Do 15 tyś. Fiat Stilo?

25 Lip 2011, 14:07

Witam,
Zamierzam przesiąść się z mojej Hondy Civic V 1.3 na coś nowszego, bardziej funkcjonalnego i ładnie się prezentującego.

Zależy mi na ekonomii i dynamice, czyli silnik nie mniejszy ani nie większy niż 1.6 + lpg lub właśnie ten fiatowski JTD (choć koszt paliwa będzie dużo większy niż LPG).

Kilka słów odnośnie możliwych propozycji:

Golf IV - to auto mnie nie interesuje, chcę auto które nie jest tak bardzo pospolite.

Audi A3 - również pospolite auto, jest już w rodzinie więc nie chcę tego samego

Ford Focus I - to zgniłek, silnik diesla nie ma pochlebnych opinii, oprócz TDDI ale on ma tylko 90km a jak na diesla to mało jak dla mnie. A silnik benzynowy nie nadaje się do gazu.

Seat Leon - Audi A3 w innym opakowaniu, robi się już pospolite, wygląd ciekawy lecz nie zachwyca, zwłaszcza przód.

Honda Civic VI / VII - nie podoba mi się z wyglądu.

Opel Astra - również pospolite, środek wygląda nieciekawie.

Alfa Romeo 147 - ładne autko, tył tak średnio mi przypadł do gustu, ponoć bardzo awaryjne.

Powyższe auta raczej odpadają.

To teraz co mam na oku.

Zainteresował mnie Fiat Stilo w wersji 3-drzwiowej, uważam że świetnie się prezentuje. Myślę, że do ~15tyś znajdę zadbany egzemplarz z silnikiem 1.9 JTD.

Z tego co wyczytałem, to ze Stilo nie powinno być poważniejszych problemów. Do typowych awarii zaliczają się: wypalanie żarówek, zaświecenie kontrolki od AirBag (rozwiązaniem jest emulator podobno), oraz padające koło dwumasowe przy 150tyś przebiegu (JTD).

Jednak w tej cenie może znajdzie się jakieś lepsze auto, które ładnie by się prezentowało w wersji hatchback? Jestem młody, interesuje mnie coś co jest w kilku procentach sportowe (czyli głównie wygląd )

Czekam na opinie i propozycje, za które z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
MarcinUser
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Podkarpacie

26 Lip 2011, 11:11

Lubisz wydawać kasę na naprawy...
Nie mówię tutaj o Fiacie ale o zasadzie,że te auta które się Tobie nie podobają ,bo są oklepane ,są niestety tańsze w utrzymaniu... Każde zboczenie,wymysł i wydziwianie przy wyborze modelu auta,kończy się płaceniem za naprawy "egzotyki"...,dużą utraty wartości niepopularnego auta.
Owszem Stilo może być "na granicy" dobrym wyborem ale przekroczenie tej granicy w kierunku Alfa,Rover,Mitsubishi itp... jest już dużym ryzykiem. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lip 2011, 13:59

Dlatego chciałbym zaznać Waszych opinii. W Rovera z pewnością nie chciałbym się pakować. Wiele osób twierdzi, że Stilo nie jest udanym autem, ale jest tyle samo opinii, że nie psuje się bardziej od konkurencji.

Można gdzieś sprawdzić ile te auta kosztowały w poprzednich latach aby sprawdzić spadek wartości?
MarcinUser
Początkujący

26 Lip 2011, 14:26

Stilo nie jest mistrzem bezawaryjności.Jak sam pewnie wiesz,to im większy model Fiata tym mniej udany...
Fiat to przede wszystkim udane małe i niskobudżetowe auta.Sukcesy wszystkich generacji Uno,Punto czy Pandy ,a klapy takich aut jak Croma czy Multipla to tylko potwierdzają.
Tak więc Stilo może okazać się dosyć trafnym wyborem,bo balansuje pomiędzy tymi "rozmiarami" .Jeśli chodzi o wykonanie auta,to jest ono średnie.Natomiast awaryjność przeciętna.Generalnie nie ma absolutnie kłopotów z rdzą.Sprawne Stilo w rękach normalnego użytkownika,który nie katuje auta ale dba o nie,powinno się odwdzięczyć osiągnięciem sporego przebiegu.Dołączając za to bardzo dobry silnik Jtd,okazuje się przyzwoitym autem.
Jak znajdziesz dobry i zadbany egzemplarz,to warto się zastanowić nad jego kupnem.Musisz mieć jednak świadomość,że za 2 lata przy ewentualnej odsprzedaży,będziesz mógł liczyć na znacznie mniejsze pieniądze.Tutaj utrata wartości będzie odczuwalna.Odwrotnie niż przy np;Octavii czy Golfie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Lip 2011, 12:57

Może jeszcze ktoś inny się wypowie co o tym sądzi, gdyż chcialbym zaznać więcej opinii :)
MarcinUser
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Hybrydowe hity 2017 roku
    Za nami przełomowy dla motoryzacji rok 2017. To czas, w którym na rynku debiutuje coraz więcej modeli z napędem hybrydowym i pierwszy raz w historii widoczny jest wyraźny, spadkowy trend sprzedaży samochodów ...