Fiat seicento

30 Lip 2011, 23:09

Witam. Zastanawiam się nad kupnem fiata seichento do 5 tyś zł. Mam kilka pytań. Po pierwsze po ilu latach i przebiegu to trup. Czy np. jak wezmę z 1999r to pojeżdze nim z 5 lat. Podajcie plusy i minusy tego auta.
Pozdrawiam
barszcz
Nowicjusz

30 Lip 2011, 23:20

5 lat pojeździsz... ale za tą kasę, możesz coś z segmentu wyżej.
Koronną wadą tego autka, dla niektórych zaletą, jest jego wielkość i brak miejsca w środku.
Za tą kasę kupiłbyś dużo większą, fajnie utrzymaną 5 drzwiową corsę B, o podobnych osiągach i niewiele większym spalaniu.

Nie wiem do czego konkretnie auto ma służyć, czy to wóz rodzinny [trudno to sobie wyobrazić], czy tylko dojazdy do pracy/na uczelnie dla jednej osoby. Ogólny target, bo to autko nie musi być najlepszym rozwiązaniem w tym przedziale cenowym. ;)

Pozdrawiam.
"Kup mocne sportowe auto, załóż gaz"
"Nawet dobre zapalniczki są na benzynę"
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2011, 21:16

A czy opla corsę nie bierze korozja z tego rocznika?
barszcz
Nowicjusz

31 Lip 2011, 21:22

Corsę może i bierze rdza ale seicento tym bardziej. Za 5k zdecydowanie corsa z małych aut, ewentualnie micra.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

31 Lip 2011, 21:29

Posiadam seicento z 99

Po zakupie:
- wymieniłem sprzęgło
- wymieniłem olej w skrzyni bo praktycznie go nie było
- należało wymienić wszystkie uszczelki (wada fiatów)
- 3 dni temu wymieniłem alternator (padł w trasie)
- wymieniłem akumulator

Auto ma przebieg 102k km, ogólnie dosyć awaryjne i głośne w środku przy prędkości > 70, spalanie na poziomie 6l.

Szukaj, sprawdzaj, testuj może wy-haczysz sejaczka w lepszym stanie. Jednak polecam Ci zastanowić się nad Matizem (poważnie). Zwróć uwagę także na to iż jako pierwsze auto ludzie często wybierają właśnie seicento...
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

31 Lip 2011, 21:42

pit85 napisał(a):Corsę może i bierze rdza ale seicento tym bardziej. Za 5k zdecydowanie corsa z małych aut, ewentualnie micra.

co Ty gadasz przecież Seicento ma ocynk a jeśli gnije to znaczy że jest powypadkowe.
Co do Corsy to po lifcie (96rok) był półocynk więc mniej rudej występowało.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser
    Historia tego modelu sięga lat 50. ubiegłego wieku. Wtedy to został zaprezentowany przez Toyotę model BJ – zgrabna terenówka, która sprawdzała się w trudnym terenie. Zalety samochodu – prosta konstrukcja ...

31 Lip 2011, 21:45

Może i seicento ma ocynk, ale najwyraźniej słaby:) Widzę trochę tych autek i stan blahy średni. I nie chodzi tu tylko o jej grubość. Myślę że ruda będzie na poziomie corsy b w seicento
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

31 Lip 2011, 21:50

No ja akurat Seicenta pognitego jeszcze nie widziałem ale Corse owszem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Lip 2011, 21:51

Bo tak 90% bylo bite, na prawie kazdym czerwonym widac co bylo malowane, a co nie, bo czerwony kolor ma to do siebie, ze jak sie kijowo pomaluje to po roku jest czerwono blady, a nie czerwony. :D
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

31 Lip 2011, 22:22

Nie powiedziałbym,najbardziej widać to po srebrnych autach.
Ja także jeszcze nie widziałem pognitego Sejka.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003