tanie w utrzymaniu, a szczególnie zawias w E39.

Grande Punto powyżej 100 koni to 1.4 T-jet, a na tego to Cie nie stać i sporo brakuje. W 10 k to nie zmieścisz się w dobrym stanie za najsłabszy silnik w GP.

Określ wpierw wymagania, co chcesz od auta, jakie przebiegi i gdzie, a potem koledzy będą myśleć by Ci pomóc.
Skoczek135
Początkujący

Auto: brak

04 Sty 2017, 11:39

Accord VI 1.8 to może być bardzo dobry trop.
Mirek2137
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2012
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Bleble
Silnik: 6,9
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 1913

04 Sty 2017, 15:59

Drogi kolego Skoczek135, Wpierw wytłumacz mi jeszcze raz o co chodzi w Twoim pierwszym zdaniu. Po drugie owszem, podaje auta z różnych segmentów, ale zapewniam Cię, iż żadnego nie porównuję. Zarówno byłbym zainteresowany Grande Puntem (tak, przewidywałem że nie będzie mnie stać, czego podejrzenie wyraziłem) jaki i BMW serii 5, gdyż (może to dziwne) obydwa przypadają mi do gustu, a Punto miałem przyjemność użytkować. Owszem mogę zakładać osobny temat do każdych dwóch pojazdów z tych samych segmentów, ale sądzę że szanowny moderator nie byłby zadowolony. Co do e46, to na oto jest masa ogłoszeń w cenach <11k, a powyżej tej kwoty są głównie egzemplarze po lifcie, także moim skromnym zdaniem, 11k na samochód z początków produkcji to nie takie minimum. Tak samo zresztą wygląda to z e39 choć ten model biorę mniej pod uwagę, właśnie ze względu na koszta lecz jeśli egzemplarz byłby zadbany i trwałość BMW nie okazałaby się mitem, nie jest to chyba tak ogromny problem. Co do moich wymagań to tak jak powiedziałem w LPG, bądź silnik który dobrze ową instalacje toleruje (Nie zaneguję oczywiście dobrej, ekonomicznej i trwałej lecz nie współpracującej z LPG jednostki benzynowej). 100KM + To jest minimalna granica, ale wiadomo, im więcej tym lepiej. Przebiegi pewnie nie powalają ok 20000-25000km rocznie, ale przy obecnych cenach paliw, trzeba szukać oszczędności. Samochodem jeżdżę zarówno po mieście jak i poza nim. Bardzo lubię jeździć i robię to często bez celu, dla przyjemności i chciałbym móc, sobie na to pozwalać bez stresu o budżet.
Zontas
Początkujący

04 Sty 2017, 16:33

Ale tutaj chodzi o co innego.
Zrozum, że łatwiej jest nam doradzić COKOLWIEK, kiedy auta są z jednego, góra dwóch segmentów. Stwierdzenie "nie da się ich porównać" jest tutaj w odniesieniu do tego, że auto miejskie ma zupełnie inne wady i zalety w porównaniu do segmentu D czy E.

To tak jakbyś wszedł do sklepu z ciuchami mając 50zł i oczekiwał od pani pomocy. Fajnie, ale możesz sobie za te pięć dyszek kupić T-shirt, dwa szaliki, kilka czapek, okulary przeciwsłoneczne jakieś pierdółki błyskotki czy spodnie na promocji.
No i sam powiedz, jak ta pani ma Ci doradzić?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Sty 2017, 17:15

Ja wszytko rozumiem, ale z tego co mi się wydaje, to bazujecie na tym jednym nieszczęsnym Grande Punto bo wg mnie to jedyne miejskie auto jakie znalazło się na tej liście. Chcesz mi powiedzieć że nie można porównać Laguny z Octavią czy z e46, Galanta z Accordem czy Vectrą, C5 z Omegą?
To napiszę inaczej, olać już to Punto, zależy mi na dużym (sedan, hatchback) w miarę mocnym, dobrze wyposażonym samochodzie.
Zontas
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana rury wlewu paliwa - Toyota Yaris II P9 2006 - 2011
    Jak pewnie wszystkim wiadomo ten model boryka się z rdzewiejącym układem wlewu paliwa i można to zaobserwować w większości modeli P9 z silnikiem 1.0 i 1.3 które układ ten mają taki sam. W moim przypadku podczas tankowania ...
    Silnik 2UR-GSE
    Powody do dumy mają również inżynierowie odpowiedzialni za stworzenie jednostki V8 2UR-GSE. To wolnossący motor, który jest sercem sportowych Lexusów z ostatnich lat. Dzisiaj jednostkę znajdziemy pod ...

04 Sty 2017, 19:40

W tej cenie powinieneś znaleźć Octavie 1FL 1.8t. Najlepiej brać bez lpg chyba że dobra instalacja i mniej niż 5lat. Bardzo fajne auto ale nie szukaj L&K ani VRS bo to ponad budżet już. Koszty utrzymania jakieś duże nie są. Wiadomo turbo czy dwumasa ale to wydajesz raz na ile kilometrów przejechanych. Wyciszenie tylko trochę boli bo jest słabe i na autostradzie przy większych prędkościach jest głośno. No i auto jest niepozorne. Jak trzeba to jedzie że się ludzie dziwią ale nie wygląda jak jakaś zabawka dla młodego wściekłego.
0312549

04 Sty 2017, 21:58

Masz rację, tylko Grande Punto jest z zupełnie innego segmentu, ale mimo wszystko przyciągnęło wzrok.

Co do E46 i E39 z SILNIKIEM R6 to wciąż mi się wydaje zbyt mały budżet. Niestety, albo stety BMW trzyma cenę jeśli wyposażone jest w rzędową szóstkę. Ogólnie radzę Ci, brać z danego rocznika cenę dwóch/trzech najdroższych i dwóch trzech najtańszych i policzyć średnią arytmetyczną - takie auto z tego rocznika i z tym silnikiem powinno tyle kosztować.

Co do Laguny 2 to świetny samochód... ale po lifcie. Przed liftem to popularna królowa lawet :)
Skoczek135
Początkujący

Auto: brak

06 Sty 2017, 15:23

No może rzeczywiście to BMW lepiej odpuścić, ale zastanawia mnie fakt, że skoro BMW jest chwalone za jakość i trwałość to nie ma żadnego silnika R4 godnego polecenia? Prócz wspomnianego 1.8is ale widzę że tak niechętnie go poleciłeś :P No ale weźmy pod uwagę, że to tylko e46 i e39, a co z resztą? e36, e30 (choć ono chyba już przybiera na cenie i 10k to też za mało...) i z piątek e34. Laguna 2, królowa lawet, znam temat, ale tam były problemy głównie z silnikami diesla 1.9dCi oraz elektronicznymi gadżetami jak climatronic, czujnik ciśnienia w oponach czy tempomat, których nie chce i nie potrzebuję. Z takich jeszcze najbardziej najbardziej to właśnie Honda Accord najlepiej 2.0, Mercedesa W202, ew. W210, Audi a4 b5 i Opla Vectrę C.

P.S. Tak mi teraz wpadło do głowy.. A Hyundai Sonata/Kia Magentis?? Co o nich sądzicie?
Zontas
Początkujący