Witam,
Zamierzam przesiąść się z mojej Hondy Civic V 1.3 na coś nowszego, bardziej funkcjonalnego i ładnie się prezentującego.
Zależy mi na ekonomii i dynamice, czyli silnik nie mniejszy ani nie większy niż 1.6 + lpg lub właśnie ten fiatowski JTD (choć koszt paliwa będzie dużo większy niż LPG).
Kilka słów odnośnie możliwych propozycji:
Golf IV - to auto mnie nie interesuje, chcę auto które nie jest tak bardzo pospolite.
Audi A3 - również pospolite auto, jest już w rodzinie więc nie chcę tego samego
Ford Focus I - to zgniłek, silnik diesla nie ma pochlebnych opinii, oprócz TDDI ale on ma tylko 90km a jak na diesla to mało jak dla mnie. A silnik benzynowy nie nadaje się do gazu.
Seat Leon - Audi A3 w innym opakowaniu, robi się już pospolite, wygląd ciekawy lecz nie zachwyca, zwłaszcza przód.
Honda Civic VI / VII - nie podoba mi się z wyglądu.
Opel Astra - również pospolite, środek wygląda nieciekawie.
Alfa Romeo 147 - ładne autko, tył tak średnio mi przypadł do gustu, ponoć bardzo awaryjne.
Powyższe auta raczej odpadają.
To teraz co mam na oku.
Zainteresował mnie Fiat Stilo w wersji 3-drzwiowej, uważam że świetnie się prezentuje. Myślę, że do ~15tyś znajdę zadbany egzemplarz z silnikiem 1.9 JTD.
Z tego co wyczytałem, to ze Stilo nie powinno być poważniejszych problemów. Do typowych awarii zaliczają się: wypalanie żarówek, zaświecenie
kontrolki od AirBag (rozwiązaniem jest emulator podobno), oraz padające koło dwumasowe przy 150tyś przebiegu (JTD).
Jednak w tej cenie może znajdzie się jakieś lepsze auto, które ładnie by się prezentowało w wersji hatchback? Jestem młody, interesuje mnie coś co jest w kilku procentach sportowe (czyli głównie wygląd )
Czekam na opinie i propozycje, za które z góry dziękuję.
Pozdrawiam.