Do 120 tys preferowane bmw 320, mercedes c220, octavia z2013

20 Sty 2013, 17:48

Witam,

planuję kupić swoje pierwsze auto i mam z tym niemały kłopot dlatego że dotąd jeździłem jedynie Toyota Corollą, Auris i Sprinterem, a że auta były firmowe, nigdy nie miałem dylematu co kupić dla siebie. Sporo czytałem tutaj na forum i w innych miejscach i obecnie jestem zdecydowany wydać 80-120 tys zł - może być górna granica jeśli auto nie będzie pochłaniało dużych kwot na serwis i naprawy.

Problem z jakim się borykam jest bowiem głównie taki: czy kupić 2-3 letnie używane bmw czy mercedesa jako niby ciągle dobrych i komfortowych marek i liczyć, że nie zbankrutuję na naprawach elektroniki i drogich podzespołów, czy też może zainwestować w coraz lepszą ale już nie tak komfortową skodę octavię i stracić dużo na wartości auta kupując je z salonu.

Planuję pokonywać do 20 tys km rocznie.

Wybór więc między:
-używane BMW serii 3 (ewentualnie serii 1), rocznik 2009-2011
-używany Mercedes C220 (zdaje się że to najlepszy silnik w204), rocznik 2009-2011
-nowa Octavia z 2013, chyba że wyprzedaż z 2012r,

ewentualnie mazda (raport tuv i kilka innych serwisów mocno chwalą niezawodność a użytkownicy narzekają na spalanie, korozję i drogie zamienniki)
-mazda 3, lub mazda 6 rocznik 2010-2012.

Będę bardzo wdzięczny za podzielenie się Waszą wiedzą i doświadczeniem w temacie i sugestie co Wy wybralibyście na moim miejscu, jako osoby które mają ode mnie dużo większą wiedzę.
piotrkor
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 08 1980
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Toyota Corolla
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

20 Sty 2013, 18:53

Interesują cię jakieś SUVy ? Czy tylko auta klasy średniej ? Moich kilka propozycji:
.
Audi A5 - Fajne coupe, jak dysponuje się odpowiednią kwotą, jest doskonałe na pierwsze auto. Skoro Audi, to dobre zabezpieczenia antykorozyjne. Jeśli chodzi o elektronikę, to aktualnie każde nowoczesne auta mają z nią problemy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
.
Infiniti FX 35- Dziś bardzo "modne" auto, choć pewnie jest drobny problem z częściami i serwisowaniem, ale coraz częściej widuję te auta w naszym kraju.
.
Audi Q5- Podobnie jak Infiniti
.
Audi RS4- Jeśli masz sportowe zacięcie
.
I na koniec: Range Rover Sport- Mój ulubieniec.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

20 Sty 2013, 19:01

A5 łyknąłbym z pocałowaniem ręki :) ale chcę kupić z małym przebiegiem - rzędu 60-90 tys, bo sporo ostatnio czytałem e pryz 120 tys km nowe silniki audi miewaj kosztowne awarie, a jak kupię auto ze 160 tys km, to za 5 lat go nie sprzedam bez oszukiwania na liczniki czego nie chcę robić :)
A rover piękny ale nie stać mnie na takie tankowanie. W ogóle myślałem też o suvach np o rav 4 ale w rezultacie wydaje mi się ze praktyczniejsza i tańsza w utrzymaniu będzie limuzyna.
piotrkor
Nowicjusz

20 Sty 2013, 19:37

1. [link do Otomoto wygasł]

Audi A5 115 000zł, tylko ktoś chyba się pomylił z ilością km przejechanych. 5900 km.

Z jakiego rejonu wogóle Cię interesuje autko?

2. [link do Otomoto wygasł]

95 000zł, 68 000km.

3. [link do oferty na Allegro wygasł]

73 500zł, 153 000km. Z wyglądu ładne, rocznik 2010, licznik więc zapewne realny, nie kręcony. Sprowadzony z niemiec, widać po blachach. Wydaje się, że nie był bity, wszystko ładnie się trzyma. Jedynie trzeba by było się przyjrzeć silnikowi.

Cena katalogowa auta wg ubezpieczycieli 79 900zł
inż. mechaniki i b. maszyn
KapitanSTS
Początkujący

Prawo jazdy: 21 03 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Punto I
Silnik: 1.1 55 SX
Rok produkcji: 1997

20 Sty 2013, 21:08

No tak, taki Range musi trochę spalić...Sam przymierzam się do kupna, ale nie Sport, z roku koło 2003. A5 dostaniesz w tej cenie spokojnie, ale nie miałem specjalnego kontaktu z tym autem więc musisz popytać właścicieli, a z pewnością na forum jacyś się znajdą. Życzę powodzenia !
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Sty 2013, 22:09

Obejrzyj sobie hyundai i40/ kia optima. Ładne autka. Osobiście patrzył bym na merca lub coś typu volkwagen sirocco, hyundai genesis.
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się Rajdu Dakar na 130 procent!
    Rajd Dakar to jedno z największych wyzwań dla sportowców. Blisko dwa tygodnie i dziewięć tysięcy km walki w nieznanym terenie, w piekielnym upale i twardej rajdówce, w której trzeba podejmować dziesiątki ...

21 Sty 2013, 23:11

moze coś takiego [link do otomobile.pl wygasł]
sterngre
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW
Silnik: 2000
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008

22 Sty 2013, 10:58

Ciekawe, nawet nie wiedziałem, że takie auto istnieje. A co powiesz na serie 6 ?
A takie auto brałbym z pocałowaniem ręki:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Sty 2013, 09:05

Mazda 6 jest super! Pięknie się prowadzi, jest wygodna i z 2 litrowym benzyniakiem dosyć dynamiczna. Spalanie na jeździe próbnej na krótkim wprawdzie odcinku 20 km jazdy po mieście i obwodnicy, jadąc delikatnie w mieście i dynamicznie na obwodnicy to 7,8 l wg komputera.
Jeśli wybierałbym kierując się wygodą i atrakcyjnością zewnętrzną auta wybrałbym 6, jeśli ekonomią wybrałbym mazdę 3. Ta druga ma też lepsze opinie odnośnie trwałości i bezawaryjności. O 6 znalazłem jeszcze nieco przytyków tutaj http://www.auto-swiat.pl/1-uzywana-mazd ... ady-zalety

Dziękuję Wam za rady.
piotrkor
Nowicjusz

24 Sty 2013, 12:16

Ja pokazałem nie mazdę 6, tylko BMW 6 i M6, a to jest bardzo duża różnica... :lol:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lut 2013, 02:33

:lol: :lol: :lol: Pomieszane z poplątanym :D W jednym temacie pojawiają się kompakty, limuzyny, suv-y i sportowe auta :D:D BMW, MB, Range Rover , Infiniti, a tu nagle ktoś z hyundaiem wyskakuje albo z skodą lub mazdą :D Nie mam nić do tych marek ale "Gdzie Rzym, gdzie Krym?" Sam zainteresowany musi się określić czy chce autko premium czy "standard" :) i jaki segment. Nowe czy jednak używane? Wtedy można zacząć się zastanawiać :)
Kanonier90
Początkujący

Auto: BMW e39

01 Lut 2013, 09:46

ja z innej beczki , polecam ci Citroena C5 III z hydroaktywnym zawieszeniem,
czeslaw555
Zaawansowany

Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2014

01 Lut 2013, 10:01

Pisząc o Maździe 6 - że bardzo mi się spodobała, odnosiłem się do swojego poprzedniego posta gdzie pisałem ze idę na jazdę próbną :)
Wolę auto które przez kilka pierwszych lat nie będzie mi się psuło więc pomyślałem o nowym aucie, choć zdaję sobie sprawę że to żadna gwarancja. Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na nową mazdę 6 - muszę uzbierać jeszcze 20 tys żeby się nie spłukać do zera.
Citroen - byłem jakiś czas temu w salonie. Niestety Citroen cierpi nieco na opiniach przy 5-6 letnim użytkowaniu auta. Przynajmniej takie mam informacje.
Kolejna rzecz na której mi bardzo zależy to dostać fakturę vat. Jeśli miałbym gwarancję że kupując np bmw za 90 tys pojeżdżę przez 5 lat nie dokładając więcej niż 5-10 tys zł to tak właśnie bym zrobił. No ale pewności takiej nie mam. Na mazdę mam 3 lata gwarancji i nowe piękne auto... wierzę ze to będzie dobra decyzja :)
piotrkor
Nowicjusz

01 Lut 2013, 10:03

piotrkor napisał(a):Citroen - byłem jakiś czas temu w salonie. Niestety Citroen cierpi nieco na opiniach przy 5-6 letnim użytkowaniu auta. Przynajmniej takie mam informacje.

starszy model, z nowym (prod od 2008r) nie jest źle ,sam takiego użytkuję ,auto z 2009r.

http://moto.wp.pl/kat,23681,title,TEST- ... caid=1ffcb

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

z tym miękkim zawieszeniem na zakrętach ,gruba przesada , opanowanie przycisków jak dla mnie (53 lata)był to moment, kierownica chodzi bardzo lekko i przy manewrach w mieście, parkowaniu nie widzę różnicy niż w innych autach, podobnie trzeba się nakręcić , wyjątkiem jest Mercedes gdzie jego skręt jest niedopokonania
czeslaw555
Zaawansowany

Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2014

01 Lut 2013, 11:25

Opinie co do marek często krzywdzą poszczególne modele. C5 jest porządnym autem. Jednak osobiście wybrałbym właśnie Mazde6 z rewelacyjnym silnikiem 2,0 benzyna. Mało pali i nieźle się zbiera albo coś z dwójki którą polecił fizzy12 (i40 i optima)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010