Toyota Auris Nissan Note czy Honda Jazz?

06 Cze 2012, 21:47

Witam Zamierzam wkrótce (raczej na jesień - zima gdy zaczną się wyprzedaże) kupić używany samochód krajowy od 1 właściciela do 40000zł-42000 max uwagę swoją kieruje właśnie na pojazdy Nissan Note FL i Honda Jazz III lub Toyota Auris. Autko ma być rodzinne (2+1) zimą i jesienią do poruszania się po mieście wiosną i latem jakieś wypady nad jeziora pod namiot czasem dalej nad morze. Eksploatacja myślę jakieś 6 lat (używana toyota, honda)) lub 8lat (nowy nissan). Preferuje autko solidne jak najmniej naszpikowane awaryjną elektroniką oraz statystycznie jak najmniej awaryjne mechanicznie. benzynowy gdyż rocznie robimy jakieś 5000-6000km. Wiadomo każde auta się psują więc w razie awarii żeby części były dostępne w cenach na naszą kieszeń. Maksymalnie do
wydania 42000zł.

W hondzie wybrałbym silniki:

1.2 i-VTEC 90KM, 2008-2012
1.4 i-VTEC 100KM, 2008-2012

a w Nissanie jakiś 1.4 lub 1.6 (tu na wyprzedaży może udałoby się nowy w wersji Acenta dostać)
takie same silniki w Toyocie Auris 1.4 lub 1.6

Podoba mi się Toyota tylko nie wiem czemu jest ich tak dużo oferowanych w necie 3-4 letnich czy one się psują? Honda Jazz też jest fajna ale ciężko dostać. Szkoda że w mojej miejscowości nie ma dealera Nissana musiałbym jechać Szczecin Poznań lub Zielona Góra.

Proszę jeżeli ktoś się orientuje niech napisze tu za i przeciw w stosunku do w/w samochodów. Wcześniej myślałem o kwocie 32000zł lecz zmieniłem zdanie i postanowiłem dozbierać 10000zł. Który lepszy? Dziękuje za Wasze informacje.
dinokajman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 04 2002

06 Cze 2012, 22:45

Ja dodam coś ze swojego doświadczenia. Szukaliśmy dla ojca auta podobnych rozmiarów jakieś 3 miesiące temu tyle, że nowego. Też zastanawialiśmy się nad wyżej wymienionymi i wszystkie dokładnie obejżeliśmy i... nie wybraliśmy żadnego z tego powodu, że te auta mają już pewien staż na rynku i co za tym idzie mają gorsze wyposażenie i wykonanie.

Wybraliśmy Hyundaia ix20 (debiut 2011r)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Auto najświeższe i najładniejsze chodź wiadomo to kwestia gustu. Na jesieni powinno być wiecej ofert sprzedaży bo auto bardzo dobrze się sprzedaje. Alternatywa to Kia Venga, bo to siostra bliźniaczka Hyundaia. I nie mów mi, że koreaniec to tandeta bo mam 13 lat i jeździ bezawaryjnie (jedna spalona żarówka i wymienione łożysko) i dorównuje jakościa Toyocie, Hondzie i Mazdzie

Honda jest mniejsza w środku i na zewnątrz (o 20cm) i wg mnie jest troche za droga do tego co oferuje. Ale za markę sie płaci. Jazda próbna rozwiała jednak wątpliwoąsci, bo niczym nie przekonywała w porównaniu do koreańców.
Nissan nie jest zbyt bezawaryjną konstrukcją w porównaniu do tego co pokazywał 15 lat temu i bliżej mu do europejskiej bezwaryjności niż azjatyckiej. W dodatku auto ma spory wiek konstrukcji co widać chodźby po wnętrzu.
Toyota Auris to dobry wybór jednak nie bedzie tak praktyczna jak te małe vany i również następca spodziewany jest w tym roku, bo auto ma spory staż rynkowy. Lider rankingów. Odrzucony przez nas właśnie z powodu zbliżającego się następcy, paskudnego wyglądu (przyp. gust), niskiej karoserii (ojciec chciał wysokie auto) i za dużej ceny w porównaniu do tego co oferuje. Lepiej wziąć i30.
3-4 letnie Aurisy wynikają z tego, że są czesto używane przez handlowców a oni nie dbają o auta i łatwo wdepnąć w minę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Cze 2012, 23:11

Szukasz niestarego auta... Teoretycznie wszystkie powinny przetrzymać zamierzony przez ciebie czasookres posiadania. Zakładam,że każdy model który znalazłbyś,byłby w bardzo dobrym stanie technicznym (innego nie kupisz !). W takim razie wybór uzależniłbym od innego czynnika. Mianowicie od utraty wartości po 6 latach. Tutaj pierwsze skrzypce grają sterotypy,a więc wszystko wskazuje na Toyotę. Ona straci najmniej. Najwięcej straci Nissan (bo jest po małżeństwie z francuzami).
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

07 Cze 2012, 10:48

Jeśli chodzi o Toyotę Auris jest to super samochód - Mój Ojciec ma ją od nowości zrobił 160 000 tys. km i nic się nie zepsuło. Jedyne co wymieniał to olej, filtry itp. \
1.6 benzynka w zupełności wystarczy :) Są jeszcze mniejsze wersje pojemnościowe lecz są zbyt słabe jak na takie ciężkie autko.

@dzida
postaw sobie Aurisa obok Hyundai'a. Ja miałem taką możliwość i stwierdzam, że Aursika lecz to kwestia gustu. Auris wygląda bardziej sportowo, dużo lepiej wykonany, zegary wymiatają tam a wykonanie w środki nie takie szare i nudne jak w i30. Zgodzę się tylko z tym, że będzie trudniej znaleźć Auriskę niż Hyundai'a
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46

07 Cze 2012, 11:00

Auriska nie ma nic wspólnego ze sportem z wyglądu. Już golf jest bardziej sportowy. To taki napompowany hatchback i bliżej mu do vana, a w i30 wyraźnie wyodrębnona maska ma więcej ze sportu chodź ten też zbyt sportowy nie jest. Auris po liftingu prezentuje się o niebo lepiej, bo ten pierwszy wygląda jakby miał zeza, a tył wygląda jak pupa amerykanki :mrgreen:
Nie dawno w motorze było prównanie i30-tki i Aurisa; wygrał Hyundai, bo zapewnia taką samą bezwaryjność i wykonanie przy niższej cenie. Dla mnie ta konsola środkowa Aurisa wygląda strasznie tanetnie. Plastiki są takiej samej jakości. Oglądałem obydwa auta z 2011r w salonach.
Co do szarości wnętrza to są też i inne:
i jaśniejszą tapicerką

Zaznaczam, ze to tylko moje zdanie i nie ganie nikogo, że ktoś woli Toyotke ale dla mnie to jeden z brzydszych kampaktów i chyba wole już Golfa mimo, że nie przepadam za tym autem z racji "wszechobecności".

Jeśli chodzi o sport to Honda Civic VIII z silnikiem 1,8 (pali prawie tyle co 1,4) i w dodatku jest praktyczna i lepiej jeździ od wspomnianych dwóch.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Cze 2012, 12:26

"Pupa amerykanki " to spójrz dokładnie na dupę Hyuondai'a. To przecież w ogólnie nie pasuje do Tego przodu co zamontowali :lol: W Aurisce to jakoś wygląda o niebo lepiej. Co do konsoli to bardziej mi się podoba konsola w Matizie niż w i30 i to jest szczera prawda.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Nie porównuj tych dwóch aut na podstawie jakiś głupot co piszą sobie dziennikarze. Ja również czytałem i żaden z nich nie wygrał bo były porównywalne. :o
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Po zimie warto sprawdzić stan techniczny swojego auta
    Po zimie warto sprawdzić stan techniczny swojego auta i przygotować je do cieplejszych warunków. Chociaż w tym roku zima była łagodna, to jednak nasz samochód przez kilka miesięcy był narażony na działanie mrozu oraz substancji ...

07 Cze 2012, 12:33

No nic nie ma co się rozwodzić co kto woli. Ja wole ten Ty tamten ale sam nie jestem co widać po słabej sprzedaży tego modelu na świecie ;)
Poczekajmy na autora tematu bo raczej i30tka mu się też pewnie nie spodoba z racji wyglądu, bo sam uważam, że są ładniejsze kompakty i jeśli spojżeć na nową to nie ma co gadać. Zobaczymy jaka będzie nowa Corolla.
Aurisa polecam jeśli chodzi o mechanike bez dwóch zdań tak jak i30tke :D

Porównanie było na korzyść H ze względu własnie na niższą cene i wiekszy wybór aut z polskiego salonu, a tak to podobne auta pod względem walorów użytkowych.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Cze 2012, 12:37

"Poczekajmy na autora tematu bo raczej i30tka mu się też pewnie nie spodoba z racji wyglądu, bo sam uważam, że są ładniejsze kompakty" Auris :mrgreen:
Nie wiadomo właśnie jak z tą nazwą czy zostanie Auris czy będzie Corolla :D
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Cze 2012, 12:41

Akurat miałem na myśli Civica VIII i Mazdę 3 :D
Myślę, że będzie Corolla, bo Toyota uważa, że ten sie słabo sprzedaje.

Dobra nie spamuję, poczekam na opinię autora. Wtedy coś doradzę :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Cze 2012, 21:28

H i30 jest autem ciekawym ale mi i mojej żonie bardziej podoba się Toyota Auris. Czasem zaczepiam użytkowników interesujących mnie pojazdów i pytam ich o doświadczenia z danym modelem i trafiłem na pana który drzemał na parkingu w Aurisie. Powiedział mi by nie obawiać się aurisa po flocie gdyż jest serwisowany w ASO. Czy ma racje? A jaki silnik benzynowy doradzacie? Liczę że za 38-42000zł kupię zadbany egzemplarz od 2009 roku.
dinokajman
Nowicjusz

07 Cze 2012, 23:13

W Aurisie to byleby silnik benzynowy, bo diesle to plama na honorze tego auta. Wg mnie minimum 1,6 jak do tej budy.
Z flot może są i w ASO serwisowane ale chodzi o to, że auta są eksploatowane na 200% np przeładowane, kręcenie do czerwonego pola i naprawy jak najtańszym kosztem nawet w ASO. Takie przebiegi wypada liczyć 2x.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Cze 2012, 23:18

Kurcze te przebiegi i cofnięte liczniki mnie przerażają bo nie mam zaprzyjaźnionego mechanika czy blacharza najlepiej bym kupił od prywatnej osoby 1 właściciela ale będę szukał 1.6 w benzynie. A 1.4 to mułowaty jakby co?
dinokajman
Nowicjusz

07 Cze 2012, 23:25

W sumie nie wiem jak to z dynamiką w tym 1,4 ale 100KM na kompakt to do takiego spokojnego toczenia się wg mnie.
Nie wiem jaki Dzikuu ma silnik pod maską u ojca więc on powinien więcej Ci powiedzieć :)

Wcześniejsze propozycje odrzuciłeś?

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ten fiacik to porządne auto i również polecam
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Cze 2012, 14:09

ojciec ma 2 litrowego diesla i śmiga jak rakietka :D

1.4 tak jak pisał Dzida za słaby jak na taką wagę w tym samochodzie. Jak już chcesz szukać w benzynce to tylko tego 1.6

Co do wypowiedzi kolegi wyżej muszę przyznać, że Kia Venga to świetny samochodzik jak nie potrzebujesz powalających osiągów i wielkiego kufra :)
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

11 Cze 2012, 20:19

Dziś wpłaciłem zaliczke 3000zł kupiłem ten:

Cena 42900zł plus wytargowałem przyciemnienie szyb i dywaniki gumowe. Czy to dobry wybór?
Samochodu nie widziałem ale rozmawiałem z Panem to auto jest nowe bez przebiegu (mam nadzieje)

Załączam fotki nadesłane przez dealera.

ABS, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, centralny zamek, poduszka powietrzna, radio / CD, wspomaganie kierownicy, immobiliser, komputer, tempomat, ESP, światła przeciwmgłowe plus przyciemniane szyby (dopiero to zrobią i dywaniki)

Dziękuję i proszę o opinie przyznam że trochę się boję się bo to 1 moje nowe auto i przyznam że na żywo nie oglądałem :-(
Pozdrawiam

PS.
Czy ktoś wie może
Czy w tej wersji jest deaktywacja poduszki pasażera?
Czy ten kolor jest bordowy? (taki bym chciał) czy może czerwony bo zdjęcie tyłu wpada jakby w czerwień? W umowie jest niby: NAJG bordowy metalik
Czy tylne szyby są sterowane elektrycznie?
Czy jest pilot centralnego zamka?
dinokajman
Nowicjusz